Hur fotograferar jag riktigt fina företagsporträtt/corporate portraits

När du ska ta företagsporträtt är det viktigt att redan från början vara tydlig med syftet, vad är det bilden ska förmedla, när ska den användas, hur vill du att det ska uppfattas, är det för kunder, för internt bruk eller för marknadsföring? Nu vet jag att en bild kommer att användas i alla möjliga sammanhang men…. jag får oftare frågan speciellt från företagsledare att ha bilder som ska fungera i OLIKA sammanhang. En bild är kanske bättre än någon annan om DU som VD ska presentera en kvartalsrapport som inte är så positiv. eller om du blir tvungen att permittera personal.
Du förstår hur jag tänker hoppas jag!

företagsporträtt-corporate-portraits



Ta lite tid att förstå syftet samt håll det levande genom hela fotosessionen. Som i alla porträttbilder är det viktigt att den eller de som ska fotas, framstår som avslappnade och lagom självsäkra. Kanske är just det lite extra viktigt när det kommer till företagsporträtt, då bilden ofta ska användas till att skapa förtroende hos kunder.

Dessvärre är det många människor som är obekväma med att stå framför kameran och det är lätt att de spänner sig och bilden blir därmed stel och konstlad.  Lyckligtvis finns det en del tricks som du som fotograf kan ta till för att få din kund att slappna av. 

företagsporträtt-corporate-portraits

 Viktigt att tänka på när du fotograferar företagsporträtt

Det första som är viktigt att tänka på är hur du själv mår och hur din dagsform är som fotograf. Den som ska fotas kommer att påverkas av din sinnesstämning, så är du stressad eller på något sätt irriterad eller spänd, kommer det omedelbart att fortplantas till kunden. Och då har det du säger till personen för  att han eller hon ska slappna av, väldigt liten effekt. 
Så om du vet med dig att du är lite stressad, ta ett djupt andetag innan ni ska sätta igång, så kommer dina instruktioner att nå fram mycket bättre. 
Be kunden ändra position om du märker att han eller hon verkar vara obekväma. Det finns positioner som är mer eller mindre smickrande, hitta den som framhäver din kund på bästa sätt. Det kommer också göra att de själva känner sig mer säkra och kan därmed slappna av. 
Be din kund att sträcka på sig, det ger automatiskt en känsla av ett större välmående och stolthet, att stå hopsjunket eller med axlar som hänger ger inte ett intryck av förtroende och styrka. 
Ett annat sätt att skapa en mer avslappnad person, vilket gör det lättare för dig att få fram de uttryck du söker, är att ta dem genom processen. Förklara vad ni kommer att göra och varför, på så sätt är det lättare för den som fotograferas att veta vad som väntas av honom eller henne och vad som kommer att hända härnäst. Det skapar trygghet och personen slipper fokusera på nästa steg och kan istället vara avslappnad i situationen. 
Hjälp också den som ska fotograferas att ta fram ett ansiktsuttryck som är öppet och välkomnande, så att bilden blir inbjudande för till exempel potentiella nya kunder. 
Sist men inte minst …. Var positiv, betona allt som kunden gör bra, hur hen står, ansiktsuttrycket och hållning. Prata och berömma så att det positiva kommentarer föder ännu positivare stämning.

Skoja till och berätta något kul! Vi fotografer ska vara lite underhållare när vi fotograferar företagsporträtt för att kunna bryta isen och låta din kunds personlighet att komma fram. Om du som fotograf är ihopknäppt och jobbar utan entusiasm och utan att vara öppen och varm och tänker mest på tekniken kommer resultatet att vara därefter.

Så klart du behöver inte kopiera det sättet som jag jobbar med på denna video men det hjälper om du kan hitta din egen grej

Tänk inte på tekniken när du fotograferar företagsporträtt

Men att få kunden att bli avslappnad, kunna ta instruktioner, till och med ha roligt och skratta under vägens gång, är bara en viktig del. En annan är din utrustning. Eller snarare HUR mycket tid ägnar du åt kunden och hur mycket ät din utrustning…
Jag vet att du vet att man inte ska använda en 20 mm lins för en klassisk företagsporträtt, jag vet att du kan detta med perspektiv och ljusmodifierare, paraplyer och softboxar , reflektorer och octaboxar, bikakor och raster och allt vad de heter.
Du kan det här eftersom du jobbar dagligen med dessa. Låt inte dem ta bort din uppmärksamhet från kunden, kunden är viktigast när du fotar företagsporträtt.

