CV-porträtt och bildbehandling

En CV-porträtt blir mycket bättre med bildbehandling. På din CV fotografering kommer du att visa att du är en kompetent, trevlig och pålitlig person. Då har du som bäst chans att bli uppmärksammad. Hur vi ska få ihop det för att du ska verka som en kompetent trevlig och pålitlig person har jag beskrivit i min artikel som heter din profilbild på LinkedIn.Just nu ska vi titta på hur mycket ska man retuschera eller bildbehandla en CV porträtt. Det värsta som kan hända med CV porträtt det blir så hårt bildbehandlat så att ingen känner igen personen i frågan. Och det nästan lika illa att inte bildbehandla alls eftersom det hårda ljuset ifrån blixtarna lämnar sina spår på huden och tar fram varenda detalj som är omöjligt att se i en en vanlig kontorsmiljö där förhoppningsvis intervjun kommer att ske. Jag som porträttfotograf använder blixtar när jag fotar ett CV-porträtt.

Blixtarna har ett hårt och riktat ljus. Blixtljuset skiljer sig väldigt mycket ifrån kontorslandskapets ljus. Kontorslandskapet har en väldigt mjuk ljus som kommer ifrån flera lysrör, ledbelysningar eller små lampor som finns utspridda i rummet. Detta är jättebra just för att jobba men det ingenting som är användbart när man ska fota ett CV porträtt. Därför använder man blixtar. Den riktade ljuset skulpterar ansiktet och tar fram det tredimensionella med highlights och skuggor. Personligheten ska komma fram.

När vi har fotograferat och valt din bästa CV porträtt är det dags för mig att retuschera bort alla onödiga detaljer som kommer med det fina blixtljuset:
Kontrast och skuggor ska lättas upp, linjer ska dämpas ner, ögonvitorna ska bli klarare och tänderna (om de syns) blir vitare.
Målet är att behålla känslan av det skulpterande ljuset men samtidigt att lätta upp och dämpa alla bieffekter som kommer från det.

Detta är superviktigt! Vi ska behålla känslan av det skulpterande ljuset men samtidigt vi ska dämpa alla bieffekter som kommer med det. Ibland går man för långt utan att man märka av det. Har man gått för lång och eliminerar man för många linjer och fixar till huden för mycket den känns plastig, falskt och tillgjort. Se bildexempel här nere! Till vänster rätt gjort och till höger överarbetat

Ett bra sätt att inte överarbeta bilden med bildbehandling är att aldrig ha kunden närvarande! Otränade ögon samtidig som alla vill se snyggare och fräschare ut kan göra så att man går till överdrift utan att märka det!
Det gör så klart inte så mycket för de som är på bild! Tvärtom det stärker deras ego men risken är att om man gör det på flera anställda hos ett företag om de vill förnya deras bildmaterial på hemsidan kan bli lite fel ….

Då får man plötsligt en mail från VD som undrar ….

Ta gärna en titt på flera olika porträtt här:https://fotografjannis.smugmug.com/Client-area