fotografering och filmning av en julshow föreställning

Som yrkesfotograf är jag väldigt mån att leverera utmärkt kvalitet, tekniskt perfekta bilder och ljusatta efter alla konstens regler. När jag jobbar i studion brukar jag flytta blixtarna fram och tillbaka, ändra på ljusmodifierare och sänka eller höja styrka på ljuset  för att det ska bli en bra balans och snyggt ljus på bilderna.

Det är samma sak när en kock ska laga en varmrätt eller en skräddare ska sy kläder. Vi vill ha kontroll och vi vill bestämma om hur mycket ljus ska de vara, hur varm ska spisen vara eller hur mycket ska man klippa.

Efter så många år i studio känns det både befriande och väldigt skrämmande att fota och även filma en event , en julshow där någon annan har fixat ljuset, vinklarna och riktningen och styrkan och jag kan inte påverka på något sätt.  Ja… tänk bara på en kock som inte kan sänka eller höja värmen…

Så börjar jag tänka : Skulle jag ha ljussate scenen på samma sätt? Njaa… men å andra sidan nu finns scenen där och nu gör vi det bästa av det 🙂

En kort film av en föreställning blir roligare att sammanfatta på några minuter. Det ska INTE vara en komplett ”inspellning” av showen utan den ska vara en teaser för att öka ”aptiten”. De som tittar på filmen ”ska vilja” gå se hela showen och artisterna live.  Då har jag lyckas med att förmedla känslan.

Ett annat smart sätt att låta betraktaren bekanta sig med artisterna är att låta dem ta reda på lite info om artisterna medan de tittar på filmen. Det är guld värd att få med deras hemsida, lite om deras historia, utmärkelser och annat kul. Det ökar transparensen och gör att betraktaren lär känna artisterna bättre. Och steget är kortare att anlita någon om du känner personen bättre.

Som stillbildsfotograf kan jag inte motstå att blanda in några stillbilder också. Jag tror att det blir ganska maffigt med både rörliga och stillbilder från samma låt.

Ett annat intressant element som jag har använd i filmen är att reducera färgen på visa film och stillbilds sekvenser. Vi befinner oss på Melt bar (Malmskillnadsgatan 45) och baren är en hyllning av 1920 talets New York. (väldigt snyggt inred). Just med tanke på 1920 talet valde jag att reducera färgen på visa ställen för att få en bättre känsla av miljön och tiden.

Artisterna är Trollkarlen Anders Fox och duon ” Hon och jag” som består av Maria Olsson och Camilla Cederlund.

Njut av filmen och gå och titta på dem live!

Ladies and Gentlemen:
Duon ”Hon och Jag ” och trollkarlen Anders Fox!

EnglishGreekSwedish