En annan viktig sak, som allt för ofta förbises är bakgrunden till porträttfotografiet. Det är vanligt att man använder papper som bakgrund, jag brukar göra det och det funkar utmärkt för klassisk närbilds porträtt då man inte behöver trampa på det eftersom det lätt blir skrynkligt om man gör det, det innebär att det blir mycket efterarbete med retusch. Visa använder tyg som kan också draperas snyggt. (Har aldrig lyckats med det faktiskt 🙂
Tänk också på att som vanligt, som vid alla porträttfotograferingar, ska bakgrunden vara så neutral som möjlig. Svagt grå brukar fungera bra vid företagsporträtt. 

företagsporträtt-corporate-portraits
Snygg Rembrandt ljussättning med kraftigt motljus

Ljussättningen är superviktigt för företagsporträtt

Och precis som med all fotografering inomhus är ljussättningen oerhört viktigt och kanske lite extra nu om bilderna ska användas i företagssammanhang. 

I min studio i Vasastan jobbar jag så här med ljussättningen…. Du kan faktiskt kopiera arbetssättet och köra med samma upplägg eftersom det fungerar alldeles utmärkt.
Jag använder mig av tre olika blixtar för att få full kontroll över porträttet. Nu pratar vi om klassik närbilds företagsporträtt som ska användas till hemsida / Linkedin mm . Närbildsporträttet är alltid huvud och eventuellt hela axlar men inte så mycket mer.
Om midjan eller byxorna / kjolen syns brukar jag kalla det för halvkropps porträtt .

Ena blixten är dedikerad till att ljussätta bakgrunden. Jag gillar när jag har bakgrunden ljussatt då får den ett eget liv och SEPARERAR motivet från bakgrund.
De andra två blixtarna är för motivet/ansiktet. Dessa blixtar är mer rörliga, de kan sänkas, höjas de kan ändra vinklar de kan ändra riktning och de kan ändra styrkan och så klar de kan användas med olika modifierare.
Varför ska jag sänka eller höja blixtarna
Ibland vill jag att ljuset ska komma uppifrån, ljuset som kommer uppifrån kan ibland vara fördelaktig att gömma en dubbelhaka i skuggan eller att skapa en skugga under näsan som jag brukar kalla min ”Hollywood” ljussättning.
Varför ska man sänka ljuset då ? Man kanske vill simulera ett fönstreljus. Oftast fönster är i samma höjd som överkropp så att vi kan lätt titta ut.
Varför vill man ändra på vinkeln eller riktning som en blixt slår mot ansiktet?
Ett snävare vinkel skapar en större skugga och det kan vara fördelaktigt om man vill skapa en dramatisk ljussättning. En sån skugga framhäver linjer och skåror i ansiktet också så om vår kund är lite känslig om rynkorna ska man undvika det.
Riktningen ändra jag hela tiden för att försvaga de direkta ljuset och öka ljuset som kommer efter att att det reflekteras på väggar och tak. Jobbar man i en mindre studio är effekten större … är väggarna långt från varandra i en större studio kan effekten bli minimal.
Trots att jag har en massa olika modifierare i närbildsporträtt sammanghang använder jag nästan uteslutande 2 st softboxar. Men ska ja ta mig ut och fotografera på plats då väljer jag paraplyer istället. Mina paraplyer är lättare att transportera :))
Styrkan är så klart självklar att använda … det ska matchas med styrkan på blixten som ljusätter bakgrunden så att det blir ett snyggt företagsporträtt.
En sak som kan runda av detta med ljussättning är att jag flyttar blixtarna närmare eller längre ifrån ansiktet. Det gör att ljuset uppfattas som mjukare respektive hårdare och detta UTAN att behöva byta ljusmodifierare. Så klart måste jag kompensera med att minska/öka på styrkan för att få balansen tillbaka .

företagsporträtt-corporate-portraits assistenten

Så lyckas du med företagsporträtt eller corporate portraits.

Bygga en relation med kunden

När det kommer till att fotografera företagsporträtt är det viktigt att bygga en relation med kunden. Det skiljer sig lite från att fota en privatperson eller göra ett familjeporträtt och jobba tillsammans med ett företag. Kraven är större,
Några av dessa krav är att den som ska fotograferas kanske måste följa företagets policy och det är inte alltid så att det är till ens fördel. Det kan vara så enkel att alla på företaget är vända mot samma sida och denna sida hos din motiv är lite ofördelaktig. Eller så den som ska fotograferas har lite större mage och inte är helt nöjd eller bekväm med att visa upp den men företagets policy kräver halvkroppsbilder.
Jag har haft en fotografering där den personen som skulle fotas hade ett ärr på ena sidan. Han ville gömma bort det och så till slut jag redigerade bort det!

