15 tips om din personalfotografering

Allt du ville veta om personalfotografering.

En rad med proffsiga snygga bilder av personalen ger en oerhört förtroende för företaget. När bilderna är uppdaterade med namn och mail kan kunderna se direkt hur personen ser ut och är lättare att prata med dem i telefon.

Personalbilder som ser enhetliga ut, med samma bakgrund, alla i svartvit eller färg, och med samma beskärning så att alla huvuden är lika stora på bild  och snyggt retuscherade gör att en hemsida ser snyggare ut.

Därför är det inte så konstigt att de flesta företag satsar på nya fräscha och proffsiga personalbilder.

Du som tänker fotografera hela personalen har säkert lite olika önskemål och krav. Därför tycker jag att du kan läsa lite om möjligheterna och få lite hum om vad är det som är viktigt för dig och ditt företag.

När du ser en smörgåsbord med alla möjligheter har du mycket lättare att avgöra vad som är bäst för just dig.

Dessutom det kan klarna upp en och annan sak som du inte kände till och det kan ju göra att du kanske undviker missförstånd och slipper överraskningar när du ska anlita någon för kommande personalfotografering.

Här kommer en lista med allt du borde känna till kring personalfotografering.

Kommer fotografen att retuschera personalbilderna efteråt?

Det kan ju hända att några i personalen har ett raksår, rivsår, acne eller ojämn hud. Det är ännu vanligare med finnar eller herpes (munsår).  Detta är inte kul att bli påmind varje gång man ska använda sin bild. Sen kan man alltid försköna lite men det är upp till var och en att bestämma om sin bild. Det finns fotografer som retuscherar bort sånt men det finns även de som inte gör det. Ställ gärna frågan. Hur mycket? Det bestämmer du som uppdragsgivare!

bildbehandling
bildbehandling
bildbehandling
bildbehandling

Ingår någon typ av sminkning?

 Oftast ingår inte någon avancerat sminkning, däremot det finns fotografer som satsar på att “matta” ner huden med matt smink för att inte ska blänka. Detta bör göras utan överdrift eftersom ett komplett matt hud kan se lite overklig ut.
Fråga fotografen om hur brukar hen göra.

Kommer personalen att kunna välja själva bland alla bilder?

Detta är något som kan ta mycket tid. Förutom att man måste tanka ner alla bilder till datorn direkt efter fotograferingen, kommer att ta tid för personalen att välja bland alla bilder. Ibland kan man visa bilderna på kamerans skärm men det kan ju hända att man väljer fel bild eftersom skärmen är liten och vi kan inte se bilderna bredvid varandra för att bestämma vilken vi gillar.   Om detta är viktigt rekommenderar jag att ta den tiden som krävs för att folk ska välja rätt bild. Det känns inte så kul att dras med en bild som man inte gillar för många år framåt.

IMG_8747 copy

Kan personalen välja dubbla bilder?
Det kan vara en fördel att ha dubbla bilder så att man kan växla när man vill. Fråga om det går och vad det kostar extra.

Är det möjligt att fotografera flera bilder  men att också variera med bakgrunden?
Ibland vill man ha två olika varianter av bilder kanske en med mörkare och en med ljusare bakgrund. Eller som ett IT företag som jag brukar hjälpa med porträtt de vill ha en variant med grå bakgrund och även en med mörk blå.
Sedan väljer dem en bild av varje. Vilka färger vill du ha och vad kommer att kosta mer att byta bakgrund och få två olika bilder av varje person?

personal2

Kan man variera med kläderna?

