Vill du föreviga ditt barns leende och personlighet i vackra bilder? Då är du välkommen till vår studio där jag erbjuder professionell och rolig barnfotografering. Vi har olika bakgrunder, rekvisita och props att välja mellan för att skapa unika och kreativa bilder som speglar ditt barns karaktär. Vi har också erfarenhet av att fotografera barn i olika åldrar och humör, så du kan vara säker på att få fina resultat oavsett om ditt barn är blygt, busigt eller nyfiket. Boka din tid idag och få ett minne för livet!

animated letters

Barnfotografering & Bebisfotografering i Stockholm

Gammaldags fotoalbum i storleken 18x18cm inklusive 6 bilder. Svart fotoalbum med hårt omslag, välredigerade bilder i gammeldags format 9×12 cm inramade i en svart passpartou med guldkant .

Barnfotografering-Bebisfotografering
Barnfotografering & Bebisfotografering i Stockholm

Barnfotografering är en härlig upplevelse som bjuder på många skratt och minnen.

– När barnet gör en oväntad min eller pose som fångar deras personlighet.
– När barnet leker med rekvisita eller kläder som passar deras intressen eller humör.
– När barnet interagerar med sina syskon, föräldrar eller husdjur och visar sin kärlek och glädje.
– När barnet upptäcker något nytt eller spännande i omgivningen och blir nyfiken och fascinerad.
– När barnet är helt sig själv och uttrycker sina känslor och tankar utan filter.
– När barnet försöker att fånga såpbubblor

Barnfotografering & Bebisfotografering i Stockholm

Tips om kläder och annat kul:

– Kläder: Välj kläder som är bekväma, färgglada och som passar barnens personlighet. Undvik för stora eller för små kläder, samt kläder med stora logotyper eller texter. Det kan vara roligt att matcha syskon eller familjemedlemmar med liknande färger eller mönster. Tänk också på att ha med några ombyten ifall barnen blir smutsiga eller vill byta stil.
– Leksaker: Ta med barnens favoritleksaker, gosedjur eller andra saker som de tycker om att leka med. Det kan hjälpa dem att slappna av och känna sig trygga i studion. Leksakerna kan också användas som rekvisita eller för att skapa roliga situationer och uttryck.
– Såpbubblor: Såpbubblor är ett enkelt och billigt sätt att skapa magi i bilderna. Barnen älskar att blåsa, jaga och fånga såpbubblor, och det ger fina effekter med ljus och färger. Du kan antingen blåsa såpbubblor själv eller använda en såpbubblemaskin som du ställer i ett hörn av studion. Var beredd att ta många bilder när barnen leker med såpbubblorna, för du vet aldrig när du får den perfekta bilden.


– Använd musik som barnen gillar för att skapa god stämning och få dem att dansa, sjunga eller skratta.
-Vi kommer att använda en helt neutrala bakgrunder. Röriga bakgrunder drar uppmärksamhet ifrån barnets porträtt.
– Vi låter barnen bestämma ibland vad de vill göra eller hur de vill posera speciellt lite större barn. Det kan ge mer naturliga och personliga bilder än om du styr allt.
– Ha kul tillsammans! Det viktigaste är att ni njuter av fotograferingen och har en trevlig stund. Då kommer bilderna att spegla er glädje och kärlek.

Barnfotografering & Bebisfotografering i Stockholm

Bebisfotografering 4 -18 månader

– Det är en unik period i barnets liv, då det händer så mycket med deras utveckling och personlighet.
– Barnen är interaktiva och kan skratta, leka och visa sina känslor. Det ger möjlighet att fånga fina ögonblick och uttryck på bild.
– Barnen kan sitta själva och utforska sin omgivning. Det gör att bilderna blir mer varierande och intressanta, eftersom barnen kan posera i olika miljöer och med olika rekvisita.
– Det är en bra tid att skapa minnen som man kan titta tillbaka på när barnen blir äldre. Man kan se hur de har förändrats och växt, men också hur de har behållit vissa drag och dragningar.

