Greyhound racing

Greyhound Racing

Hundfotografering av greyhounds som jagar haren i 70 km i timmen är riktigt speciell.

Det är något med sportfotografering som gör att jag blir alldeles fascinerad. Hjärtat pumpar och adrenalinet tar över. De här hundarna är ultra snabba! och i vissa fall passerar dem förbi min kamera en enda gång i 70 km i timmen. Som närmast är jag c:a 3-4 meter ifrån dem men vid det avståndet kan inte jag varken sikta eller hinna se dem i sökaren. Hela fotogaferingsögonblicket varar c:a en sekund.  Av det sekunden är c:a hälften en inkörning , dvs följa med kameran och trycka på avtryckaren för att dels ska kamerans autofokus börja jobba i takt med att hundarna närmar sig och dels för att få en översikt på vad som händer i banan. Dessutom kan de här första bilderna vara en garanti ifall man missar under resten av sekunden.

greyhound racing

Om du skulle vilja fotografera snabba sport måste du ha en någorlunda rapp kamera och objektiv. Förr i tiden använde jag en Canon 1D mkiii med en 300 mm F4 Canon. Nu har jag en Canon 5D mkiii med en 100-400 canon objektiv.

Jag försöker att hålla tiden alltid kortare än 1/2500 och eftersom jag vill inte höja iso så mycket håller mig runt 1600-3200. Bländare blir vad det blir beroende på ljuset.

EnglishGreekSwedish