Förstå vad kunden behöver för porträttbild

Det är jätteviktigt att du tar dig tid att förstå vad det är kunden är ute efter för att kunna avgöra om du kan leverera det och kanske viktigare, att du levererar precis det kunden vill ha och är ute efter. Det gör du genom att ställa genomtänkta frågor som ger dig den information du behöver. Du kan se det lite som en arbetsintervju där du behöver lära känna kunden och dess verksamhet för att skapa bästa förutsättningar för samarbete. 

Lotsa kunden rätt och ge dem vad de behöver

Oftast är kunden på det klara med vad de är ute efter för typ av fotografering, men ibland är de själva lite osäkra. Oavsett är det en god idé att visa dem olika typer av företagsfotograferingar du gjort, de kanske inte ens vet att du kan göra de bitarna också? Dessutom visar det på en stor säkerhet och spann på olika typer av fotograferingar, vilket kan få kunden ännu mer intresserad av att anlita dig. 
Ta också reda på om kunden vill att du ska fota inomhus eller utomhus, eller kanske både och. På det sättet kommer du förberedd och slipper ovälkomna överraskningar som att du inte har med dig utrustning som går på batteri. 
Om kunden samtycker, passa på att ta några provfoton i miljön som du ska jobba med. På så sätt kan du skaffa dig en god uppfattning om eventuella utmaningar som utrymme och fönster som kan reflektera ljus. 

Om du kan är det alltid av stort värde att erbjuda kunden nöjd-kund-garanti. Erbjud omfotografering om kunden inte är nöjd. Detta kan du erbjuda alla kunder, men framför allt företagskunder. Oftast innebär de jobben en större omfattning på fotografering och därmed är det mer pengar som står på spel. Om du kan erbjuda en nöjd-kund-garanti, kan kunden känna sig trygg med att de inte köper grisen i säcken och det är mer troligt att de väljer dig. 
Jag har alltid omfotografering om kunden inte är nöjd på bildvisningen:
Oftast är det väldigt triviala saker men det är viktiga för din kund. Det senaste tillfällen var en dam som när hon tittade på bilderna bestämde sig att hon vill ha håret uppsatt.
Så enkelt att bara fota några bilder till eftersom det är viktigt för henne!

BRA TIPS för företagsporträtt/corporateportraits :

När du testar ljussättningen låt dina företagskunder ta en titt på första bilden. Jag ber dem att göra det för att kontrollera om frisyren ser ok ut och att kläderna sitter rätt.
Skippa så klart frisyrdelen för män som har rakad huvud ;))
Det som händer är magiskt:
dels kollar dem och godkänner hur det ser ut men samtidigt ser dem att de inte har en leende och nämner själva och helt frivilligt att de måste se gladare ut på bild.
Jag brukar lugna ner dem med kommentarer att vi ska jobba med både din hållning och leende och det kommer att bli en strålande porträttbild

CV porträtt
företagsporträtt-corporate-portraits – vit bakgrund funkar bra!

Så fotograferar jag företagsporträtt på plats hos kunden. 

En del av mina företagskunder väljer att komma till min studio i Vasastan i Stockholm, men en del vill att fotograferingen ska äga rum på företaget. Ska jag fotografera på till exempel deras kontor är det viktigt att jag vet hur jag ska jobba med ljuset. Därför är det av yttersta vikt att man fastställer omständigheter på förhand. 

Är det så att det finns stora fönster som erbjuder ett generöst ljusinsläpp kan det ljuset vara lite jobbigt att kontrollera. Tänk på att stänga av alla lampor för att slippa vitbalans problem och se om ljuset då fortfarande är tillräckligt för att kameran ska ställa skärpan utan att plågas med att hitta rätt AF läge.
Om kunden vill att personalen ska fotas framför fönstret använder jag så klart blixt för att bakgrunden inte ska bli överexponerad i och med att den är så mycket ljusare. Det gäller dock att överexponera litegrann annars kommer det att se konstigt ut med samma ljusintensitet inne och ute.

