16 bra (och gratis) bildbehandlingsprogram

16 bra (och gratis) bildbehandlingsprogram

Om du är intresserad av bildbehandling läs gärna min artikel om hur jag bildbehandlar porträtt Jag har fotat porträtt i över 31 år och förklarar i artikeln om  hur man gör sina portättbilder snyggare, fräschare och bättre. Jag går igenom ögon, ögonviterna blir vitare, huden blir mjukare och linjerna dämpas och tänderna blir vitare och den gula emaljen dämpas ner.

Bildbehandling av porträtt
http://www.fotografjannis.se/bildbehandling-av-en-portrattfoto/

Bildbehandlingsprogram som inte kostar pengar (eller i alla fall bara några hundralappar)

Uppdatering 2019

Här är lösningarna för dig som vill göra något kul av dina bilder utan att investera en liten förmögenhet i olika program! Det finns flera olika program både till mac och PC som man kan ta hem och använda som inte kostar något.

Den här guiden är skrivet 2017 och är UPPDATERAT 2019. Många av dessa program som är ONLINE baserade har ändrats, tappat funktioner och börja likna mer mobil appar. När jag nu år 2019 går igenom dessa program igen känner mig lite besviken av dessa förändringar och bestämmer att utöka artikeln snarast med eventuella program som har tillkommit de senaste 2 åren och är fria/grattis att använda eller kostar bara några hundringar. Det kan vara värt att investera i ett program om det gör jobbet bra!

Så ….här kommer listan med de vassaste bildredigeringsprogram som är mest för dig som inte nöjer dig med det enklaste och vill ha lite bättre

Darktable (kostnadsfri)

Darktable är ganska likt Lightroom, den är ”open source” dvs helt kostnadsfri och finns för Linux, Mac och Windows. Om du är vann med Lightroom du kommer att komma igång ganska fort.Darktable kan du tanka ner från www.darktable.org. Det bästa med Darktable är att det är ”non destructive” dvs att originalbilden alltid finns oforändrad i botten. Alla ändringar ligger ovanpå utan att förstöra originalet. Ändringarna kan klippas och klistras i flerabilder och som inte det räkte är ett utmärkt program för att hålla ordning på din bildsamling eftersom du kan sortera, döpa, markera och organisera din bildbibliotek.

Affinity Photo (c:a 500kr)

Affinity kan tankas ner från https://affinity.serif.com/en-us/. Listan med vad den klarar av är riktigt imponerande. Forutom Raw framkalning klarar av att stitcha panarama bilder, 360 bilder, klarar focus stacking, HDR, kan jobba med PSD filer, reducera noise, och jobba med lager. Det kostar runt 500 kr och med tanke på att detta är en fullfjädrat photoshop alternative priset känns som löjligt billigt.

Capture one (dyr)

Capture one platsar inte riktigt i min lista pga priset. Det går dock att tanka ner och prova på fritt på https://www.captureone.com/en/download. Det billigaste versionen kostar mer är tusen kr och den dyraste runt 3000 kr.

RawTherapee (kostnadsfri)

Raw therapee är en open source program som Darktable och du kan tanka ner från http://rawtherapee.com/downloads. Det finns ett forum som man kan fråga och få hjälp på https://discuss.pixls.us/c/software/rawtherapee. En imponerande lista med vad programmet klarar av finns på:

DxO (dyr)

Samma sak som Capture one. Med ett satartpris över tusenlappen hamnar det utanför min lista men du kan testa den i 30 dagar fritt. Tanka ner den från https://www.dxo.com/dxo-photolab/

Luminar (c:a 700 kr)

Luminar kostar runt 700 kr och är fullpackad med filter och preset för att enkelt göra om dina bilder. Enkelt är nykelordet med Luminar. Det klarar de flesta basfunktionerna och mycket mer och dessutom kan du använda det för att organisera dina bilder. Du kan testa programet i hela 60 dagar.

Bildbehandlingsprogram (från 2017 inlägget)

1.  Gimp  http://www.gimp.org .Gimp är den som passar bäst till avancerade användare, det är något svårt att lära sig och har extremt många funktioner. Gimp är någorlunda komplicerat mjukvara men det finns massvis med tutorials här:https://www.gimp.org/tutorials/

2. Paint.NEThttp://www.getpaint.net är endast för windows och är grattis och har fått bra recentioner. Det finns en Mac version och då heter det Pinta istället. Deras hemsidor andas 90 tal men programmen verkar uppdaterade.

3. Photo Pos Pro,http://www.photopos.com/  en till bildbehandlingsprogram för windows. Det kostade 79 dollar tidigare men nu är grattis.

4. Pizap  http://www.pizap.com är en online bildbehandling. Har flera efekter, du kan göra kollage, och kan hämta dina bilder direkt från bl.a FB.

5. Free Online  Photo editor.
http://www.freeonlinephotoeditor.com  (online) är enkel att använda och har flera basfunktioner som att beskära, ljusa upp och mörka ner bilder, effekter, rotation mm. Den känns som en enkel mobil app.

6. Pixlr
http://pixlr.com/   är också online. Det kommer i 3 olika smaker, editor, express (finns även till mobilen med olika effekter) och o-matic Det måste nästan upplevas. Det känns som om det var mycket bättre förr. Det har genomgått en förändring/förenkling och känns lite som en mobil app.

7. Picmonkey Lättanvänd online bildbehandling! Super bra kontrol över färg och svartvit, bra hjälp. Lätt att komma igång med.8. Pixastic även den här editorn är online.
Alla basfunktioner finns här. Även enkla effekter. Lätt att förstå, bra för nybörjare. OBS!!! INTE LÄNGRE GRATTIS (2019).

9. Ipiccy
Även den här bildbehandlingsprogram är lätt att förstå och har många funktioner och även kollage och annat. Flash behövs

10. Phixr
En till online program med filter och basfunktioner som inte klarar av större bilder.

11. Tuxpi
Bra funktioner och busenkelt, enkelt och basic filter orienterat.

12. Citrify
Överskådligt och självklar. Mycket snygg design och lätt att förstå även för nybörjare.Långsam.

13. Fotoflexer
Lager, text, retouschering , olika effekter mm. En av de mest kompletta online program. Den har i princip allt. Mycket lätt att använda om du är bekant med funktionerna i bildbehandling.OBS Programmet finns inte längre (2019)

14. Fotor
Enkelt. Klarar grundbildbehandling, många funktioner, kollage mm.Annars ganska enkelt.

15. Lunapic
Massor med funktioner , effekter animationer, bra guider och hjälp.

16. Picasa       OBS! FINNS INTE LÄNGRE
Mångas favorit. Finns för PC och Mac och du kan inte bara bildbehandla utan organisera dina bilder och mycket annat.

Oftast är det så att online program tillåter inte stora bilder. Ska du behandla stora bilder testa att ta hem en bildbehandlingsprogram.
Då går det fortare också än att jobba mot internet.
Testa gärna flera för att hitta det som passar dig bäst.

Om du är intresserad av bildbehandling för landskapfotografering titta gärna på :

Hur bildbehandlar jag landskapsbilder
Södermällarstrand. Bild tagen från Norrmälarstrand
och är bildbehandlad