Headshot, profilbild, CV bild eller porträtt? Vad är det ena och vad det andra?

Kärt barn har många namn men det är inte bara du som lekman som kan bli lite förvirrad. Vi fotografer kallar också dessa begrepp för fel namn. Därför tänkte jag skriva en liten guide om vad är vad. Så kan du känna dig säker när du beställer:

 • Porträtt är en avbildning av en person där ansiktet är igenkänbar.
 • En Headshot är en porträtt men det ska vara närbild, oftast jämt ljussatt och framhäva personlighet. Kan vara både stående och liggande.
 • Profilbild kan vara både som en porträtt och som en headshot och används i sociala media sammanhang.
 • CV foto ska helst vara en närbild som en Headshot men kan oftast vara stående.

Enligt Wikipedia porträtt är en avbildning av en bestämd människa genom att återge dennas individuella drag, där framförallt ansiktsdragen skall vara framträdande. Den täcker i princip allt.

En headshot är en ganska så enkel bild av en person. Tekniskt sett är headshot en närbild av ansiktet. Man kan beskära en headshot så att axlarna är med men där går gränsen innan det blir för mycket av kroppen. Å andra sidan är ett porträtt mer mångsidigt. Det kan vara allt från en närbild som en headshot men det kan innehålla mycket mer information om själva modellen, större del av kroppen, miljön mm. En bild i full längd där både huvud och fötterna syns är fortfarande ett porträtt.

Headshot-profilbild-CV-bild-portratt-5

Skillnaden mellan en porträttbild och en headshot i arbetsbilder.

En headshot används ofta när man ska porträttera någon i jobb sammanhang för en hemsida/personalbilder, som profilbild på Linkedin och sociala media och även på ditt CV.
Syftet med en headshot är för att besökare på hemsidan eller besökare på din profil på Linkedin ska kunna se hur du ser ut och få en bra uppfattning om dig och din personlighet.

En porträttbild kan användas till dessa sammanhang också men en porträttbild kan vara så mycket mer. Tänk dig en porträtt på arbetet där en arkitekt inspekterar en byggnad, eller en IT konsult sitter framför datorn. En porträtt kan vara en styrelse ordförande som sitter på en fåtölj i ett styrelse rum eller företagets grundaren, politikern, domaren eller chefredaktören som väljer att porträtteras i miljön eller i studio och inte vill begränsa sig till en närbild av ansiktet. Miljöporträtt visar mer om kontor, atmosfär på arbetsplatsen, team och dynamik som förmedlas av ett visst företag.

Headshot, profilbild, CV bild eller porträtt
Headshot-profilbild-CV-bild-portratt

Headshots och porträtt som privatperson, vad ska du ha dem till?

Det finns olika områden där du behöver en headshot eller porträtt som privatperson också. En familjporträtt är sån variant. En porträtt som du fotar för att någon kär person har efterfrågat är ytterligare en variant. Som porträttfotograf fotar jag ofta både familjer men även syskonbilder som ska användas som present till mamma och pappa. Det är inte heller ovanligt med släktbilder när en farfar eller mormor har efterfrågat det. Å andra sidan headshot bilder är vanligare när vi vill fotografera en profilbild för sociala media eller en dating site bild. Just på bilder som ska finnas på en dating sida kan man kombinera vanliga portättbilden med även headshots för att ge en chans till de som är intresserade att ta en bra titt på ansiktet.

