En guide med mina bästa tips för att förbereda din porträttfotografering.

Jag har sammanställd en guide med mina bästa tips om hur ska du förbereda din porträttfotografering. Det är många som frågar mig och jag alltid nämner följande superbra tips inför förberedelserna. Tipsen gäller för din företagsporträtt, corporate headshots, portätt för CV och hemsida och personalfoton. Allt som har med portättfoto i jobb sammanhang!
När du har läst och förstått mina tips och synpunkter kommer du att få mycket roligare portättbilder. Dessutom gör du livet lättare för din porträttfotograf:)

1. Rätt kläder

Dina kläder på bild är mycket viktigare än du tror. Ditt ansikte får konkurens av kläderna du har på dig. I en perfekt porträttbild kommer betraktaren att fixera blicken på ditt ansikte direkt. I en mindre bra kommer kläderna att dra uppmärksamheten först genom skrikiga färger eller starka mönster. Jag som porträttfotograf vill alltid att ditt ansikte ska vara alltid det som man ser först på din porträttbild. Ingenting ska konkurera med det. Därför rekommenderar jag “lugna” kläder, fria från starka mönster och skrikiga färger om möjligt. 

Ytterligare en punkt för att förbereda din porträttfotografering  är att ha samma kläder som du brukar ha på jobbet. Om du jobbar med kostym då tycker jag att du ska fotograferas med kostym. Vill du ha en ledigare stil kan du alltid ha en polotröja och en kavaj eller annat som du har i garderobben. 

Om din bild kommer att finnas med tillsammans med flera medarbetares bilder är bra att ta hänsyn till det. Ju fler av er är klädda med samma stil desto bättre kommer att se ut slutresultatet på hemsidan. Försök att ha en röd tråd genom samtliga porträttbilder för en proffsig presentation. Det kommer att märkas direkt om några porträttbilder är överklädda eller underklädda.

Om du behöver hjälp med kläderna rekommenderar jag att du kontaktar stylisten och designer Susanne Jönsson. Med hennes erfarenhet tips och råd kommer du att välja just de plaggen som finns i din garderob och gör att din porträttbild och din framtoning kommer att se proffsig ut men också att samspela rätt med färgerna som du har i ansiktet & håret.

2. Glänsande hud

En av nackdelarna med studioljussättning är att huden blänker. Detta gäller speciellt på sommaren när det är en varm dag men det förekommer även på vintern. Jag använder matt smink puder för att reducera glansen i huden men jag tycker att man ska se det som en sista utväg. Så här gör du för att förbereda din porträttfotografering:

Killar & tjejer som inte använder smink: Jag rekommenderar att man tar en titt framför spegeln innan fotograferingen och försöka att torka bort det mesta. Ljumet vatten och gnida/torka lätt funkar jättebra. Ta inte för hårt så att huden rodnar.

Ni som använder smink:  Matt smink är att föredra, gärna en matt foundation eller annat som inte reagerar mot ljuset.

Om du vill ha en professionell sminkning rekommenderar jag att du kontakta Yasmin Albayiti som jag ofta får hjälp av när hon sminkar och hår stylar för mina porträttfotograferingar. 

3. Hår

Hur ser du ut på jobbet? Det är viktigt att på din porträttbild har exakt samma frisyr. För oss killar är kanske inte så svårt att visa upp samma frisyr. Vi behöver bara tänka på att vi har rätt längd på håret som vi brukar ha och att inte vinden rört om i hjässan. Det kan faktiskt se lite konstigt ut på en CV eller på hemsida/Linkedin om håret är lite rufsigt. 

För tjejer är viktigt att undvika extrema frisyrer som hör hemma i party och gala  kvällar. Vi vill gärna visa upp ansiktet och håret som du använder på jobbet.  Du får gärna ha håret uppsatt eller utsläpt men det röda tråden ska vara : jobbfrisyr. 
Superviktigt när du ska förbereda din porträttfotografering. Tänk på håret

4. Glasögon

Tumavtryck och smuts på glaset kommer att dra ner på kvaliteten i din porträttbild direkt. Ta en minut och putsa glasögonen innan fotograferingen. Det finns inget svårare än tt försöka återskapa ett öga bakom ett glänsande eller smutsigt par glasögon.

Använd inte dina glasögon i din porträttbild om du har dem bara som läsglasögon eller terminalglasögon. Om du använder glasögon när du umgår med folk, är på möte eller kör bil då är det OK att ha glasögon på din porträttbild

5. Var tyst

Du kan prata med fotografen så länge du vill innan eller efter din porträtt fotosession. Men var tyst under fotograferingen. Det är lite frustrerande att sitta i en bildvisning och se så många bilder där allt ser bra ut men munnen formar sig efter en bokstav. 
Vi gör ett experiment: Stå framför spegeln och låt munnen uttala vokalerna A, O, E, I, Å, Ö . Är det så du vill se ut? 
Nej, jag troddde det inte heller. Därför är det bra att vara tyst under fotograferingen. Det blir bättre porträttbilder.

6. Le

När det handlar om jobbporträtt är viktigt att du visar upp ditt bästa jag. Folk bedömer dig efter din bild därför ska du framstå som kompetent, pålitlig och framförallt mycket trevlig person.  Leendet på din porträttbild är superviktigt.

Alla kan inte le på kommando. Men alla måste försöka att se trevliga ut. Du kanske har lättare att smila med stängt munn, upp med mungipporna! 
Du kanske har lättare att skratta så att tänderna syns. Det som funkar för dig blir bäst.
När man ler hela ansiktet förändras. man kan få skrattrynkor i näsan och man kisar med ögonen. Då skrattar man med hela ansiktet och dessa bilder är de bästa men många av oss ha interna spärrar och vill inte se ut  så på bild vilket är synd tycker jag.

Vill du läsa om hur din porträttbild uppfattas av andra? Vilka signaler som du sänder ut ? Jag har skrivit en artikel om hur en porträttbild bör se ut. Du kan också läsa om mina 8 regler för en kanonbra porträttbild.

Intresserad av bildbehandling? Här kan du se hur jag bildbehandla mina porträttbilder.