Nu när alla har en “jobb” profil och även en “privat” profil är det vanligt att variera utseendet för att bilderna ska passa till båda! Speciellt till mindre företag där ägarna bestämmer att det kan vara kul att ha både och. Här kommer några exempel av de vanligaste bilder:

Med kavaj och vit skjorta och slips
Med kavaj och mörkare skjorta utan slips,
Samma som ovan med med svart bakgrund.
Beskurna i kvadratisk format.
Svartvita.
Utan kavaj bara med skjorta och ingen slips
Med polotröja eller t-shirt
Med golfkläder
Med en musikinstrument  mm mm
du fattar vinkeln :))

I princip går det bra att variera med kläderna hur mycket som helst men man ska skilja på en personalfotografering och en profilbildsfotografering. Dels är det olika priser på dem två och det är även olika upplägg. Därför i det här fallet ska vi hålla oss till personalfotografering utan att blanda så många tidskrävande alternativ av den “privata” sidan.

personafoto_variation

Svartvita bilder

Kan man få svartvita bilder och färgbilder samtidigt?

Lite högre eller lägre kontrast i svartvit?

Från samma bild?

Från olika bilder? 

Ställ frågan!

personal1

Den slutgiltiga bildens storlek 

Personalbilder är oftast små men det kan ju hända att du vill även använda dem som pressrelease bilder eller en tryckbar version för någon artikel, bok, kursmaterial, eller annat. Därför är det bra att fråga om storleken och hur mycket den räcker till innan det kommer någon överraskning. För det mesta räcker ju bilder som är 800-1000 px stora till nästan allt. Men ifall du vill ha ännu större kolla om det går att få på köpet eller om det kostar extra

Användningsrättigheter

Fotografer förbehåller alltid användningsrättigheterna till sina bilder. Med detta sagt du som uppdragsgivare har du alltid rätt att använda dina bilder. Det kan dock finnas begränsningar eller att du måste alltid ange fotografens namn där bilden används. Jag tycker personligen att detta inte är nödvändigt förutom kanske i speciella sammanhang där jag skulle uppskatta om det står. Från min sida detta är inte krav men fråga gärna hur det ligger till med rättigheterna. Begränsningarna kan vara geografiska (typ att det kan användas i Sverige , Europa eller i hela världen. Eller de kan vara tidsbegränsningar så som ett eller 2 år från bildens leverans. Det kan lika gärna vara obegränsat. För i tiden var också vanligt att man specificerade att bilden kan användas i både analoga och digitala sammanhang. Jag har inte sett att detta utryck används mycket numera.

nyhetsbrevbilder

Kompleterande fotograferingar.

Om någon är bortrest eller sjuk under den dagen som alla ska fotas då blir det en kompletterande fotografering ganska snart när även dem ska fotas. Samma sak om någon nyanställs i företaget. Hur gör man då? 

Jag brukar gärna lämna ett fast pris så länge de kompletterande ska fotas under samma premisser, alla gör dock inte så. Det kan ju bli lite skillnad i effektiviteten när man ska fota 10-20 personer i ett svep och sedan boka in  en eller två personer till. Kravet är säkert att ljuset ska vara ganska lika med de andra bilderna och det kräver lite pyssel med ljussättningen för att få det likadant. Och allt detta ska göras till samma pris som om det var ett flertal personer medan nu ska fotas bara en eller två. Därför är det bra att fråga om det kostar extra när enskilda personer ska fotas framöver. (nyanställda, tidigare sjuka mm)

Ljussättning

Ljussättningen ska passa alla. Därför är oftast ljussättningen väldigt neutral när ett större antal människor ska fotograferas. När det gäller mindre företag är ganska vanligt att ta ut svängarna och satsa på en mer dramatisk ljussättning , en speciell ton eller färg eller något tema.  Det är mycket vanligt i kreativa yrken, så som reklamare, skådespelare, frisörer,dansare, barnteatrar, mm mm . Däremot har jag haft Advokater som ville gärna fota sig med lite mafia-känsla , mörka skuggor, mörka kavajer och hotfulla blickar. Det var ett fantastisk rolig gäng förresten. Fråga om alternativ speciell ljussättning ingår!

pesonal4

Bokningsverktyg eller telefon/mail?

