Hundfotografering

Hundfotografering i Stockholms hund vänligaste studio.

När man skaffar sig ett husdjur, så vill man ha ett fint kort på sin familjemedlem. Oavsett om det är en hund, katt, kanin eller te.x en orm, så vill man ha ett foto som man kan ha i sitt hem. Hundar är ett husdjur där många familjer vill ha ett fint kort på, för att kunna hänga upp på väggen tillsammans med dom andra familjebilder, eller varför inte skicka iväg som ett fint påsk- eller julkort. Att fotografera husdjur så finns det massor av alternativ till vad man kan använda bilderna till. Ett foto på Ditt husdjur är lika viktigt som ett foto på Dina barn, man vill ha dom föreviga och kunna titta tillbaka på från valptiden och under hela djurets uppväxt. Ibland kan man själv lyckas få ett roligt foto på husdjuret som man spar i mobilen. Och visst har Ni tänkt, det skulle vara roligt att få Mitt djur fotad av ett proffs. Och där kommer jag in i bilden. Jag erbjuder Er en tid i studion med både djur och familj, bara Era djur tillsammans, Era barn och djur tillsammans valen är många. Jag vill att Ni som familj ska känna Er trygga och välkomna under fotograferingen. För mig är det viktigast att Alla har en trevlig och rolig upplevelse.

Hundfotografering i studio-Jannis Politidis
Föreviga stunden med hela familjen – hundfotograf Jannis Politidis

Att fota en hund krävs att man har tålamod och alltid ser till att hunden trivs. Ibland kan även hunden ha bra dagar och dåliga dagar. Det gäller att fånga hundens ögonblick under en hundfotografering, ett leende med glada ögon, en stolt hund, en lekfull hund. Har jag tur så kan jag även fånga hundens roliga sida genom en gäspning eller att hunden tittar åt ett helt annat håll. Vad som kommer hända under en hundfotografering är alltid en överraskning. Så jag Välkomnar Er till Stockholms Hund vänligaste Studio, som ligger i Vasastan.

Hundfotografering i studio Vasastan Stockholm-Jannis Politidis
Även hundar kan tycka det är lite lite jobbigt att stå framför kameran – hundfotograf Jannis Politidis

Rätt ljussättning ger rättvisa till pälsen

När det gäller en hundfotografering så är det bra att tänka på att se till att pälsen är tvättad och skiner när ljuset landar mot den. Att få pälsens alla hårstrån ligga rätt kan krävas mycket arbete och ibland tycker hunden att det räcker med en borstning och det är helt okej.

Ljuset avgörande under en hundfotografering och även när jag fotograferar katter och andra pälsdjur. Man vill få fram nyanserna på varenda hårstrå. När tekniken sitter i ryggmärgen är det dags att få fram personligheten.

Hundfotografering i studioStockholm
Lite lockar i pälsen kan mjuka upp fotot – hundfotograf Jannis Politidis

När det gäller hundfotografering så gäller det att anpassa ljussättningen och bakgrunden efter vilken färg på pälsen hunden har. I det här fallet valde jag en vit bakgrund för att verkligen lyfta fram den fina honungsfärgade tonen i pälsen. Jag har även använt en ljussättning som får fram blänket i pälsen. När det gäller hundar med svart päls så kan det vara lite knepigare.

Hundfotografering i studio-Jannis Politidis
En glad hund med en blänkande honungsfärgad päls –
hundfotograf Jannis Politidis
Hundfotografering i studio Vasastan Stockholm
Även en lite mörkare päls kan framhävas mot en ljus bakgrund med rätt ljussättning-
hundfotograf Jannis Politidis

Hundar med mörk/svart päls kan vara lite av en utmaning att få deras päls att blänka liksom de hundar med ljus päls. Jag har erfarenhet av att framhäva den mörka pälsen hos hundar genom att nämna till hundägaren att de ska försöka få hundens mörka päls att blänka, vilket man kan få genom att använda produkter för päls. Jag vet inte hur många hundägare jag har träffat genom åren, som har sagt att dom blir så besvikna när dom ser foton som dom själv har tagit på sin hund med mörk/svart päls.

Det gäller att se hundens päls som en spegel. När en spegel blänker så ser vi en reflektion av ljuset i spegeln. Om den inte reflektera ljus så är blir den mycket svart utan nyanser, detsamma gäller mörk/svart päls. Har man sett till att pälsen är tvättad och blänker när ljuset träffar pälsen så får man en bra bild. Dock så är en mörk bakgrund med rätt ljussättning som ger bra bilder. Pälsen blänker mer mot en mörk bakgrund. Och har man dessutom sett till att få pälsen att verkligen blänka så är resultatet bättre än vad Du har förväntat Dig.