Ljussättning på en headshot och ljussättning på porträtt

En headshots ljussättning är enkel, ibland för platt och skugglös och jämt. Med andra ord ganska tråkig. Det finns en anledning till det. Ljuset ska inte vara det dominanta i en headshot bild. Det dominanta ska vara ansiktet och det ska finnas inget annat på bilden som ska störa oss för att kunna se just ansiktet. Sen det finns headshots som har spännande ljussättning och även beskärning. Dessa lite mer avancerade headshots lånar gärna element av porträtt och försöker kombinera en tight beskärning med lite mer avancerad ljussättning. Ett praktiskt sätt att göra detta är att utgå från porträtt där man ser lite mindre än halva överkroppen som de flesta vill ha det på hemsidan och därifrån beskära till en headshot och eventuellt till Linkedin. Just för Linkedin rekommenderas en kvadratisk bild på 400×400 pixel. Jag har skrivit en artikel om hur folk bedömer oss efter vår porträttbild. du kan läsa det här: https://www.fotografjannis.se/din-profilbild-pa-linkedin/

Bakgrunden på eh headshot och bakgrund på en porträttfoto

Bakgrunden på en headshot är super enkel och neutral. Det ska inte finnas överhuvudtaget något annat i bakgrunden, utan det ska vara en neutral tom yta. Tvärtom om man fotograferar porträtt kan bakgrunden vara vad som helst från en lika helt tom yta till en miljö inomhus eller utomhus. Headshots är alltså ganska lika porträtt som man fotar i studio (det är ju också ett) även när det gäller bakgrunden.

Komposition på en headshot och på en porträttbild

Närbild, närbild närbild … På en headshot koncetrerar vi oss på ansiktet. Inget annat är mer relevant än ansiktet. Vi försöker hitta den vinkeln som är mest smickrande och det ljuset som är mest fördelaktig. Ljustet är alltid mjuk och skuggorna i princip lyser med sin frånvaro eller är dem väldigt begränsade. Kompositionen för en porträttbild kan vara oerhört mycket varierande och ljussättning likaså. I en porträtt ska vi inte begränsa oss till samma regler som finns för headshot, variation på kompositions , bakgrundsval och ljussättning kan variera oerhört mycket.

Headshot, profilbild, CV bild eller porträtt

Objektiv val för en headshot och för en porträttfoto

Ett ansikte har sitt perspektiv och särdrag och visa av dem kan förstärkas eller försvagas beroende på vilket objektiv vi väljer. Det är framförallt relationen mellan det som är närmast och det som är längst bort från kamera som påverkas så som storleken av näsan och öronen. Ett längre teleobjektiv tenderar att visa lite större öron medan en vidvinkelobjektiv förstorar näsan och förminskar öron eller lämnar dem oförändrade i storlek.
Själva vinkeln av ansiktet påverkar också hur ansiktet framställs… Medan vi håller oss till en tight komposition och en mjuk och jämt ljussättning kan vi justera vinklar och bränvidden så kan vi få en optimal headshot.

Headshot-profilbild-CV-bild-portratt-5

Posering för en headshot och för en porträttbild

Medan porträttbilderna är så befriade av regler om posering, CV-bilder och Headshots har oftast oskrivna regler där vi måste förhållla oss till! En headshot så som en CV-foto är alltid en närbild av ansiktet. Ibland är det vanligt att inte ens hela huvudet är med utan man kan koncentrera sig på själva ansiktet. Ljuset ska oftast vara jämt och fin utan att det går till extremiteter med skugor. Användningsområdet är ju arbetet och en headshot är oftast en arbetsbild oavsett om du är finansman, advokat eller skådespelare.

Användningsområde för en headshot och en porträttbild

Medan en profilbild , en headshot och en CV bild koncetrerar sig ofta på själva ansiktet en porträttbild kan vara en avbildning av en person i miljön eller under arbetet. Det viktigaste är inte själva ansiktet utan känslan av hur denne man eller kvinna arbetar i vilken miljö de befinner sig och atmosfären i hela bilden. Det säger mer om personen än själva ansiktsavbildning och det är bra om det används parallelt med headshots på en hemsida eller trycksak då de kompletterar varandra perfekt. En porträtt i miljön kan inte bli en lyckad profilbild på sociala media och kan alldrig ersätta en headshot.

