Fototips – Tröttnat på röda ögon och platt ljus på blixtbilder?

Använd blixtarna som proffsen! Svårt att bemästra blixten? Allt som är långt borta från kameran får inte tillräckligt mycket ljus av din kameras blixt och blir väldigt mörkt! Om du vill få mycket beröm för dina bilder kan du göra så här:

Fototips blixtbilder

Köp en liten slavblixt!

Vad är en slavblixt?

SlavblixtSlavblixten är en enkel blixt som utlöses varje gång en annan blixt utlöses i närheten. Den har alltså en inbyggd sensor som reagerar i blixtljuset och utlöser själva slavblixten. För att montera den på stativet behöver du en lamp-/blixthållare (den svarta på bilden till höger).

Hur går det till?

Vi riktar slavblixten mot taket och ställer vi kameran på M (manuellt), slutartiden på 30- eller 60-dels sekund och bländaren på F/5,6 eller F /8. ISO kan du ställa till 200 eller 400 för en brusfri bild.

Nu är det dags att ta en bild. Du monterar din externa blixt på kameran och riktar även den mot taket (eller direkt mot motivet för en lite mer dramatisk bild med hårdare kontrast). Sedan ställer du in blixten på manuellt och ställer styrkan ganska lågt: 1/8 eller 1/16 av styrkan (eller ännu lägre). Kolla också att slavblixten utlöses när du utlöser blixten.

Om bilden är för ljus kan du blända ner till F/11 eller F1/16. Om bilden är för mörk så öppna bländaren till F/4 eller höj ISO-talet.

Och vips… fantastiskt fina bilder!

Kostnad?

Slavblixten med stativ och lamphållare kostar ca en tusenlapp (kanske 1 200 kr) beroende på stativhöjd och styrkan på blixten. Blixten du monterar på kameran kan du hitta på Blocket begagnad eller köpa en ny för ca 500 kr (OBS! Det funkar endast på manuellt).

Hur många?

En enda blixt funkar bra för att belysa ett normalstort rum. Är rummet större räcker det med två blixtar. På mina bilder ovan har jag använd fyra stycken slavblixtar för att belysa konferenshallen på ca 11×15 meter.

På gravidbilden är endast två stycken på varje sida av paret.

gravidfotografering , parbild
gravidfotografering , parbild

Tänk på att du (oftast) INTE kan använda den inbyggda blixten på din kamera. Det måste vara en blixt som INTE förblixtar innan exponeringen (eller en slavblixt som struntar i förblixten).

När du använder dig av det här sättet att fotografera undviker du även röda ögon som är så vanliga med blixtbilder.

EnglishGreekSwedish