Barnfotografering & Bebisfotografering i Stockholm

Under en barnfotografering kan man förvänta sig allt

Här kommer en av de roligaste upplevelserna jag har haft som fotograf under en bebisfotografering i studion.
Jag hade bokat en tid med en familj som ville ha några fina bilder på sin 4 månaders gamla bebis. De kom in i studion med en stor väska full av kläder, leksaker och andra tillbehör. Jag tänkte att de var väl förberedda och att det skulle bli en lätt fotografering.

Så fort jag tog fram kameran började bebisen att gråta. Inte bara lite gnäll, utan ett högt och ihållande skrik som fick alla att täppa till öronen. Jag försökte lugna honom med olika ljud och rörelser, men inget hjälpte. Han ville inte alls vara med på bild

Barnfotografering & Bebisfotografering i StockholmFöräldrarna blev alltmer stressade och försökte mata honom, gunga honom och leka med honom. Men inget verkade fungera. Bebisen fortsatte att skrika.

Jag började undra om det var något fel på honom, eller om han bara var extremt blyg. Jag frågade föräldrarna om de visste vad som kunde vara problemet, men de svarade att de inte hade en aning. De sa att han brukade vara en glad och lugn bebis hemma.

Barnfotografering & Bebisfotografering i Stockholm

Jag bestämde mig för att ta en paus och låta dem vila lite och lämnade dem ensamma med bebisen. Jag hoppades att han skulle sluta gråta om han fick vara ifred med sina föräldrar.
Efter några minuter hörde jag ett skratt från studion. Jag gick tillbaka och såg till min förvåning att bebisen nu log stort mot kameran. Han hade på sig en rolig mössa med öron.

Barnfotografering & Bebisfotografering i Stockholm

Föräldrarna berättade att de hade hittat mössan i väskan och provat den på honom som ett sista försök. Och det hade fungerat! Bebisen tyckte att mössan var så rolig att han glömde bort att vara rädd för kameran.

Barnfotografering & Bebisfotografering i Stockholm

Det var en av de mest utmanande men även mest givande fotograferingarna jag har gjort. Jag lärde mig att man aldrig ska ge upp när det gäller bebisar, utan bara prova olika saker tills man hittar det som fungerar. Ibland kan det vara något så enkelt som en rolig mössa.

Barnfotografering i studio Stockholm – Vasastan

Håll familjeminnen levande med en barnfotografering i studio i Vasastan.

Visst är våra barn fantastiskt fina och säkert har du någon eller många gånger tänkt på hur snabbt de växer och växer upp? Ena sekunden är de små, kryper omkring och stoppar allt inom räckhåll i munnen och i nästa är de tonåringar, nästan vuxna! Oavsett var ditt barn befinner sig åldersmässigt är det ovärderligt att föreviga fina och roliga minnen som lever med oss länge, en hel livstid och lite till. Ett fångat ögonblick, ett härligt skratt med hela ansiktet eller en syskonkram i likadana tröjor är mysigt att ha på väggen, i albumet, digitalt eller i ett härligt kollage. Med en barnfotografering i studio skapar vi fina minnen, men inte bara det, vi får också en riktigt rolig och trevlig stund tillsammans. Det blir ett fint minne som du behåller i form av bilder i hög kvalitet.

Tiden går fort, boka fotografering idag

Och det här är en sådan här sak som inte riktigt är gjord för att skjutas upp, barnen växer och frodas. Varje dag. Utan att känna någon stress, varför inte boka en tid idag för att tillsammans med mig skapa fina, roliga, uttrycksfulla bilder i en professionell studiomiljö och ha riktigt roligt på kuppen.  Dessutom kan du som väljer mina paket få med en massa digitala bilder och ny fotografering till nästa år – det händer en hel del på ett år, utan extra kostnad. Jag bjuder även på mitt glada humör och 30 års erfarenhet.

Barnfotografering i studion
Barnfotografering i studion med badstol

Planera en lyckad barnfotografering i studio.

En av de viktigaste sakerna att lägga fokus på för att få till en riktigt bra barnfotografering, är att tänka till gällande tidpunkten. För att en fotografering i studio ska bli lyckad är det bäst och roligast om barnen är pigga, glada och utvilade. Och gärna har en mage som är så där lagom fylld med god mat. Undvik att planera in din fotografering när barnen har varit på en massa aktiviteter under dagen. Det är då stor risk att det är för trötta och blir lätt lite griniga och då blir inte bilderna så där vidare värst bra. Kanske i alla fall inte så där du tänkt att de ska bli. Det blir lite mer utmanande att locka fram, och för barnen att producera, ett naturligt, avslappnad leende.

barnfotografering familjefotografering
Syskonfotografering i studio ska vara lekfull och skojig!