Hundfotografering i studio-Jannis Politidis
Vackra ögon som verkligen ger det lite extra – hundfotograf Jannis Politidis
Hundfotografering i studio-Jannis Politidis
Här blänker pälsen och vi får ett leende med i fotot – hundfotograf Jannis Politidis

En ideal situation skulle bli att fotografera hunden med mycket ljus från båda sidor alltså.  Vi kan ställa hunden mellan två solbelysta väggar och fota. Eller vad sägs en hundfotografering i ett snölandskap! I studion brukar jag ha tre eller flera blixtar runt om för att få in reflektioner.  När ljuset sitter som den ska då måste vi titta på exponeringen.

Det är en knepig situation med mycket ljusa delar och mycket mörka delar i bilden. Därför är omöjligt att fotografera på automatik eftersom kameran luras av de stora kontrasterna. Manuell exponering eller exponeringskompensation (det finns appar för mobilen som klarar av exponeringskompensation) är ett måste. När vi är klara med både ljus och exponering är säkert hunden trött… därför är det bra att ställa allt rätt utan hunden och så ropar vi på den sista minuten när vi är klara!

Hundfotografering i studio Stockholm
Att vara fotomodell kan vara slitsamt även för hundar. Då är det bra att ha sin bästis med sig –
hundfotograf Jannis Politidis

Husdjurens egna ansiktsuttryck och funderingar

Hundfotografering i studion
Ansiktsuttryck hos hundar fångar personlighet hos hunden – hundfotograf Jannis Politidis

Alla husdjur har sina egna ansiktsuttryck och hundar kan verkligen visa oss olika varianter. Dom talar om för oss med öronen, munnen, ögonen och kroppsspråket hur dom uppfattar situationen. Att få hundens uppmärksamhet kan ägaren hjälpa till att få i bakgrunden. Då blir också hundens blick mer fokuserad på ägaren än på kameran. I såna situationer kan man be ägaren ställa sig bakom mig och fånga hundens uppmärksamhet som blir riktad in i kameran. En hund har inte så många poser som en katt, det betyder inte att det blir mindre bilder. Genom att få hunden att verkligen tycka fotograferingen är rolig så kan man leka lite innan det är dags, inte för att trötta hunden utan att få upp humöret och glädjen.

FotografJannis-Hundfotografering i studio Vasastan Stockholm
En glad Irländsk varghund ger oss sitt bästa leende –
hundfotograf Jannis Politidis

Vid högtider så är Ni välkomna till min studio med Ert husdjur och få ett fint te.x julkort, som Ni kan skicka iväg som ett litet julkort eller som ett fotografi. Vi julen är dessa två alternativ alltid ett populärt motiv hos hundägare. Att inte tvinga på hunden en massa dräkter under en hundfotografering är en fördel, för vi vill ju att hunden ska vara bekväm och trivas. Vissa hundar älskar att ha på sig tröjor, jackor och olika maskeraddräkter och visar det med stolthet. Och sen finns det dom hundar som bara ogillar att ha något på sig, då kan man alltid hitta på en annan rekvisita utan att hunden känner sig obekväm. Det gäller att hitta balansen.

Hundfotografering i studio Stockholm
Att sätta en liten extra detalj kan få fotot att bli hur söt som helst -hundfotograf Jannis Politidis

Ta med bästa kompisen eller familjen

Hundfotografering i studio-Jannis Politidis Vasastan Stockholm
Hunden är familjens medelpunkt-hundfotograf Jannis Politidis

Alla husdjur är välkomna till min studio, tillsammans med deras kompis eller familj. Inget är omöjligt när det kommer till husdjursfotografering. Det som räknas är att Era husdjur har en härlig stund tillsammans med Er och mig i studion. Är det så att Erat husdjur inte känner sig bekväm att vara i studion så kan vi ordna en utomhus fotografering. Att låta husdjuren känna sig bekväm och trygg är viktigt för mig som fotograf.

Hundfotografering i studio-Jannis Politidis Vasastan
Fånga hundarnas uppmärksamhet kan ibland misslyckats – hundfotograf Jannis Politidis

Att låta sitt husdjur att få visa upp vad dom kan och är duktiga på, kan få fram deras stolthet. Dessutom så får bilden lite mer liv om husdjuret gör lite tricks och har roligt. Genom att ägaren ha med sig husdjurets favorit leksak eller godis så kan nästan vad som helst hända. Husdjuret har något att fokusera sig på när det är dags att bli fotograferad. Att ha med sig en leksak som piper kan göra hunden mer alert och mer fokuserad på vad det ska göra.

Hundfotografering i studion
Få hundar att sitta på bakbenen kräver tålamod och är alltid roligt att fota –
hundfotograf Jannis Politidis
Hundfotografering-JannisPolitidis
Pusskalas mellan matte och hund. – hundfotograf Jannis Politdis

Katter är också välkomna!

