Fight That Corona och Project Nima

Med endast fem enkla rörelser har Project Nima skapat en enkel och pedagogisk dans för att påminna om hur man skyddar sig mot Covid-19 och minskar smittorisken i samhället. Tvätta händerna, rör inte ansiktet, ta inte i hand, kramas inte, men kom ihåg – det betyder inte att du ska vara emotionellt distanserad. 

Kort bakgrund om Fight That Corona och Project Nima

Ghana är liksom resten av världen väldigt hårt drabbat av Covid-19. Det är dock svårt att få ut information om pandemin och hur man bäst skyddar sig till mer utsatta områden, där läskunnigheten ofta är låg. Information behövde spridas på ett tydligt och visuellt sätt, så att den lätt kan spridas vidare. Eftersom musik- och danskulturen är väldigt stark i Afrika landade det i att göra en dans, där koreografin är en slags förebyggande instruktionsfilm i hur man skyddar sig mot viruset. Koreografin skapades helt volontärer, med dansläraren Dennis Dogbe i spetsen, samtliga från just slumområdet Nima i Ghanas huvudstad Accra.

Musikvideon har visats flera gånger per dag på Ghanas största tv-kanaler, under hela hösten, och blivit en succé. Men även den kortare ”TikTok-versionen” dansas flitigt i Ghana och även Togo. Ghanas största musikbloggare och influencer har hyllat initiativet och landets största talkshow har två gånger bjudit in representanter från Project Nima i slumområdet Nima som gäster för att berätta om projektet. 
Musikvideon är inte Project Nimas första aktivitet. Organisationen är baserad i Sverige och Ghana men är ingen traditionell välgörenhetsorganisation då välgörenhetsarbetet går åt båda hållen. Utbyte, ömsesidighet och brobyggande är hjärtat i arbetet och tillsammans med ungdomar i Sverige och i Ghana har man tillsammans drivit projekt för att stödja och hjälpa barn som har det svårt både i Sverige och i Ghana.

Fokus på utbildningsseminarier gjorda av ungdomar i Sverige till Ghana har varit på tex dyslexi, adhd och olika typer av hjälpverktyg för ungdomar med inlärningssvårigheter. Fokus åt andra hållet, dvs från ungdomar i Ghana till de svenska ungdomarna, är på psykisk ohälsa och sociala medier stress. Vad som gör en människa genuint lycklig, hur man accepterar sig själv för den man är och mår bra i det. Det har visat sig att det ena landets styrka är det andras svaghet och vice versa. Resultatet har visat sig oerhört framgångsrikt. Vi kan verkligen hjälpa varandra. Project Nimas filosofi är att vem man än är och var man än bor så är man betydelsefull och kan skapa förändring. Det skapar en känsla av egenvärde och styrka hos barn både i Sverige och i Ghana. Det är när vi hjälper varandra och utvecklas tillsammans som hållbar förändring skapas för oss alla.

Fight That Corona och Project NimaFight That Corona och Project Nima :Stötta genom att lyssna

Max Martin och Mxm Music donerar 100% av alla stimpengar från Fight That Corona på Spotify, Apple Music och alla andra streamingstjänster till Project Nimas verksamhet! Det betyder alltså att om du sätter Fight That Corona på repeat på tex Spotify så donerar du pengar till välgörenhet!! VARJE lyssning gör skillnad!!

Det har verkligen aldrig varit lättare, eller billigare, att ge en julgåva och donera pengar till ett gott ändamål!

Så, hur göra för att stötta Project Nimas arbete?

1. För Spotify: https://open.spotify.com/album/6YEDxcNf7aGGtgPPM2Q6Vy

För Apple Music: https://music.apple.com/ca/album/fight-that-corona-with-project-nima/1511593021?i=1511593025

För andra streamingtjänster: Sök efter Project Nima, Fight That Corona

2. Tryck på play och på repeat (välj med eller utan ljud 🙃)

3. Sprid informationen till alla dina vänner och be dem göra samma sak

Vad gör Project Nima under Fight That Corona – projektet?

Fokus ligger just nu på utbildning och påminnelse om Coronasäkerhet som når alla – både i Sverige och i Ghana. Tillsammans värnar vi om allas rätt till korrekt information och ger verktyg som på ett medryckande och glädjande sätt stöttar människor i en gemensamt utsatt tid.

I Ghana stödjer projektet även människor som drabbats extra hårt av följderna av Coronapandemins framfart. Stödet består av matpaket, informationspaket om faran av barnhandel och psykologiskt stöd. Fokusgrupper är föräldrar i utsatta områden som pga Corona förlorat alla möjligheter till en inkomst och som inte längre kan ge sina barn mat, samt barn i utsatta områden som pga föräldrars brist på inkomst kan hamna i riskzon att utsättas för människohandel. 

