anlita en porträttfotograf? du gör rätt!

Därför du ska anlita en porträttfotograf.
Varför skulle du vilja anlita en porträttfotograf nästa gång du behöver porträttbilder till din verksamhet? Med mobilkameran i högsta hugget har alla blivit fotografer. Stilbilder och rörliga bilder visas i sociala media och vi alla använder mobilkameran dagligen. När bildtagningen har blivit så pass lätt och tillgänglig är nära till hands att ta och fota lite porträttbilder på oss eller på medarbetare till hemsidan eller Linkedin eller visitkort utan att reflektera på vilken skada vi gör till oss själva. Reflektera är kanske fel ord eftersom de flesta som inte har kommit i kontakt med professionellt tagna bilder inte har en aning om skillnaden mellan en selfie och en proffsig porträttbild.

Varför ska du anlita  portättfotograf för din porträttbild?

Vi ska backa lite på resongemanget och gå tillbaka i tiden när den mänskliga hjärnan utveklades. Vi människor har en förmåga att bedöma blixtsnabbt om något är positiv/bra eller negativ/farligt. Enligt studier som har gjorts räcker det med 1/10 sekund för att vi ska reagera på en visuellinformation så som en bild.

När du visar upp din bild på Linkedin eller på din hemsida, kommer dina framtida kunder som ännu inte har träffat dig att bedöma dig efter din bild. Deras beslut OM du kommer att bli anlitad eller inte kommer att påverkas från första intrycket som har formats under det första 1/10 sekund som de har tittat på din bild. Det här första intrycket är bestående och du kan inte göra något för att ändra det. Det har etsat sig i deras hjärna för gott.
Vad händer sedan? Det kan hända att

  1. De går vidare och letar fram en av dina konkurenter eftersom din bild framkallade inte de rätta känslorna hos dem. (Rätt känslor är att du är kompetent-trevlig & pålitlig.
  2. De kontaktar dig i alla fall för att höra lite mer om hur du kan hjälpa dem. Det kan kan vara  så att du är ensam i din branch utan konkurens eller att du är mycket billigare än genomsnittet eller att du har blivit rekommenderad. Ibland kommer du att få en andra chans att göra ett bättre intryck alltså.

Men varför begränsa dina chanser att få en ny kund på det sättet? Skulle inte vara roligare att göra ett bra intryck från början?

porträttfotograf-fotografjannis

Du är proffs på ditt jobb och dina befintliga kunder och samarbetspartners litar 100% på dig. Det är bara att visa upp ditt rätta ”jag”på rätt sätt.

När du ska anlita en porträttfotograf  hen vet hur en bild ska se ut för att förmedla en sådan känsla. Det är vad vi gör dagligen. Vi gör det rutinmässigt, anpassar ljuset, får fram ditt bästa jag, behandlar bilden, och levererar resultat som är gjorda efter alla konstens regler. Det är ett hantverk exakt som tandläkaren som ska dra ut en tand, rutinerat och säkert eller frisören som fixar ditt hår.

Det kostar inte mycket pengar heller att anlita en porträttfotograf och har du fotats en gång och är nöjd med ditt porträtt räkna med att du kan använda den 3-5 år innan du bör ta en ny portättbild.

Hur vet jag allt det här? Jag är porträttfotograf och jobbar med porträttbilder dagligen. Jag har gjort det i över 30 år och resultatet jag får går att mäta. Vad tycker andra om bilden? Numera behöver man inte fråga sina kompisar utan jag skickar bilderna till omröstning. Man kan tagga dem som ”jobbporträtt” så att de som röstar vet att portättbilden ska användas i jobbsammanhang och så röstar dem om hur kompetent, trevlig & pålitlig personen verkar vara.

Hur ser din bild ut? Klarar din bild att framkala den rätta känslan hos betraktaren?
Verkar du vara kompetent, trevlig och pålitlig för dem som kommer i kontakt med din bild på nätet. För dem som kommer att anlita dig i framtiden? Att anlita en porträttfotograf är ibland mer än att bara ”få en porträttbild på hemsidan”, det är att bestämma om man ska attrahera nya kunder eller inte.

Du märker att en proffsig och snygg portättbild kan göra oerhört mycket för din kariärr. Under mina 30 år som porträttfotograf har jag kommit fram till hur en porträttbild sa se ut för att du ska få maximalt utdelning. Jag har skrivit ner mina regler och jag försöker alltid att hålla dem för att det ska bli så bra som möjligt. Jag har skrivit många artiklar på Linkedin om just porträtt & profilbilden.

Hur ska det gå till rent praktiskt?

När är en eller några få som ska fotograferas är det enklast att er porträttfotografering görs i Studion (nära Odenplan). Fulständigt kontroll över ljussättningen plus att det blir billigast eftersom jag behöver inte transportera all utrustning till er!

När det är flera som ska fotograferas är dock lättast om jag kommer och riggar upp på plats hos er. Då behöver inte medarbetarna att slösa så mycket arbetstid till transporter till studion.

Det finns flera sätt som en porträttfotografering kan hållas och du kanske har frågor eller undrar du över något. Jag har samlat de vanligaste frågorna som jag får i en liten lista. Ta gär na en titt på min profil på Linkedin ifall du hittar svar på det som du undrar på.

Hoppas att du finner mina ideer interesanta och att du tänker på mig när det är dags igen för en portättfotografering.