Tänk ett syskonpar som egentligen är ganska bra kompisar, men känner hur tröttheten far runt i kroppen, risken är då ganska stor att det blir brottningsmatch i stället för kramkalas. Så tänk tvärtom, välj en skön vilsam dag, utan stress och press, det är nästan en garanti för fina bilder. För kommer de utvilade har vi mycket mer marginal att spela med i studion. Ofta är ett utvilat barn bra mycket mer öppet inför nya saker och situationer, det gäller oss vuxna också. Tänk dig att du är trumpen och inte alls är på humör, och så ska någon fota dig. Nej tack, det tar man hellre efter en god natts sömn, och en kravlös och avslappnad dag med mycket skratt och glädje, då blir det naturligt att bara fortsätta den känslan i studion. 

syskonfotograferingen i studio Vasastan-Stockholm
Syskonfotograferingen i Vasastan-Stockholm
syskonfotografering i studion i Vasastan-Stockholm Barnfotografering
Syskonfotografering i studion i Vasastan-Stockholm

Tips för barnfotografering av små barn & bebisar

Om det är små barn som ska fotas kan det vara bra att tänka på hur deras rutiner ser ut i normala fall och pricka in en tid som du vet att de oftast är pigga och glada på. Kanske är förmiddagen då leenden brukar avfyras till höger och vänster när de i krypande position upptäcker världen, leksaker, teddybjörnar och familjemedlemmar. Då är det förmiddag vi ska sikta på, att bara flytta över all den där upptäckarlusten och glädjen till studion för att fånga den i en hel rad fina, härliga bilder. Eller så är det eftermiddagen som gäller för en energifylld tid, kantat av äventyrsupptåg, klappa-händerna ögonblick och busiga leenden som får vilket hjärta som helst att smälta. Då är det eftermiddag vi bokar för att föreviga lite av den där smittande energin.

Barnfotografering i studio Barn som är trötta blir ledsna lätt ...
Inför din barnfotografering måste barnen vara utvilade.

Att välja kläder för en fotografering i studio.

Bebisfotografering liggande på magen
Bebisfotografering liggande på magen. Bebisar runt 6 månader gamla är duktiga på att lyfta huvudet.

När det kommer till kläder går nog åsikterna ganska brett isär. Speciellt om du frågar din treåring vad han eller hon vill ha på sig. Kanske insisterar de på Spidermandräkt eller My Little Pony-outfit, medan du vill något helt annat. Det bästa är att avdramatisera det hela och köra på en enkel tidlös och klassiskt stil, det håller hur länge som helst. Och ofta är det som är modernt idag inte alls det om några år.  Undvik starka färger, loggor och mönster och satsa på tidlösa plagg. För syskonfotografering är det alltid kul att ha liknande kläder och färger. Då blir det som bäst. Bilderna kommer att leva många år framöver så det är värt att planera kläder och klädbyten.

Olika kläder blir bäst vid barnfotografering

Och även om du helst vill att de ska va pompa och ståt-kläder, trivs barn som bäst när de är bekväma, vilket så klart inte behöver betyda mjukisbyxor och T-shirt. Försök att hitta en gyllene medelväg där alla är nöjda och glada. Ett barn som bär kläder de avskyr kommer med största säkerhet att förmedla det i bilden. Och vill du att barnen ska ha olika outfits, vilket jag rekommenderar, det blir mycket roligare och intressantare då, tänk igenom så att det är enkelt och smidigt att byta, på så sätt utesluter vi irritation och rastlöshet. Tänk också på att kritvita kläder kan bli lite reflekterande och kommer smygande att stjäla en del av uppmärksamheten från huvudpersonen. Välj gärna mjuka, harmonierande färger utan stora mönster eller loggor som också kan locka ögat från dagens lilla hjälte. Ska syskonen fotograferas, välj precis likadana kläder i exakt samma färger, likadana kläder i olika färger (inte för starka och undvik helst gult) eller kläder som lirar bra tillsammans. Då skapar vi ett tilltalande helhetsintryck som ger balans i bilden och barnen är de som står ut. 

