Lösenord tips för egna företagare

Cyber säkerhet & Lösenord tips

Slarvar du med ditt lösenord? Som fotograf och egenföretagare saknar jag en egen IT avdelning med separat säkerhetsansvarig som ser till att rutinerna sköts och IT säkerheten är bra. Många av oss egna företagare och frilansare gör ibland misstag som kan äventyra säkerheten. Det finns en bra anleding till det: Det är bekvämt att slarva med säkerheten och speciellt for oss som har varit med länge (Jag skaffade internet när den var en fluga i början på 90 talet) vi som har varit med länge har ju en falsk trygghet att det händer inte mig/ det är inte så många som är online ( typ 1990)/ jag har alltid gjort så har.

Tankegången att jag har alltid gjort så kanske funkade för 20-30 år sedan men nu är miljarder människor på nätet och kriminaliteten förflyttar sig till Internet eftersom det är inte lönt att råna banker eller postkontor, och det ger inga pengar längre att råna kiosker eller parkeringsautomater. Dessutom eftersom vi lever i en global tillvaro numera vi är tillgängliga inte bara för lokal kriminalitet som det var förr tiden utan vi kan ju bli utsatta/attackerade från alla världens hörn.
Medan allt det här skrivs ligger vi lungt och använder samma lösenord som dessutom kan vara enkelt att knäcka utan att tänka på så många internet bedregerier begås.Att skydda ditt konto gör att du kan sova lungt. Jaa lugnare i alla fall. Det är en tidsfråga innan du blir offer. Då är det skönt att kunna stå emot.

Så här skyddar du dina konton som egen företagare

Dina konton är ditt leverbröd som egen företagare och frilansare. Jag har olika konto på en massa olika ställe, jag har ett konto för mjukvaran som jag behöver för att bildbehandla bilder, ett för att fakturera , ett på Skattemyndigheterna ett på molntjänst, ett till på molntjänst ett för att skapa grafik online, ett för att ladda upp mina filmer, ett för att uppdatera mina kameror med ny mjukvara, ett för telefonen, ett för elen ett för hemsidan, ett för wordpress… Jag orkar inte räkna ut mer så öppnar jag min lösenordshanterare. Den säger att jag har 389 st lösenord. Ja… jag vet visa är gamla och konton finns inte längre men jag orkade inte rensa i lösenordshanteraren,,,, men mellan 250 och 300 borde vara aktuella och fulltfungerande och möjliga mål till attack!
Jag är inte den typen som minns 250 lösenord… det blir tillräckligt svårt att minnas ett enda 🙁 Därför satsade jag tidigt för lösenordshanterare. Jag tankade ner den fria versionen av mjukvaran först och blev supernöjd med den… kunde inte låta bli att använda den:) Därefter investerade jag i den betalda versionen för att kunna uppdateras mellan enheterna plus några fördelar till. Vilken lyx och vilken avslappning från alla noteringar hitt och ditt om vilka lösenord som gäller vart.
Finns det möjlighet att använda två stegs verifiering kan du ta den. Om inte ett lösenordshanterare är guld värd!

Vad ska du tänka på när du skapar dina lösenord

 1. Använd OLIKA lösenord för dina konton.
 2. Använd starka lösenord . De aktuella rekommendationerna för starka lösenord är minst 12-15 tecken, stora och små bokstäver och tal.
 3. Du får inte använda dina barns namn, födelsetal, djurnamn, inte en serie med nummer eller vanliga ord

  De som vill eventuellt knäcka dina löseord jobbar dem oftast med speciellt mjukvara som har som uppgift att attackera och försöka logga in med olika kombinationer av tecken som lösenord. Beroende på hur snabbt deras dator är och hur lätta är dina lösenord kan gå fortare eller långsammare. Det som du vill göra är trötta ut dem genom att skapa ett längre lösenord.
  Säkerhetsföretaget Nikka Systems räknade ut att ett lösenord på
  6 svenska tecken tar 30 sekunder att knäcka
  8 svenska tecken tar 29 timmar att knäcka
  10 Svenska tecken tar 11 år att knäcka
  Du förstår säkert att ju längre ditt lösenord är desto större chans finns att du tröttar ut dem.

