Familjefotografering

Här får du lite information om hur det går till 🙂

Familjefotografering och släktfotografering i Stockholm

Funderar du på att föreviga familjen i en härlig bild? Eller kanske vore det häftigt att ha med hela släkten? Med vovvar, katter, hamstrar och kanske favoritödlan? Varför inte komma till studion för en riktigt rolig familjefotografering eller släktfotografering? Vi kommer att skapa minnen som lever kvar länge. 

Ring 070 7272242 eller mejla så skickar jag ett personligt presentkort som du sen kan ge bort som present om du vill. Du kan även få kortet som PDF och printa ut det själv. 

Familjefotografering med snyggt sidoljus som belyser bara ansiktet
Familjefotografering med snyggt sidoljus som belyser bara ansiktet

Stora släktfotograferingar, alla får vara med, även hundarna

Storsläkt porträtt
Mor och farföräldrar tog med sig alla barn och barnbarn för en härlig släktfotografering
Familjefotografering med två vuxna barn och två hundar
Familjefotografering i studio i Stockholm. Två barn och två hundar fint arrangerade mellan mamma och pappa

I min fotostudio i Vasastan i Stockholm skapar vi tillsammans roliga, fina och levande foton på hela familjen, inklusive favoritdjuren! Studion är djurvänlig, allt för att även våra fyrfotade vänner, som faktiskt  är familjemedlemmar de också, ska trivas och känna sig bekväma. Jag hade till och med en gång en   en grabb som tog med sig sina ormar, de skulle också med på familjefotot! Säg bara till vem och vilka du vill ska vara med, så förbereder jag för att fotograferingen ska gå så bra som möjligt och bli en riktig rolig upplevelse. 

En familjefotografering som är en riktig kul upplevelse också

Det är inte meningen att fotograferingen ska bli stel och kravfylld utan rolig och kanske till och med utvecklande. Det är häftigt när man slappnar av framför kameran och det är lätt att bli stolt när man ser glimten i sitt eget öga. Alla trivs inte framför kameran och det handlar då om att göra upplevelsen så avslappnad och trevlig som möjligt. En avslappnad glad personer, familj och släkt, ger fantastiska bilder. Kanske det är precis vad ni är ute efter – en härlig fartfylld familjebild eller en kramgo mysig stund när kärleken syns tydligt. Oavsett vilket uttryck man vill ha på bilden, så fixar vi det, men det är lättare men en glad, nyfiken och öppen attityd. 

I min fotostudio i Stockholm är det lätt att känna sig lite busig, det är roligt och givande att prova sig fram innan man hittar den bästa formen och är det djur med på familje- eller släktfotografering, brukar det alltid hända underhållande saker. Och det syns på bilderna! Efter en lyckad familjefotografering förmedlar bilderna glada, engagerade familjemedlemmar, både människor och djur, som har haft en riktigt rolig stund i studion. Det blir med andra ord härliga bilder att titta på. Vi jobbar också på att hitta naturliga uttryck, det vill säga att alla, gammal som ung är avslappnade, känner sig trygga framför kameran och kan vara sig själva. Det blir så mycket bättre bilder när miner och positioneringar inte är forcerade utan bekväma och behagliga, när man kan se att de som fotograferats haft det riktigt roligt. 

Tre generationer i samma bild!

Era önskemål om familjefotrografering

Ni kanske redan vet hur ni vill att era bilder ska se ut när ni kommer eller så resonerar vi oss fram till hur vi ska göra för att få fram den känsla ni önskar förmedla. Det viktigaste är att helheten blir bra och tilltalande och att ni själva är nöjda med hur ni ser ut på familjebilden. Det kan vara bra att tänka på att sänka kraven lite, man måste inte vara perfekt, det är nog inte det barnen och barnbarnen längtar efter att titta på, utan kanske mer hur ni är och hur ni var, som ni vill att de ska tänka på er. Barn kommer att vara barn och när de är avslappnade och glada, ger de fantastiska bilder. Och tänk på att ni alla smittar av er på varandra, på barnen, djuren och alla familje- och släktmedlemmar, så en go och glad attityd kommer att göra så mycket för slutresultatet.