Syskonfotografering med ljusblå bakgrund ser ut som blå himmel
Syskonfotografering med ljusblå bakgrund ser ut som blå himmel

Enkelt tidslöst och klassiskt! Undvik starka färger, loggor och mönster och satsa på tidlösa klassiska plagg. För syskonfotografering är det alltid kul att ha liknande kläder och färger. Då blir det som bäst. Bilderna kommer att leva många år framöver så det är värt att planera kläder och klädbyten.

Ett par mörka glasögon och lillkillen ser jättetuff! Barnfotografering ska vara kul även för bebisar.
Ett par mörka glasögon och lillkillen ser jättetuff ut! fotografering ska vara kul även för bebisar.

Barnfotografering-alla barn är olika

Alla barn är jättehärliga! Men även fast de är lika på många sätt kan de reagera väldigt olika på nya situationer och nya ställen, vissa tycker att det här med fotografering i studio är det mest spännande de någonsin upplevt och vill knappt gå hem, medan andra är betydligt försiktigare. Vi har alla olika personligheter, så också våra barn. Du känner ditt barn bäst och vet hur de brukar reagera på nya situationer. Med det sagt vet man aldrig, kanske reagerar de helt annorlunda inför en fotografering i studion. Men det bäst är att ta det säkra före det osäkra. Vi vill skapa riktigt fina, roliga och glada bilder. 

en bild säger mer än tusen ord
En bild säger mer än tusen ord

Om du som förälder vet att ditt barn kan bli lite blygt/mammigt eller pappigt i en ny miljö, då är det jättebra om ni kan komma in lite tidigare till studion, innan vi ska börja själva fotograferingen. Det brukar göra ganska stor skillnad om de får tid att vänja sig vid miljön, 15–20 minuter innan vi ska börja vår barnfotografering brukar räcka fint. Det syns tydligt på bilderna. Oavsett om man är barn eller vuxen blir en fotografering långt mer framgångsrik om de som ska fotograferas är avslappnad och tycker att hela upplevelsen är kul och spännande. 

Mamma och pappa kan hjälpa till att få riktigt härliga skratt under en barnfotografering
Mamma och pappa kan hjälpa till att få riktigt härliga skratt under en barnfotografering

Ju bättre förberedd man är, desto smidigare går det och vi hjälper också barnen på det sättet att få en upplevelse som de upplever angenäm, istället för påtvingad. 

Barnfotografering med såpbubblor blir extra rolig.
Barnfotografering med såpbubblor ger möjlighet till extra roliga bilder.

Lite tips för din barnfotografering

Läs gärna mer på: http://www.fotografjannis.se/tips-till-foraldrar-infor-bebisfotograferingen/  och om du kanske vill få lite inspiration om barnfotografering av tvillingar eller trillingar titta på:http://www.fotografjannis.se/barnfotografering-med-trillingar-och-sapbubblor/

Och här kommer ytterligare ett http://www.fotografjannis.se/tips-for-att-fota-sma-barn/

Tips för fotografering / lite äldre barn

Om de är lite äldre, det vill säga om ni kommit till det stadiet när ni kommunicerar via tal, berätta för barnen vad som ska hända på ett ungefär. På så sätt kan man också bygga upp förväntningar på att något riktigt kul ska hända. Kanske ni till och med övar lite hemma innan? På så sätt är det lättare att hitta de kläder man vill använda, kanske någon sjal, filt eller annat fint och roligt att ha med. Om det är så att Spidermandräkten absolut ska vara med, kanske man kan mötas på mitten och det blir en bandana istället. Det är så mycket mindre stressfullt att lirka med barnen och hitta den där gyllene medelvägen hemma när man inte ska vara någonstans vid en viss tidpunkt, än bara nån timme innan själva fotograferingen. 

förbered syskon hemma innan det är dags, låt dom veta att det är något roligt
Förbered syskon hemma innan det är dags, låt dom veta att det är något roligt

Vill du se flera bilder av mina barnfotograferingar? Det kan du göra här: https://www.fotografjannis.com/Barnfotografering

