Bildbehandling av ett porträtt

Bildbehandling är den sista touchen för ett ännu snyggare porträtt

Hur ska det gå till när man gör bildbehandling av ett porträtt? Porträttfotografering är ett hantverk. Bildbehandling är det som kommer att göra din porträttfoto fulländad. Ansiktet ska ljussättas och exponeras rätt. Beskärningen ska vara harmonisk och komponerat rätt. Det är ingen konstigt med det. Vi, porträttfotografer är duktiga på att skulptera ansiktet med ljus för att få fram ett superfint porträtt och leverera ett snyggt resultat. Det handlar mer om ljuset och mindre om ”vilken bra kamera man har”.


Bildbehandling av dina porträttfoton. Vad brukar jag tänka på & åtgärda?

1. Leverfläckar, sår, finnar, acne och munsår

Små detaljer i ett ansikte kan vara raksår eller rivsår, finnar eller acne, munsår eller leverfläckar.  I princip är det saker och ting som inte kommer att vara där efter en tid dvs tillfälliga saker. Leverfläckar kommer att finnas kvar men jag tycker att när porträtten kommer att visas i liten storlek ser leverfläckar ut som damm på bild. Jag brukar retuschera bort dem om det är OK med motivet och om bilderna ska användas i mindre storlek.

Herpes och finnar ska bort
Herpes och finnar ska bort

2.Hudutjämning & hudlyster

Porträtt med slättare hud ser snyggare ut tycker jag. När jag gör det passar jag på att reducera  ringarna under ögonen, hudlinjer och rynkor i pannan och halsen och små ojämnheter. Alla små linjer och ojämnheter kommer fram när en porträttfotograf försöker skulptera ett ansikte med ljus. Detta är ofrånkomligt och arbetet med att jämna ut huden är att ÅTERSTÄLLA upplevelsen av hur huden ser ut i normalare ljusförhållande så som på jobbet. (Om man nu inte jobbar på teatern i strålkastarljus)  🙂

Hudlyster och eliminering av små linjer i ansiktet
Hudlyster och eliminering av små linjer i ansiktet

Huden ska jämnas ut. Det skarpa sidoljuset som skulpterar ansiktet 

bildbehandling & retuschering av huden

Visa hudtyper är mer känsliga till ljuset och kan se sämre ut på bild än vad det egentligen är i verkligheten!

3 . Bildbehandling av ögon

Ibland är ögonvitan lite grå- eller gulaktig och ibland fylld med små blodådror. Jag brukar ljusa upp det litegran. Ögonvitorna blir klarare, friskare och fräschare.

Ögonvitorna ser fräschare och friskare ut, irisen är ljusare med glimten i ögat

4. Bildbehandling av tänder

Man vill gärna ha lite vitare tänder. Jag brukar ljusa upp dem lite och ta bort den gula-gråa nyansen från emaljen. Detta ger ofta en klapp på axeln ofta när kunden sitter bredvid 🙂 Och en supernöjd kund. 

Tänder ska vara vita på din porträttfotografi.
Tänder ska vara vita på din porträttfotografi, alla håller med 🙂

Nu… lite av det som leder till porträttbilderna som ska bildbehandlas

Underarbetet med kläder, styling, hårstyling och smink innan din porträttfotografering

Innan vi kommer till det perfekta slutresultatet har det varit en massa underarbete så som det kallas i ”hantverkskretsar”. Tänk dig som en målare som kommer att måla ett rum. Hen måste spackla och slipa väggar och tak innan själva målningsproceduren börjar.

Ljussättning, vilken passar dig bäst?

Vill du veta mer om ljussättning kan du titta på min video med två av mina favoriter när det gäller ljussättning. Hollywood ljussättning och Rembrand ljussättning

Klädstylist & hårstylist & smink

Du kanske har snyggat till dig alldeles själv eller fått professionell hjälp. Du kanske också funderat om kläder. Kläderna är viktiga eftersom deras färg kommer att visas tillsammans med ditt ansikte. En kall färg av en topp kan göra att ditt ansikte uppfattas som väldigt varmt. Tvärtom kan en varm färg göra att ditt ansikte uppfattas som blekt.  
Det är mycket med underarbetet. Jag arbetar med en professionell klädstylist, Susanne Jönsson, Designer, stylist på Spirit of Fashion Stil och Design Stockholm, samt med hårstylisten och sminkösen Yasmin Albayiti.