Detta gäller väll endast de nyanställda som ska fotas framöver och det kan vara något av en lyxproblem men jag tar upp det ändå.

Jag upplevde att allt går mycket smidigare när folk bokar genom ett bokningsverktyg. Självklart kan man ringa/maila  till fotografen och boka en tid direkt. Det känns dock att allt funkar smidigare när du kan sitta själv framför datorn och boka/avboka på sekunden utan att vara beroende på att den andre  är anträffbar i telefon eller svarar på mailen inom rimlig tid. 

Därför en bokningsverktyg känns alltid som ett plus när man ska välja studio speciellt när större företag med mycket personalomsättning ska boka.

Boka

Online galleri med alla bilder.

När bilderna skickas genom mail eller annan tjänst så som Sprend eller Wetransfer kan vara lätt att hålla ordningen under de första fotograferingarna men sedan kommer kaoset. För att jag ska förhindra det och hjälpa mina kunder hålla ordning på personalens bilder har jag sedan 11 år tillbaka en online galleri med alla personalbilder skyddat med ett lösenord.  Detta underlättar väldigt mycket eftersom kunderna vet alltid  var bilderna finns och de kan komma åt bilderna från hela världen. Jag frågar vad de vill ha för lösenord så lösenordet är något som de väljer själva och inte minst de har möjlighet att plocka ner bilderna i 6-7 olika storlekar beroende på vad är det som de ska använda bilderna till. (web, press, tryck mm.) Lite lyxig är det, men som tur kostar det inget extra. Det kan vara på sin plats att fråga om fotografen erbjuder något sådan service och vad det kostar.

personalfoto

Fotografering på plats.

Fotografering på plats på kontoret kan vara ett alternativ om det är många personer som ska fotas samtidigt. Det kan löna sig för företaget att ta hem en fotograf istället för att skicka 15-20 personer till en studio. Det kan vara bra att fråga vad skulle prisskillnaden vara i bege alternativ. En sak till är var den provisoriska studion ska riggas upp? Finns det tillräckligt med plats? Kommer in solljus som kan störa ljussättningen? 

Bra tillfälle att organisera en sådan personalfotografering är vid konferenser och möten där större delen av personalen är på plats. Då blir det enkelt och effektivt att fotografera många i ett svep. Ett annat bra tillfälle är någon fest eller jubileum som firas. Just vid dessa tillfällen kan tänkas att folk är också snyggare klädda och snygga i håret.

friskis_personalfoto

Företaget är representerat i flera olika städer runt Sverige.

Dvs ditt företag har anställda i typ Stockholm/Göteborg/Malmö/Sundsvall mm och du vill gärna fotografera dem på plats där de finns. Under åren har jag gjort sådana jobb själv men numera tycker jag att det är så mycket billigare och bekvämare att anlita kollegor från mitt nätverk. Jag har ett hundratal kollegor som jag brukar prata med för att få hjälp med rikstäckande uppdrag. Det som är viktigt är att vi ska ha exakt samma ljussättning oavsett var i landet vi fotar och vi ska prata samma språk samt att kontinuerligt ska hjälpa kunden att fota de nyanställda till samma fasta pris.
Bilderna samlas upp i ett och samma bildgalleri som vanligt!

Det är ganska viktigt att du som planerar att fota personalen i flera städer i riket att fråga och försäkra dig att det kommer att funka nästa år också och att det inte blir några överraskningar. Det löser man genom ett litet avtal eller ännu enklare en offert som gäller tillsvidare.

personalfoto_karta

Du märker att det finns ett oerhört variation av möjligheter och inte minst kringtjänster och överenskommelser när man ska beställa en personalfotografering.
Hoppas att du nu har en bättre bild och lite mera kött på benen av det som är möjligt eller kan göras för att göra din upplevelse roligare och enklare och din personalfotografering  smidig, bekväm, anpassningsbar, med toppen kvalitet och ändå prisvärt som du vill ha det.