din porträttfotograf´s snabba tips för fantastisk fina porträttbilder

Många har tankat ner och läst men e-book om ”Din porträttbild på Linkedin” (Snabb länk till min guide  “Din Profilbild på Linkedin )   och frågar om råd om deras porträttbilder. Därför bestämde jag att skriva om ”Din porträttfotograf ´s snabba tips för fantastisk fina porträttbilder”.

När jag ska fotografera porträtt brukar jag dela upp projektet i 3 olika delar. Innan porträttfotografering, under porträttfotografering och efter själva porträttfotograferingen.

Innan din porträttfotograf ska fotografera din porträttbild

Jag skulle behöva ställa lite frågor om vad du jobbar med och dina önskemål angående dina porträttbilder.

Önskemålen som du kanske har kan vara följande:

 • Din porträttbild kommer att visas tllsammans med andra och du vill ha den ganska lik.
 • Du vill ha lite strängare eller ledigare framtoning
 • Du vill ha en speciell ljussättning
 • Du vill ha lite olika porträttbilder typ med eller utan kavaj och så vidare
 • Du vill ha en speciel bakgrund
 • Du vill ha en större delen av kroppen synlig dvs en halvkropps porträttbild
 • Och så vidare….

Oavsett vad du vill ha  din porträttfotograf ´s snabba tips för fantastisk fina porträttbilder ska vara att du måste du vara klädd med samma typ av kläder som du känner dig bekväm att jobba med. Om du jobbar med kostym du ska fotograferas med kostym och så vidare.  Gillar du att arbeta kläd med skjorta och utan slips då borde din bild spegla det också.

Samma sak gäller även din frisyr om du nu brukar ändra på frisyren ibland och även om du odlar skägg eller mustasch. Den röda tråden och din porträttfotograf ´s snabba tips för fantastisk fina porträttbilder borde vara att din bild ska vara så lik som möjligt som du när du är på jobbet.

Under din porträttfotografering

När du är på plats i studion för att fotograferas har din porträttfotograf förberett din fotosession på lite olika sätt. Det som jag brukar göra som porträttfotograf är att planera ljussättningen i grova drag. Finjusteringar av ljussättningen blir när du är faktiskt på plats. Bakgrunden som du önskar ska hängas och ljussättas och en ljussättnings test ska göras för att dubbelkolla att allt funkar. Så sammanfattningsvis innan du kommer sker följande:

 • Ljussättning
 • Bakgrund

När du är faktisk på plats ljussättningen ska finjusteras och när jag är nöjd med den kommer du att få höra att nu är det dags att börja vår fotografering. Det är 3 saker jag vill att du ska göra under tiden jag fotograferar:

 • Du ska alltid titta in mot kameran-Ögonkontakt är viktigt.
 • Jag vill se bra hållning i axlar och rygg, sträck gärna upp dig.
 • Variera med ansiktsutrycket så mycket du bara kan från bild till bild.

Du kommer så klart att få guidning om att vrida kroppen lite om det behövs och att slappna av och var dig själv under tiden.

Efter din porträttfotografering

Efter din porträtt session kommer vi att hålla en bildvisning för att välja rätt bild/bilder som ska retuscheras och fixas. När vi har prickat rättbild vilket inte är så lätt alltid är det dags för mig att göra lite magi. Bilden ska beskäras i rätt proportioner. Jag älskar proportionen 4×5 så det blir en 4×5 om inget annat är bestämt.  Under beskärningen är det viktigt att se till att huvudet tar c:a 50 procent av bildytan. Detta gör att ansiktet syns bra även i små enheter som mobiltelefoner. Jag gillar också lite vinjett och oftast blir det mycket finare speciellt om backgrunden är mörkare. Huden ska mjukas upp och softas lite, och om du skulle vilja att jag fixar något annat så som rynkor, ojämnheter i huden eller raksår eller finnar fixar jag det också.

Detta med rynkor kan låta lite omstrid men man mmåste tänka på följande: När du är i ditt jobb lång ifrån studions blixtar dina hud ojämnheter (om du nu har såna) är inte lika framträdande så som de blir under ljussätningen. Retuschen som jag gör har som mål i princip att återställa verkligheten och dämpa effekten av ljussättningen.

 • Bildvisning
 • Urval av bild/bilder
 • Beskärning & komposition
 • Retuchering
 • Leverans

Din porträttfotograf ´s snabba tips för fantastisk fina porträttbilder.

Vill du se vilka har jag hjälpt tidigare med porträttbilder? Klicka på :

https://fotografjannis.smugmug.com/Client-area

Snabb länk till min guide  ”Din Profilbild på Linkedin”