Familje och släkt i en glad bild

Val av kläder inför familjefotografering och släktfotografering

Val av kläder inför familje- och släktfotografering

Det är bra att i förväg tänka igenom vilka kläder ni ska välja. Det är inte superviktigt att alla ska ha  samma två färger, det är bättre att tänka färgskala, färger som harmonierar med varandra och att ingen bär en färg som står ut, som knallgul. Men vill man är det roligt att ha en liten plan att följa eller ett tema. Tänk på att starka färger och mönster oftast inte gör sig bra på bild. De kan ta uppmärksamheten bort från människorna, som är de som är viktiga och ska vara de som syns på bilden! Tänk också på att en logga på kläderna som är modern idag, kanske inte är så modern i morgon. Det är bättre att välja lite mer neutrala kläder, mönster och färger så att era härliga ansiktsuttryck får spela huvudrollen i bilden.

Sen är det jätteviktigt att ha kläder man känner sig bekväm i, om det är mysbyxor eller stram kostym är upp till dig och er, men det syns om man känner sig naturligt avslappnad i, och tycker om de kläder man har på sig. Prata ihop er om ni är många, alla behöver inte ha samma stil men gärna något som länkar samman och skapar en behaglig enhetlighet. 

familje & släktfotografering

Tänk långsiktigt med en familjefotografering och släktfotografering

Familefotografering i svartvit

Ett familjefotografi ska bevaras i många år framöver, vilket är en god anledning till att tänka igenom vad ni vill förmedla innan ni kommer till studion. Det är sannolikt att bilderna kommer att överleva oss och kommer att ärvas och ägas i generationer. Själva bilden som levereras har en 75-årig garanti innan förändringar börjar ske på materialet, men det är inte förvånande om de håller och kan avnjutas många år därtill, även om de då är lite blekare än de är idag. Med det sagt behöver inte tankarna gå till stela och uppstyltade familjefotografier som togs för i tiden, utan helt enkelt vad ni vill att kommande generationer ska få se och uppleva. 

Kommer ni till studion med små barn? Små barn kan bli blyga när de kommer till ett nytt ställe Tänk på att ni kan förbereda dem i god tid så att de ser fram emot att komma till fotograferingen! Muta gärna om det behövs! Det är inget fel på det. Att skapa en rolig, lättsam miljö som får barnet eller barnen att slappna av och ha kul, istället för att känna sig pressade, kommer att göra fotograferingen och bilderna så mycket bättre.  Fler tips om hur ni ska förbereda en familjefotografering finns på: http://www.fotografjannis.se/hur-ska-du-forbereda-dig-for-en-perfekt-familjefotografering/

Släktfotografering i studio med hunden i centrum
Klart husdjuren ska vara med i släkt- och familjefotograferingar!

Bildvisning vid familjefotografering och släktfotografering

Familjefotografering i studio

Några dagar efter fotograferingen träffas vi igen för bildvisning eller om ni föredrar får ni alla bilder hemma så väljer ni i lugn och ro era bilder själva. Det brukar bli en rolig stund. Ibland blir det att man lägger handen för munnen när man ser sig själv och fnissar lite. Eller så ser jag hur folk tänker, men jag ser ju riktigt bra ut. Det är spännande att se sig själv på bild när en fotograf jobbat med att locka fram din bästa sida – som är när du har roligt och är avslappnad. Och det är riktigt roligt att se hela familjen tillsammans. Barnen har ibland en annan åsikt än föräldrarna och djuren och de riktigt små barnen bryr sig inte så där vidare värst. Tillsammans bestämmer vi sen vilka bilder ni vill ha efter att fnisset och ooo:andet lagt sig lite. 

Det finns många olika sätt att producera bilder att från vanliga fotografier till tavlor till collage, fotoböcker, plexiglastavlor, canvas, akvarellpapper, Fine Art och lite till. Det finns inga gränser för hur fint det kan bli hemma hos er genom olika spännande konstnärliga uttryck av era familje- eller släktfotografier. En fotobok eller ett collage ger också möjligheten att välja ut så många fler bilder från dagen. Kanske vill man ha med några som blivit riktigt tokiga och roliga för att minnet ska bevaras ännu bättre. Ibland är det just de, som inte riktigt blir som man tänkt sig, som man tycker allra bäst om.
Jag hjälper er att välja rätt bland alla olika tavlor, bilder, fotoböcker med mera. 

Snabba tips för en lyckad familjefotografering i min studio i Vasastan-Stockholm

Bildvisningen ingår, och det gör vi individuellt så att varje familj kan beställa i lugn och ro utan att resten av släkten ska sitta och vänta.
Alla kan beställa album, förstoringar och collage och göra det individuellt för att få med de bästa bilderna. Förstoringar, album och allt annat debiteras separat och det går att välja både paket eller a la carte alternativ, så att alla blir nöjda

Det kanske inte är helt klart vilken typ av bild ni vill ha, ni vet bara att det vore mysigt och roligt att få familjen eller släkten samlad och förevigad. Ett bra sätt att få uppslag är att titta på hur andra gjort. Jag har samlat ett antal olika och lite annorlunda familjebilder som ni gärna kan titta på för att få lite inspiration:
http://www.fotografjannis.se/god-morgon-inspiration-till-roliga-och-annorlunda-familjebilder/

Här finner ni ytterligare tips och inspiration på familje- och släktfotografier: https://fotografjannis.smugmug.com/Familjefotografering
Välkomna att beställa tid för familjefotografering och släktfotografering.

