Fotografera porträtt med mobilen? Ingen bra idé!

Mobilkameran är ett otroligt bra verktyg… Jag kan använda den för att fota fina landskapsbilder, vyer och solnedgångar, notan på krogen, en rolig skylt eller hundens agilityträning. Och så kan jag fota porträtt på mina vänner och bekanta och även på mig själv för att använda den på jobbet.

Rätt?

FEL!

Mobilkameran kan användas till mycket med inte till porträtt. Alla mobiler har en vidvinkel objektiv och en vidvinkel ska man inte använda i porträtt sammanhang då allt som är närmast kameran (läs näsan) blir extra stor.

ID Bild iphone 6+
ID Bild iphone 6+

Notera nässtorleken  i ovanstående bild fotograferat med en iphone 6+.  Underbar kamera men för porträtt? Nej.

ID bild med rätt perspektiv
ID bild med rätt perspektiv


Se på samma porträttbild fotat med 2 olika objektiv: teleobjektiv 100 mm och vidvinkel 24 mm.  Ser du skillnaderna i perspektivet?  Vem vill du vara och hur stor näsa vill du få nästa gång du ska fota din ID bild eller körkortsbild? Eller när du söker jobb?  (Kan vara en fördel att visa en stor näsa om man ska jobba kanske som kock eller i parfymindustri?)

Förresten… känner du till att en utmärkt ateljéporträtt som är dessutom retuscherad och bildbehandlat kostar det endast 700 kr? Undrar du hur mycket skillnaden gör bildbehandligen? Jag kan ta bort rynkor eller blänk, och kanske ringarna under ögonen om du vill. Tänderna blir vitare om du önskar också ögon får lite mera liv och huden blir slättare.

Här kan du se ett exempel om bildbehandling:

bildbehandling
bildbehandling
bildbehandling
bildbehandling

Tänk att ha en superbra porträtt för dina profilbilder på Linkedin, Facebook, ID-kort, säkerhetskort, websidor, din blogg m.m. Jag hjälper även många företag med ID bilder

Missa inte att läsa min artikel om din profilbild på Linkedin!

och din profilbild på Linkedin del 2!