Barnfotografering i studio

fotograferingen i studio
Fånga ögonblicket då ditt barn står själv

Kanske har du redan en bild av hur du vill att ditt eller dina barn ska förevigas? Har du kanske redan i förväg föreställt dig dem på en pläd, eller en sittandes och den andra stående bakom. Leker de? Busar? Eller vill din lilla absolut fotas med favorit teddybjörnen? Eller så tänker du att det får växa fram under resans gång?

barnfotograferingen i studio
Fånga det lilla extra i barnet genom att göra allt roligt

Oavsett leker vi oss fram till bästa resultatet. Det är kul att han en vision om vad man vill skapa, men ibland blir det av olika anledningar något helt annat, och kanske till och med bättre. När barn är med i bilden, brukar det alltid bli roligt. Och överraskande. De har själva en hel massa spännande, smarta och ibland underhållande idéer om hur de kan se ut och vad de kan göra på ett foto. Beroende på vilken/vilka åldrar det är på barnen, så jobbar vi utifrån olika förutsättningar. Ju äldre barnen är, desto lättare är det att regissera. Och ofta är det ett roligt samarbete. Så fort barnen har hittat en skön inre avslappning och inte känner sig spända framför kameran, kan vi sätta igång och hitta bästa formen. Och det fina är att vi kommer att ta massor med olika bilder.

syskonfotograferingen i studio
Föreviga stunden med ditt syskon genom en fotografering
barnfotograferingen i studio
Fånga såpbubblor behöver inte vara med händerna

Vissa blir kanske så kallade bloopers, men de kanske man också vill ha med i en fotobok eller i ett kollage. Det är de fotona man ser tillbaka på och blir så där alldeles full i skratt för att det hände något tokigt, nån råkade ramla eller sätta handen i storasysters ansikte, helt utan förvarning. När vi känner oss nöjda med antalet bilder går vi tillsammans igenom dem och gallrar ut de bästa. Utifrån dem väljer ni sen vilka som ska bli förstoringar,  album, kollage och annat kul.

Ett paket med olika förstoringar, album, kollage och digitala bilder går fint att köpa, för de som vill ha lite gott och blandat.

Det finns fina möjligheter att släppa loss skaparlusten, tillsammans hittar vi de bästa alternativen. 

barnfotografering
Barnfotografering ska vara roligt
barnfotograferingen i studio
Skoja till med barnet så fotograferingen blir kul
Uppmuntra barnen att bli modeller under barnfotograferingen
Uppmuntra barnen att bli modeller under barnfotograferingen

Ljussättning för barnfotografering

Ljuset är en av de viktigaste faktorerna i fotografering. Det är kanske det många fotografer själva är mest fascinerade av. Och det är inte konstigt. Dåligt ljus ger dåliga bilder, bra ljus skapar en oändlig mängd möjligheter. Barnen själva kan också bli fascinerade av alla olika ljuskällor, vilket kan bli ett minne i sig. Kanske har de sett fotograferingar på TV eller liknande och får då känna sig lite glammiga. Med ljuset kan vi skapa många olika effekter och när det kommer till barnfotografering är det bra, då vi kan parera oförutsedda situationer. Med fler ljuskällor kan vi göra om och göra annorlunda, om situationen så kräver. Och så kan jag skapa fina effekter. 

barnfotograferingen i studio
Olika ljussättningar skapar olika effekter

Jag har alltid gillat att använda en kombination av 3 ljuskällor för att fota barn! Jag använder ett bakgrundsljus, ett motljus och ett huvudljus. På det sättet kan jag kontrollera ljuset i bakgrunden separat, med motljuset kan jag skulptera porträttet så att det ser tredimensionellt ut och huvudljuset ska bara hjälpa till för att vi ska få en grundljussättning på barnet.

barnfotograferingen i studio
Svart/vita foton har också olika ljussättningar
barnfotograferingen i studio
Olika ljussättningar som ger bilden det lilla extra

Har du frågor, funderingar eller undringar kring hur en barnfotografering kan gå till eller om du har en specifik fråga kring detta hör gärna av dig. Jag berättar gärna mer och tillsammans kommer vi fram till bästa dag och form för att din barnfotografering ska bli så lyckad som möjligt. 

Vi ses i studion! 

fotograf jannis i studio
Fotograf Jannis Politidis