Snabba tips Innan ni kommer för familjefotograferingen

Kläder inför familjefotografering


Som jag nämnt tidigare är det bra att man innan familjefotografering väljer ut sina kläder och att det inte finns någon press här utan det viktigaste är att tänka på helheten. Och att det inte är kläderna som blir dominerande. Det är bättre att använda dämpade nyanser istället för att använda starka färger. Det är också väldigt bra om alla använder samma typ av färg så att inte all fokus hamnar på personen som har väldigt starka färger till exempel som gul. Just gul är en sån färg som kan vara bra att välja bort, då den automatiskt drar till sig mycket uppmärksamhet.  

Tidpunkten för familjefotografering

Dagen innan fotograferingen är det viktigt att sömnen blir så bra som möjligt, så att alla är pigga och glada. Om man är utvilad är man på bättre humör och är mycket gladare och det skiner igenom i bilden.
Det är också väldigt viktigt att äta bra innan fotograferingen så man är mätt och glad. Humöret påverkas också ganska mycket när man är hungrig. Passa på att äta en god och mättande måltid innan ni kommer till studion för att optimera blodsockernivån. Det kan bli en fin inledning på fotograferingen, att samlas och äta tillsammans, ni får en heldag tillsammans, man hinner prata ihop sig, peppa varandra och skapa en god stämning, redan innan man anländer till studion. Det kan vara smart att ta med ett litet snack också om det är så att det finns barn vars blodsocker gärna och ofta åker hiss. 


Oavsett om ni väljer att äta tillsammans innan fotograferingen, är det bra att avsätta tid så att familjen får god tid att förbereda sig för att undvika stress, hets och att familjen känner sig spända, det skiner också igenom på bilderna och så kan det ta längre tid att hitta fram till den bilden ni vill skapa med glimten i ögat och leenden som fångar betraktaren. 


Barn som inte vill vara med – Så ska du göra!

Det kan vara lite av en utmaning att få barn att koncentrera sig under fotograferingen. Kanske vill de inte sitta stilla, titta dit de blivit ombedda eller så känner de ett obehag inför att vara inför en kamera. Det brukar vara effektivt att avdramatisera det hela med lek och bus. Jag som fotograf busar gärna lite med dem innan fotograferingen, då blir det lättare för dem att slappna av och lita på mig som fotograf.
Som förälder kan man under fotograferingen böja sig ner till barnens ögonhöjd, då kan det bli lättare för mig som fotograf att få kontakt med barnet och det blir lättare för dem att koncentrera sig, då de känner att mamma eller pappa är nära och fokuserar på samma sak som dem. 

Ett bra tips är att prata om fotograferingen som vi har planerat många dagar i förväg så att de ser fram emot det.
Ännu bättre är att koppla det med något väldigt positiv för dem. Kanske att besöka efteråt ett ställe de gillar eller äta favorit maten eller få godis.

Familjefotografering, värdet och minerna

Att göra en familjefotografering släktfotografering är ett fantastiskt sätt att ena familjen, fånga ett ögonblick i livet som lever kvar lång tid framöver. Det kan vara en sån där sak som man tänker på ibland, att det vore roligt att ha eller till och med att man känner att man nästan måste göra det. Och så rätt som det är fyller barnen 18 och så har man liksom missat det där fina tillfället att spara ett ögonblick när de är små, för alltid. 

Det är inte krångligt, bökigt eller komplicerat på något sätt, bara sunt förnuft, sköna kläder, en bra natts sömn, mat i magen och en himla skön attityd och så får man en fin stund i studion. Det kan vara en dokumentation av en helt vanlig dag egentligen, bara att man fångar det ögonblicket tillsammans och kan visa och dela det med andra, barn, barnbarn och sen kanske barnbarnsbarn.  Det är riktigt roligt att ha ett professionellt förevigat ögonblick tillsammans som man kan sätta upp eller ta fram när helst man önskar. 
Välkomna att boka en familjefotografering eller släktfotografering i studion i Vasastan

Prislista för din familjefotografering

Prislistan för familjefotograferingar hittar du här