Solljus i fotoväskan

En härlig solsken mitt i snöstormen? Japp, jag hade solljus i fotoväskan!

Den 12 Mars 2018 var inte den bästa dag att fota ute. Men vi hade planera det och det gick inte att ändra på datumet. Hästen som skulle vara med på bilden skulle avlivas dagarna efter och transporten hade ordnats för att få honom till junibacken för fotograferingen.

Stockholm är en vacker stad, speciellt delarna mitt emot junibacken, runt Strandvägen som skulle bli vår backgrund. Den 12 mars 2018 var dock inget som kändes vackert och värt att ha som backgrund. Dagen var grådaskigt, det var kallt och det snöade lätt. Tack och lov hade jag packa ner en bärbar blixt och en lång ljusstativ eftersom jag anade att jag skulle ha nytta av det. Carina min assistent skulle hålla stativet som hade blixten på. Motivet som är Rebecka och hennes mamma skulle sitta antigen på hästryggen eller stå på marken så om ljuset skulle komma uppifrån en 3-4 meter ovanför marken kändes lagom. Carina höll i stativet bra, det var ju lite vind och stativet svajade lite.

Lite simulerat solljus kan ge mycket liv i bilden och få en roligare och gladare framtoning. Nästan som om det inte är snöstorm när man fotograferar.

Med blixt

Rebecka och hennes mamma med hästen.

Utan blixt

Ja hade turen att trycka en gång för mycket på kameraavtryckaren och då hade inte blixten hunnit ladda ordentligt eftersom det var nästan direkt efter den första bilden. I den nedersta bilden kan vi se hur det riktiga väder var och hur stor skillnad gör en liten blixt som simulerar solljuset. 

Solljus i fotoväskan

När du vill använda en extern blixt ute måste du tänka på balansen mellan den befintliga ljuset (dagsljuset) och blixtljuset. En bra balans kan göra att blixtljuset känns naturligt och trovärdigt.  

Om blixtljuset skapar väldigt mörka skuggor känns solljuset stark. Om skuggorna är lite svagare känns solljuset lite svagare som om det paserar genom lätta moln.

Tänk också på vinkeln som blixtljuset kommer ifrån. Det blir bäst att simulera solljus (uppifrån). Ha därför en lång stativ så att du kan blixtra från 3-4 meters höjd. 

EnglishGreekSwedish