9 misstag du inte vill göra när du fotar porträtt utomhus

Foto av Malin Berghagen och hunden Bodhi : © Jannis Politidis

Undvik misstagen och fota snyggare porträttbilder

  1. Om du ska använda blixt, använd den då en bit ifrån kameran, (det finns en blixtsladd du kan köpa för några hundralappar).
  2. Använd en reflektor/vit vägg för att lysa upp skuggorna. Detta är bättre än blixt eftersom det ger en mjukare ljus.
  3. Undvik mycket skärpedjup. Du vill sudda till porträttets bakgrund eftersom detaljer i backgrunden är störande och tar uppmärksamhet. Öppna upp bländaren så mycket du kan för att uppnå detta, speciellt om du bara har en kit-optik som följde med kameran.
  4. Undvik vidvinkel när du fotar från nära håll. Detta gör nämligen att näsan blir stor, vilket förvränger perspektivet. Ett naturligt perspektiv för ansikten är mellan 70-100 mm.
  5. Använd rätt vitbalans. Om personen du fotar blir belyst av den blåa himlen, använd vitbalans, ” hus med skugga” eller moln.
  6. Undvik direkt solljus. Låt den som fotas vända ryggen mot solen.  På så sätt får du mjukare ljus i ansiktet , inga kisande ögon och inga hårda skuggor.
  7. Komponera bilden asymmetriskt, dvs placera inte ansiktet precis i mitten av den. Dela till exempel upp bildytan så att det finns 2/3 tomrum på ena sidan av ansiktet och 1/3 på den andra.
  8. Tänk på exponeringskompensation. Om personen du fotar har mörka eller ljusa kläder eller om bakgrunden är extremt ljus eller mörk kan det påverka exponeringen. Justera därefter.
  9. Torka av huden eller sminka med matt smink för att undvika blänk. Huden ser bättre ut då.

Det var mina 9 bästa tips på hur du undviker de vanligaste misstagen vid porträttfotografering utomhus. Lycka till med fotograferandet!

EnglishGreekSwedish