Säker lösenord=säker tillvaro för dig som företagare

Enligt https://xkcd.com/936/ lösenord som blandar olika tecken och siffror är svåra att komma ihåg men lättare för datorer att knäcka. Däremot lösenord som består av vanliga ord slumpvis utvalda ord i en fras är betydligt lättare att komma ihåg men svårare för datorer att knäcka. Se tekningen på länken ovan.

Skapa ett OPERSONLIGT lösenord genom att använda minst 4 ord som inte har anknytning till dig (dvs INTE ditt namn/jobb/profesion/adress/stad mm)
Det kan vara vilka ord som helst och om du ska komma ihåg det att se till att du får en bild i huvudet.
4sniglarblevblaiansiktetefterfesten
En rolig exempel är Diceware http://world.std.com/~reinhold/diceware.html(Diceware listan finns på svenska på https://x42.com/diceware/diceware-sv.txt)

Sno mina lösenord och modifiera dem

3ryskabalerinorsattihästvagnen
guldringenhamnadeibaksättet
elefantensprangsnabbareänkarolinakluft
risochrosochtomatjos
avgasrörenärkvarimalmö
jagkanbaradansamedettben
morfarvisadesinatretändertillormen
pizzanvargodmenkostademeränminabyxor

Livet blir enklare när man har en lösenordshanterare. Jag använder själv LastPass  med det finns andra som 1 Password och KeePass . Jag har inte testat de andra men är nöjd med Lastpass eftersom det har funkat utan problem i alla år. Den har även en funktion att generera svåra att knäcka lösenord som sedan registreras i mjukvaran och du behöver inte komma ihåg dem.

Om du vill vill ha hjälp med att skapa starka lösenord kan du gå till

https://passwordsgenerator.net/
https://www.lastpass.com/password-generator
https://www.lastpass.com/password-generator
https://www.dashlane.com/features/password-generator
https://1password.com/password-generator/

Om du skulle fråga mig om det är OK att använda ett lösenord som är genererad på nätet skulle jag antagligen säga nej, eftersom jag kan oftast inte veta vem ligger bakom siten.
Jag skulle inte heller spara lösenord i browsern som Chrome, IE, Firefox och Safari kan göra. Ibland är det lätt att komma åt dem med ett (oftast) enkel inloggnings lösenord. Inloggningen till vårt konto på datorn är oftast enkel och snabbskrivet eftersom vi startar/loggar in dagligen, därför är enkel att knäcka den.
Jag skulle vara försiktigt att logga in med tredje parts tjänst som Facebook eller Google.
Jag skulle också byta lösenord en gång om året … (i alla fall de i de viktigaste siterna som jag inte kan vara utan)

Hur tar du reda att ditt lösenord är stulen?

Hackare och banditer försöker hela tiden. I dark web säljs otroliga mängder med hackade lösenord och kanske finns dina bland dem. Se denna kort film som förklarar vad dark web är:


Adobe var en av dessa för några år sedan och detta drabbade mig också eftersom jag fick inte reda på det i tid. De dåvarande inloggningsuppgifterna är fortfarande till salu men ej giltiga så klart)

Lösenord tips för egna företagare
Rubrik för några veckor sedan

Om du misstänker att ditt lösenord är stulen eller vill bara testa gå till https://haveibeenpwned.com/Passwords
Där kan du även kolla om din mailadress har problem (https://haveibeenpwned.com/)
Jag jar kollat min gamla emailadress och där finns ett flertal hackade sidor och mina inloggnningsuppgifter är till salu!

Lösenord tips för egna företagare

Du känner igen dessa företag? Linkedin, Adobe, Dropbox och andra . De har blivit hackade.

Vill du läsa mer om säkerhet?Jag har skrivit en artikel: https://www.fotografjannis.se/vad-vet-google-om-dig/