Fördjupad bakgrundsinformation om musikprojektet Fight That Corona och credits
Projekt Nima vill påminna om, samt öka medvetenheten om, hur man kan förhindra spridningen av Covid-19 och samtidigt skicka ut lite glädje till världen i en tid av global kris. Det har visat sig att det bara blir viktigare och viktigare att komma ihåg WHOs riktlinjer och visa att vi hjälper varandra och står enade mot detta virus. Vi tror att ett bra sätt att göra detta och samtidigt nå ut till så många människor som möjligt är genom de universella språken dans och musik.

Project Nima märkte tidigt under första vågen hur svårt det var att nå människor med korrekt information om Covid-19-skydd, särskilt i områden dit traditionell media inte alltid har så lätt att nå ut. I Ghana arbetade Project Nima-teamet hårt för att förmedla korrekt information om Coronaviruset, för att utbilda människor om hur man tvättade händerna och hålla socialt avstånd i enlighet med WHO: s riktlinjer. Vi satte ut vatten tankar, tvål och pappershanddukar samt stora posters med WHOs riktlinjer runtom i Nima och näromliggande områden. Många människor samlades för att hjälpa till, inklusive ghanesiska myndigheter som visade sitt djupa stöd för Project Nimas arbete för att hjälpa dem att skydda människor i utsatta områden.

Project Nima har under lång tid arbetat med musik som verktyg för att hjälpa traumatiserade barn att öppna upp sig och tro på sig själva. Denna erfarenhet fick oss att komma på ett innovativt koncept för att på ett unikt och lättförståeligt sätt kunna komma ut med både korrekt information och minska spridningen av Covid-19. Ett verktyg som når ut till många människor samtidigt i alla typer av områden, överallt – dans och musik!

Idén skrevs ner på papper och med hjälp av Project Nimas mentor Claire Rosvall skickades en förfrågan ut om att göra en cover av Ghen Cô Vy – Corona Song, en sång av Nioeh, Khac Hung, Min och Erik med ett liknande syfte släppt på initiativ av den vietnamesiska hälsomyndigheten. Inom 30 minuter kom det första svaret, från ingen mindre än musikproducenten Max Martin (!) Max Martin förstod genast vikten av denna metod för att sprida vital information på ett positivt sätt och sa ”Jag vill hjälpa er, det är bland de bästa idéer jag har hört. Ge mig några dagar så har ni en cover. ”. Han kontaktade sedan producenten Matthew Engst och Chau Phan i Los Angeles för att fråga om de ville vara med för att göra covern. Matthew och Chau tvekade inte och började genast arbeta, medan Max Martin hjälpte till att koordinera musiksidan av projektet. Vi alla i Project Nima kommer vara för evigt tacksamma inför dessa godhjärtade människor. Det betyder allt att de ville hjälpa oss att genom glädje och styrka sprida livsviktig information, som nås av alla människor, i världen.

Inspirerad av QUANG ĐĂNG Corona Dance, gjorde Dennis Dogbe och Kwablah Afeavor, från Project Nima Ghana, en utbildande dans till Matt and Chau’s cover, en dans som påminner människor om att tvätta sina händer på ett korrekt sätt, inte röra sig i ansiktet och hålla social distansering avstånd. Men Dennis och Kwablah ville inte att sansen bara skulle utbilda och påminna människor om Coronasäkerhet och hur man kan minska spridningen – de ville också att den skulle bli en påminnelse om att trots att vi inte ska skaka hand och kramas på ett tag så betyder inte det att vi ska sluta finnas där för varandra. Social distansering är inte lika med emotionell distansering.

Vi behöver fortfarande mänsklig kontakt, att respektera och älska varandra och tillsammans kämpa för en enad värld.
Credits:

https://projectnima.org/

Artist: OKKO with Project Nima

Production Managers and Coordinators: Christina Wenngren, Paulina Westerlind, Kwablah Afeavor Music Producer and Coordinator: Matthew Engst and Max Martin

Performed by: Chau Phan

Songwriter: Khac Hung

Editor: Annika Mayer

Co-editor: Paulina Westerlind, Christina Wenngren

Photographers: Dogo Yaro, Mattias Hamrén and Paulina Westerlind

Dance choreographer: Dennis Dogbe, Kwablah Afeavor

Dancers: Project Nima team Ghana and Sweden with friends and supporters all over the world