En kundupplevelse i studio

För en som ska fotas för första gången kan bli en upplevelse!  Hur upplever mina kunder det som händer i studion? Jag har mina rutiner för allt och speciellt när jag fotar porträtt. Jag gör visa saker utan att reflektera mycket utan bara mekaniskt…Det kan vara enkla saker som att flyta på en blixt om jag vill ha ett annat ljus eller byta bakgrund eller ta fram en pipleksak eller matta pannan så att den inte blänker.

Saker och ting som görs mekaniskt kommer jag oftast inte ihåg efteråt.  (Låste du verkligen dörren innan du gick hemifrån?) Gotcha!!!!

När Janne senare skrev om hans upplevelse från fotograferingen Var det kul att läsa om hur han själv upplevde det hela! Här kommer Jannes upplevelse:

Tänkte göra lite reklam: Läste ett inlägg av en gammal kompis som är fotograf: Jannis Politidis , han skrev om CV/LINKEDIN bildval och jag blev intresserad. Jag hade hittills tyckt att min CV bild duger och använt i 5 år. Även om bilden var lite väl avslappnad, men egentligen har den faktiskt dragit ner min CV och LinkedIn profil. Det skulle kunna vara skillnaden att få ett uppdrag eller sorteras bort.

Så jag bokade en tid för att testa. Hos Jannis i hans studio fick jag börja med att torka pannan för att ta bort blänk som störde bilden. De hade riggat upp 4-5 ljuskällor från olika håll för att förstärka bilden på olika sätt. Vid provbilderna blänkte fortfarande ansiktet för mycket så jag blev penslad med puder. Ett ljus bakifrån för att avgränsa motivet från bakgrund t.ex. Sedan tog vi flera serier av bilder med olika ljusstyrka.

 Här riggas det: 

För att skapa leende så använder Jannis fåniga pipleksaker som fungerar lika effektivt på vuxna och barn. Löjligt grymtande griskulting är min favorit.

Efteråt hade vi nästan hundra bilder som vi reducerade ned med uteslutning. Fick hjälp med att välja eftersom jag inte hade vanan inne att se när läpparna var för spända, leendet stelt, fel ljus eller något annat som vi otränade missar. Till slut återstod två som jag köpte. Dessa retuscherade Jannis och gjorde fotograf-magi med färger och kontrast och mailade mig. 

Resultatet:

Ni kan själv testa era bilder som jag gör nedan. I testet lägger du upp bilderna på site: photofeeler.com, Sedan röstar okända på dina bilder om det intryck det får. I gengäld får du själv sitta och rösta på andras bilder. Om du är lat kan du betala för att slippa, det är dock lärorikt att rösta och se på andras bilder.

I testet på photofeeler.com blev min gamla bild sågad medan de nya fick mycket bra poäng. Gick från inkompetent till kompetent och illa omtyckt till omtyckt och dessutom till en person man skulle lyssna på. Det var som natt och dag. 

Vi var båda mycket nöjda och började samtidigt skriva ned varsin historia om vårt experiment, detta är min och Jannis lägger sin på sin Blogg och Linken.

Glad sommar,

Jan Pettersson

EnglishGreekSwedish