Hundfotografering i studion
En stolt och vacker katt – hundfotograf Jannis Politdis

Att fotografera katter är en liten svårare uppdrag då katter kan vara mer nyckfulla och rörligare än en hund. I ena stunden så ställer är deras fokusering på vad jag har fäst på kameran, å i andra stunden så kan ha dom lessnat och vill absolut inte ställa upp. Katter rör på sig väldigt mycket så det krävs en hel del tid och tålamod att få katten att förstå vad jag, som fotograf, vill att den ska göra. Att fånga katten i rörelse kan man få se deras jaktinsikt komma fram.

kattfotografering
Kattfotografering i studion

Så vad kan man som ägare göra för att sitt husdjur ska ha en bra upplevelse hos fotografen? Ett alternativ är att man bokar ett möte med mig, tillsammans med dig och ditt husdjur, för på så sätt så lära känna ditt husdjur och minska nervositeten hos djuret. Djuret ska känna sig trygg i studion och med mig. Att Du som ägare också får träffa mig innan kan få Dig att känna mindre stress inför stundande fotografering. Ta gärna med ditt husdjur favorit leksak eller godis, som kan användas till att fånga djurets uppmärksamhet.

Bra att veta innan och under en fotografering

När du kommer till studion för en hundfotografering ska du alltid ha med lite hundgodis eller annat som din hund gillar! Det hjälper mycket under fotograferingstillfället. Även om hunden känner sig trygg och avslappnad så kan hunden ändå få för sig att ignorera allt vi säger. Vid dessa tillfällen så är det bra att ha med sig något man vet om att hunden verkligen älskar.

Att se till att hunden/hundarna är rastade ordentligt innan det är dags att börja, gör att hunden/hundarna är mindre stressade och känner sig trött. Få ut den extra energin innan det är dags gör också att hunden är mer fokuserad, vilket gör att hunden lyssnar bättre. Personligen är alla hundar oavsett humör, nivå på energin och tålamod roliga att fotografera, för jag vet aldrig hur slutresultatet blir. Skratt är alltid nära till hands när det gäller hundfotografering. Det gäller att inte stressa hunden eller få den att känna sig tvingad. Hundfotografering ska vara en trevlig upplevelse för oss alla.

Om du har flera små hundar blir det lite stökigt med alla i studion, speciellt om de är livliga. Detta kan störa de hundarna som fotograferas just då! För vem kan sitta still när det kommer nya ansiktet som man vill hälsa på? Det finns de hundar som bara älskar att hälsa på nya hundar och då kan det bli lite kaos i studion. Sen finns det hunda som inte bryr sig ett dugg om nya hundar, vilket då kan de nya hundarna att skälla för att få uppmärksamheten. Så om det finns möjlighet att lämna hundarna i bilen och ta in dem en i taget löper hundfotograferingen bättre och snabbare. Skulle du dock känna dig lite otrygg att lämna dina hundar i bilen och ta in dem en i taget så finns möjligheten att göra en utomhus fotografering.

Utomhus Fotografering

Att fotografera hundar utomhus kan vara fyllda med hinder och mycket tålamod från både mig som fotograf och från Dig som ägare. Utomhus finns alla möjliga hinder så som, andra hundar som går förbi, människor som passerar eller sitter och äter något smaskigt, katter som dyker upp, vädrets makter, dock är det roligt att fotografera utomhus. Hunden får en helt annan kroppsspråk när dom är ute än när dom är i studion. Dom blir mer lekfulla, nyfikna och känner sig friare utomhus än inomhus.

Utomhus fotografering ger mer möjligheter att få fina bilder på sin hund. Att fotografera utomhus ger mig en chans att använda det naturliga ljuset mer, att få poser som frambringar hundens personlighet. Att fotografera i motljus, vid solnedgång kan skapa vackra bilder där Du och din hund blir siluetter med himlens dramatiska färger.

Alla årstider kan skapa vackra foton som fångar hundens personlighet. Eftersom Du känner din hund bäst så kan vi diskutera vilken sorts miljö du vill ha. På en äng med massor av vitsippor som fungerar som en utmärkt bra kontrast om Din hund har mörk päls, vid en strand med vattnet i bakgrunden och är det så att Din hund älskar vatten och du vill ha en bild på din hund i vattnet, så är det inget hinder för mig. Du kanske vill ha din hund sittandes på en klippa med havet som bakgrund, då krävs det att hunden har full fokus på Dig och stannar på plats tillräckligt länge.

Blir din hund orolig när den befinner sig i närheten av många människor, så kanske en lugnare plats fungerar bättre. Det gäller att tänka på vad som är Bäst för din hund. Vi vill alla att hunden ska tycka fotografering är roligt.

Kärlek och passion för hundfotografering kommer först och om det inte räcker fuskar jag med lite hundgodis. Njut av personligheterna!

Välkommen till min studio med ditt husdjur

Fotograf Jannis

jannis i studio
Fotograf Jannis Politidis