En porträttfotograf förklarar om olika sorters portätt och olika fotostilar.

Olika sorters av porträtt

Beroende på vad är det för typ av porträtt och i vilken sammanhang bilden tas porträtten kan vara väldigt olika. Tänk en porträtt av en bebis som är fascinerad av såpbubblor, en porträtt av ett brudpar efter ceremoniet i kyrkan eller en porträtt av en brandman som kanske snart kommer att kallas ut för att släcka en brand med livet som insats. Så väldigt olika situationer… så många olika stämningar och livsöden. Som du förstår breden är stor och var och en av dessa avbildningar av dessa människor kallas för porträtt och det finns lite oskrivna regler om hur det ska fotas på bästa sätt.

En porträttfotograf förklarar om olika sorters portätt och olika fotostilar.

 Porträttfoto behövs också i arbetslivet. Du behöver porträtt på ditt CV när du ska söka jobb men även senare på hemsidan när du har fått jobbet eller startat eget. Det är viktigt att visa upp dig som proffsig, på litlig och trevlig person. Någon som faktisk kan folk tänka sig jobba ihop med!

En porträttfotograf förklarar om olika sorters portätt och olika fotostilar.

Fotografen och stilen


Många fotografer utveklar sin egen stil och många fler söker en stil som de gillar och som gör att de blir ihågkommna för just den stilen. Och det kan finnas väldigt mycket som kan skruvas på eller av för att hitta en egen stil.
Det finns fotografer som jobbar med ljuset för att hitta sin egen stil. Om man jobbar med ljuset man koncentrerar sig på en vis typ av ljussättning för att bemästra det. Tänk om som ett exempel att du gillar motljus, du ska fota ett bröllop och när solen kommer ut bakom molnen vill du passa på att fota motljus. Du tycker att dessa bilder är supersnygga och du fastnar lite för denna vackra ljus. Du fotar några bröllop och även om solen inte kommer ut alls i visa bröllop utan det blir grått och molningt du ”sorterar bort” dessa bilder från din hemsida så att det är inte många som ser dem.
Du har plötsligt skaffat en stil. Att ha en stil är bra för att alla kan se vad du gillar och om de också gillar bilderna chansen blir stor att du får ett jobb till. Å andra sidan det är inget garanti att de kommer att få så fina motljus bilder om solen förbli gömt när de ska gifta sig.
När du fotograferar utanför en studio är du lite beroende att allt måste klaffa innan du kan leverera efter din stil.

fotografjannis-eventfotografering
Den här stilen har också varit jopulär tidigare. Färgerna är suptila och luftiga, bleka. Bilden ser ut att vara handkolorerad .

Olika fotostilar = olika resultat

Att fota bröllop i motljus kan vara en stil. Andra stilar kan inebära att bilderna ska gå igenom en vis typ av bildbehandling. Det var inte så länge sedan som alla bröllopsfotografer gjorde alla bilder ljusa, bleka och med färgerna omättade som våra gammla 70 & 80 tals bilder är. Det var så populärt att tillverkare av mjukvara började sälja ”presets” för att alla ska kunna göra det med en knapptryckning,
Ett annat sätt eller stil kan var att göra bilderna svartvita. Då har man chans att locka till sig just kunder som tycker att svartvit är vackert.

En porträttfotograf förklarar om olika sorters portätt och olika fotostilar.


Du kan också skaffa en stil där huvudingrendiens är närbilder eller en vis komposition eller en vis vy. För en som fotar bröllop kan det vara en vinkel där man ser paret med en stor del av kyrkan runtomkring. För en som fotar porträtt i miljön kan det vara en brandman med brandbilen i bakgrunden.

Alla porträttfotografer har inte en egen stil. Rättare sagt deras egen stil är lite mera subtil och kanske inte så påtagligt så att man märker det med en gång. Det tar många år att utvekla en stil och det kräver också att man testar lite olika typer av porträttfotografering för att utvekla sin favorit maner på just den typ av porträtt.

Om man har en egenstil som fotograf blir lättare att attrahera nya kunder som är förstjusta i just den stilen.

Nyfiken på andra typer av porträtt som till exempel affärsporträtt på kontoret? lär det här:https://www.fotografjannis.se/portattfotografering-pa-kontoret/

Vill du se lite mera avslappnande portätt av svenska kändisar med sina hundar? Ta en titt på mitt projekt på:https://fotografjannis.smugmug.com/Jannis-projects/Swedish-Celebrities/