Deras arbete gör verkligen skillnad och som man säger för alla andra hantverk: Ett bra underarbete gör resultatet mycket bättre.

hårstyling & smink vid porträttfotografering
porträttfotografering med hårstyling och smink

Porträttfotografi, fotosession

När modellen är uppiffad och klar är det dags att fotografera porträtten. Som porträttfotograf det första jag gör att etablera en nteraktionen med modellen.
Det bästa resultatet kommer så fort modellen får förtroende för fotografen som håller kameran.
Om modellen är spänd och försiktig syns och märks direkt på porträttbilder. Därför är det viktigt att satsa på en bra atmosfär och kommunikation med modellen för att få en bra grund att stå på.

bildbehandling porträttfotografi
Kontaktskapande med modellen ger förtroende och gör hela proceduren lättare samt ger bättre resultat.De flesta fotografer kan det här och kan också leverera bra. Under alla år som vi porträttfotografer har jobbat med att fotografera porträttbilder har vi också lärt oss hur man får fram det bästa hos en människa.
Alla har olika trix. För mig är det att skapa en konversation och visa intresse för deras bilder, användningsområdet och anledningen till att de behöver nya bilder men om modellen vill kan vi också prata om om deras liv, vad de jobbar med, om de har barn, hobby och annat interessant. En session varar flera minuter så det finns mycket tid att prata. 
Det enda stunden de behöver vara tysta är då när kameraslutaren är öppen:)

Nya porträttfotografier? Varför?

Många behöver nya bilder eftersom de har ett nytt jobb och då är det viktigt att smälta in på nya jobbets hemsida och bli fotograferad på samma sätt som resten av kollegorna.
Andra behöver nya bilder eftersom de har ändrat något i ansiktet. Kanske klipp sig kort eller ändrat frisyren på ett eller annat sätt. Eller odlat skägg eller mustasch. Visa kommer för allra första gången för porträtt och många har upptäckt hur viktigt det är att skicka ett CV eller skapa en profil på Linkedin med en bra bild.

Om du vill kan du ta en titt på artikeln som jag har skrivit om profilbilder på Linkedin http://www.fotografjannis.se/din-profilbild-pa-linkedin/. Där kan du läsa om hur andra uppfattar din bild och förstås bedömer dig utifrån porträttbilden.
Folk bedömer alltså om du ser ut att vara kompetent, trevlig och pålitlig just genom att ta en titt på din porträttbild. 
Det kan vara lite skrämmande att ta reda på vilka känslor vår porträttbild väcker hos andra men det kan vara också en anledning att pusha oss att göra något åt det.

Jämförelse- hur kompetenta trevliga och pålitliga ser vi ut på bild? Folk bedömmer oss från vår porträttfoto
Janne verkade vara bara 13% kompetent och 8% trevlig på hans befintliga bild på Linkedin. De nya porträttfotografierna levererade bättre, ingen bild är under 80% . En rejäl uppgradering och ett fantastisk sätt att visa upp ditt bästa jag!

Men men … det räcker inte med det här. Du har varit hos fotografen och fotograferats och resultatet blev förhoppningsvis jättebra. Vad händer sedan?

Porträttfotografi. Urval & bildbehandling av din portättfotografi

Det finns folk som tror att det hela är klart när den sista blixten lyste upp ditt ansikte men ack vad de har fel.

Fotograferingen är kanske klar men en minst lika viktig del av arbetet återstår. När bilderna tankas in i datorn ska modellen och fotografen gå igenom bilderna och ta fram de som är allra bäst.
Detta är en oerhört viktig del av hela processen.

Vi människor använder olika delar av hjärnan när vi ska titta på våra egna bilder som jag har skrivit om tidigare på https://www.linkedin.com/pulse/tips-

Det betyder, när vi tittar på ett foto av oss själva, ser vi inte samma sak som andra människor ser. Faktum är att vi har för mycket information om oss för att se oss själva objektivt. Dessutom är vi vana att se oss själva mest i spegeln vilket skiljer sig mycket från bilden. Därför ska du be en god vän att hjälpa till när du ska välja en profilbild till Linkedin. Eller ännu bättre – jag som fotograf kan hjälpa till under bildvisningen. Oftast har vi som jobbar med bilder dagligen mycket lättare att plocka en bra bild. Sen vet vi vilken bild som gör bästa jobbet för att du ska framstå som:

  • Kompetent
  • Trevlig 
  • Pålitlig

När det finns 2-3 eller fem bra bilder att välja ifrån blir det svårt att välja själv. 
Det betyder att modellen har stor nytta av hjälpen som vi kan erbjuda för att plocka ut rätt bild/bilder.
Du kan läsa mer om bildbehandling på min andra sida : https://www.xn--portrttfotograf-stockholm-pec.se/