Porträtt av kocken Markus Aujalay
Porträtt av kocken Markus Aujalay

Headshot, profilbild, porträtt och CV foto på ren svenska

Som jag nämnde tidigare olika typ av porträtt kan ha olika benämningar beroende vad ska man använda dem till.
Profilbild på sociala media, CV bild för att söka jobb, headshot för att presentera dig själv mm. Det gemensamma namnet portätt är som ett paraply som täcker alla områden och innehåller alla genre. Det finns porträtt där man inte behöver titta in i kameran också men majoriteten av alla porträtt går ut på att man ska få ögonkontakt med betraktaren genom sin bild.

Headshot, profilbild, CV bild eller porträtt

Priser headshot, profilbild, CV bild eller porträtt?

Kärt barn har många namn och det inte lät att särskilja på begreppen även för yrkes människor i min branch. Det finns en enda grej som vi är alla ense om . Porträtt är en avbildning av en människa och ansiktet ska vara igenkännbar. Resten av begreppen kopplas vidare till respektive användingsområde..
CV-foto ska användas i handlingar för att söka jobb, profilbilder ska finnas på sociala media, dejting bilder på dejtings siter och så vidare.

Priset på ett porträtt kan bero på det som ingår


Prissättningen mellan fotografer kan variera kraftig och det kan ge upphov till diskussioner om varför en bild ska kosta si och så mycket. Det är inte så konstigt. Det finns dyra fotografer och det finns billiga fotografer och det finns jobb för alla. Det är inte konstigare än att det finns bilar dom är billiga och bilar som är dyra, eller superdyra eller billiga restauranger.
Just nu trivs jag med att ha delat upp min prissättning i tre olika paket. Dessa paket skiljer sig från varandra på följande punkter:

 1. Antal bilder som jag fotograferar innan vi sätter oss tillsammans vid datorn och börjar välja.
 2. Hur mycket retusch/redigering ingår i varje paket
 3. Hur stora är bilderna som levereras
 4. På vilket sätt levereras (egengalleri eller mail)
 5. Om det följer med olika upplösningar
 6. Variationer (olika plagg mm)
 7. Variation på ljussättning (Titta gärna min video för de olika ljussättningar här:

På det sättet alla kan välja det paketet som passar dem bäst. och efter det kan de passa på att välja om de vill ha ytterligare en bild eller två eller tio 🙂

Prislista : Här är förresten mina fotopaket för porträtt!

Man kan anpassa bilderna på flera olika sätt till exempel om man behöver både svart vit och färg variant av sin bild eller om man vill ha en transparent bakgrund.

Flexibelt-Kunden har alltid rätt att välja

Paketpriser i all ära men det som oftast efterfrågas är en enda bild. Visa av mina kollegor paketerar sina porträttpaket på ett sätt att det finns ett antal porträttbilder i varje. Det är ju jättebra för kunderna som efterfrågar ett antal porträttbilder men det är ingen bra lösning om man vill ha en enda bild så blir man tvungen att köpa den dyrt.
Anledningen att det blir så är att om fotografen måste ta sig till en vis plats för att fotografera är väldigt olönsamt att göra det för ett mindre jobb. Exakt på samma sätt som en taxi bil inte vill ha en kund som ska åka bara 300 meter. Detta kan kännas orättvis för dig som har två jättetunga väskor att bära eller om du har svårt att gå men det är så det fungerar.
Om du skulle boka en fotograf som jobbar i egen studio denna problematik finns inte längre eftersom det är du som ska ta dig till studion och fotografen kan jobba effektivt utan att behöva packa ner en massa utrustning och resa iväg.

På samma sätt försvinner mer eller mindre behovet att fylla på paketet med en massa bilder utan kunden har möjlighet att köpa en enda bild om kunden vill ha en enda bild.
Systemet är så pass flexibelt att många av kunderna som kommer själva (och som inte är knutna till företag som jag har avtal med) oftast väljer ett antal bilder som de tycker att de kan ha nytta av.
Det viktigaste är att de känner friheten att de är själva som bestämmer och de gör som de vill.

Om du är intresserad att läsa mer om CV-foto som kan användas för att söka jobb med har jag skrivit en artikel här :
Tips för dina CV-foto och profilbilder