Att fotografera Kungen på Slottet

Fotograf Jannis på slottetVad får vi göra och inte göra när vi ska fotografera Kungen? Hovets pressansvarige samlar oss fotografer och berättar att vi måste stå på en speciell plats när kungen kommer in och vi får inte förflytta oss därifrån. Vi är åtta stycken som ska fotografera kungen och vi kommer att ställa oss på rad ungefär 3-4 meter från kungens ”bana”. Vår placering är med tanke på att vi ska inte vara nära området som kungen kommer att promenera i rummet mot sin fåtölj. Bernadotte biblioteket är stort och ganska avlångt rum och fotografernas plats är förbestämd i år. Förra året kunde vi röra på oss lite och få fotografera kungen från lite olika vinklar.

Selfie innan gästerna kom in i Bernadotte biblioteketCarl-XVI-Gustaf-Sveriges-konung

Kungens tal

Carl-XVI-Gustaf-Sveriges-konung
Årets Pioniär, Hamdija Jusufagic , System Verification AB

Carl-XVI-Gustaf-Sveriges-konung

Årets Nybyggare,  Mohamad Godeh , Nablus Mejerier AB.

Carl-XVI-Gustaf-Sveriges-konung

Nybyggare,  Mohamad Godeh får checken av SEB.

Carl-XVI-Gustaf-Sveriges-konung

Rafael Bermejo håller tal inför Kungen i Bernadotte Biblioteket.

När kungen har passerat och är på väg till sin plats är det OK om vi kommer till plats nr 2 och fotograferar när kungen ska sätta sig ner och gästerna bakom. Bernadotte biblioteket är knökfull och vår avstånd från kungen har nu ökat till ungefär 8-10 meter. Synd att man inte får använda vindvinkeln då får man se en större delen av rummet. Då blir kungen så liten på bild på det avståndet. Efter det är det dags att ta oss backvägen bakom publiken. Hovets pressansvarige berättar att när Kungen ska hålla sitt tal är det OK att komma fram till ungefär 6-7 meter och fotografera utan blixt.  Vi kommer att ha 20 sekunder ungefär för att fånga Kungen på bild. Därefter måste vi dra oss tillbaka och vi får inte fotografera mer under Kungens tal.

Talen avlöser varandra och det är dags för prisutdelning.  Det är OK att komma fram igen till 6-7 meter och fotografera Kungen  under prisutdelningen. Kungen delar priser till ”Årets pioniär” och till ”Årets nybyggare”. Det är två stycken företag som får priset . Företag som skapades av företagare med utländskt ursprung.

Vill du läsa mer om eventet?  http://www.aretsnybyggare.se/arets-nybyggare-och-arets-pionjar-2017/

Carl-XVI-Gustaf-Sveriges-konung

Jag var med att fotografera Kungen på Slottet även förra året. Som fotograf upplever jag att förra året fick jag bättre resultat eftersom jag hade mindre regler att förhålla mig till och kunde fotografera flera bilder och från flera vinklar. Årets event var det hårdare styrd när det gäller

  • NÄR får jag fota
  • HUR får jag fota (med eller utan blixt)
  • UNDER HUR LÅNG TID får jag fota
EnglishGreekSwedish