Filma själv med mobilen eller fixa en proffsig video?

Alla företag vill filma video! Men ska man filma själv med mobilen eller fixa en proffsig video? Det finns flera nivåer i begreppet ”video” … Hur ska du som företagare tänka när det gäller video för hemsida och sociala media? Jag tycker att det är helt OK att visa sämre kvalitets spontant filmat video på sociala media och spara det bästa för hemsida.

Alla företag har inte samma möjligheter och samma budget. Det är självklart att ett företag med 50 eller 10 anställda ska göra en proffsig film för att visa på sociala media men för en ensam företagare eller för en som har 5 eller 10 anställda är frestande att spara pengarna genom att filma själv. Detta speciellt när man bestämmer att visa oftare filmer och vara mer aktiv på sociala media.

Filma själv med mobilen eller fixa en proffsig video?
Filma själv med mobilen eller fixa en proffsig video? En proffsig video fint redigerat är att föredra men det kostar lite mer och det tar lite tid att redigera/klippa ihop.

Budget med att filma själv

Låt oss räkna på det …. för enkelhetens skull kan vi tänka oss en egenföretagare som omsätter runt en miljon om året från tjänster. En revisor, en jurist, en trollkarl …

Om vi ska göra en budget att visa något en gång i veckan och hoppa över veckorna som är på semester, lov mm kommer vi fram till att vi borde producera c:a 40-45 filmer varje år. Det lönar sig att göra jobbet själv.
Dessutom om man är sin egen filmteam har man möjlighet att vara mer spontan och planera mindre. Detta är både på gott och ond men det underlättar att vara spontant och spontaneiteten blir bäst på sociala media.

En spontan film behöver inte heller avancerad klippning utan man kan visa upp det nästan direkt.


Finns det nackdelar med att filma själv?

Självklart är en video som man har filmat själv med mobilen inte av samma kaliber som om man skulle beställa en från en filmfotograf. Det kan vara lite riskabelt att visa upp det för folk som inte känner till företaget. Tänk dig om en person som aldrig hört talas om ditt företag. (Ja, sådana personer finns 🙂

Om någon som inte känner dig sedan tidigare kommer i kontakt med en sådan film hen kommer att få ett par tankar i huvudet.
Missförstå mig rätt, din film är bra och ljudet är fin men det andas ”gör det själv”.
Den första den säger är att DU inte har budget för reklam (kanske inte går så bra för dig?)
Den andra är att du inte bryr dig för att visa upp ditt företag med lite högre kvalitet utan det räcker med ”good enough”
Det tredje är ”vad är det för kvalitet jag kommer att få när jag anlitar denna företag?

OBS! varning för bra ljud efter 1:03

Därför tycker jag att man ska absolut inte ha gör det själv videofilmer på hemsidan
Det går bra att visa upp dem på sociala media. På Sociala media finns dels våra kontakter och dels våra vänner. Dessa personer känner till oss så pass väl att att visa en egen filmat video kommer inte att skada vår ryckte. På hemsidan kunderna kommer genom att googla efter oss och där vill vi göra ett proffsigt intryck! I alla fall om det inte finns budget för bra kvalitet.

Vill du ha hjälp med att filma en bättre video till hemsida! https://www.fotografjannis.se/video-for-ditt-foretags-sociala-media/