Det ska se likadant ut oavsett när du har fotoat

När jag fotar företagsporträtt ute på plats använder jag följande utrustning:och det har funkat jättebra.
Mina tre blixtar, paraplyer som ljusmodifierare, och backgrund. Det är alltså inte mycket som skiljer sig åt. Det gäller också att fotografera på ett sätt som man kan senare ”kopiera” när eventuellt nyanställda ska komma och fotograferas i studion.
Om inte risken att kunder reagerar när bilderna ser annorlunda ut är stor. Jag brukar nämna till mina kunder att :
Oavsett om en anställd fotades 2011 eller 2021 (Ja jag har haft samma kund i 10 år eller mer :)) bilderna kommer att se likadana ut. Jag ser till att

  • jag fotograferar från samma vinkel
  • Jag beskär bilden likadant
  • Jag har samma bakgrund
  • Jag belyser bakgrunden på samma sätt
  • Jag ser till att ett leende är på plats mmmm

Boka en tid på förmiddagen funkar bäst

Tänk på att boka fotosessionen så tidigt på morgonen det går, gärna en timme efter att de börjat arbeta, inte mer. Då har alla kommit in, hunnit skaka av sig stressen som oftast kommer med att ta sig till jobbet, tagit en kaffe och lite smått börjat med dagens arbete. Men de har ännu inte hunnit göra en djupdykning och kommer därmed inte bli irriterade för att de bli avbrutna, de är heller inte trötta och osamarbetsvilliga som det lätt kan bli på eftermiddagen. 
Med tanke att jag behöver i regel en halv timme för att rigga upp och testa ljuset är brra om jag kommer in 30-60 min tidigare.

Var generös

När jag jobbar med företagsfotografering erbjuder jag olika paketlösningar för att kunna tillmötesgå kundens behov på bästa sätt. I mitt finaste paket erbjuder jag som jag nämnde tidigare omfotografering direkt om kunden inte är nöjd. På så sätt kan företaget känna sig trygga med att anlita mig som fotograf, de kommer att få en slutprodukt som känns bra. 

Ska man däremot fota utomhus är det inte så mycket som skiljer privat- eller företagsfotografering. Utomhus kan man självklart dra bäst nytta av det naturliga ljuset men det går också att ge bilderna en extra skjuts genom att använda sig av ljusreflektorer och lättningsljus. Genom att använda dessa två, kan man få fram bilder som blir lite extra tilltalande. 

Är du utomhus, börja med att sätta upp den huvudsakliga ljuskällan, det behövs inget sidoljus. Använd blixt för bästa resultat. Ibland kan dagsljuset vara så starkt att man behöver ha extra blixtkraft. Tänk också på att sätta en ljuskälla så nära den som ska fotas som möjligt. 

företagsporträtt-utrustning
Kamerastativ, ljussstativ, blixtar & kamera plus ett par assistenter … färdigtpackad!

Fotografera gruppbilder

En annan situation som lätt uppstår vid företagsfotografering är gruppbilder. Dessa är lite mer krävande ljusmässigt och det kan behövas fler ljuskällor, oavsett om man är ute eller inne. För bästa resultat, se till att alla i gruppen står så nära varandra som det är möjligt. Om det handlar om den stor grupp, behöver du så klart större och kraftigare ljuskällor. Det bästa om man fotograferar utomhus är att fota gruppen på en skuggig plats, då du behöver lägga mindre krut på att ljuset fördelas jämt över hela gruppen och på de olika individerna. När man ska fota en grupp innebär det att det är många individer som ska fångas på bild och de ska harmoniera med varandra. 

Se till att få bra kontakt med hela gruppen och prata mycket med dem. Ha gärna några skämt upp i rockärmen, det är så mycket bättre om människor skrattar naturligt. Om skämten inte går hem eller om du är obekväm som stå upp komiker så är det bättre med neutrala eller leende ansikten. Det allra värsta är falska leenden från att hela gruppen ska säga ”CHEESE” tillsammans!

Ska gruppen fotas inomhus kan det vara idé att jobba med en ljussättning som studsar från ett sänkt tak, ned på gruppen. Se till att de står nära varandra, det vill säga i flera rader och ganska hoptryckta. Det kan vara en lite intim övning som vissa kan vara otroligt obekväma i, men då funkar skämttaktiken bra, att skratta löser upp spänningar och annat som kommer i vägen för en bra gruppbild. 

Planeringstips för företagets personalporträtt
företagsporträtt-corporate-portraits – en snygg redigering gör ett företagsporträtt snyggare

Redigering och bildbehandling av företagsporträtt/corporate portraits

När du fått de bilder du vill ha och behöver, börjar själva redigeringsarbetet. Det första du behöver ta reda på är hur man ställer sig till retusch, det kan vara en känslig fråga. Vissa vill att man ska ta till alla medel för att trolla bort rynkor och missfärgade tänder, medan andra menar att det ger fel intryck till kunden att göra sig vackrare än man egentligen är. Det gäller alltså att höra sig för innan man hugger tag i den digitala skalpellen. 

Det är viktigt att ha med i dialogen att retuschen inte handlar om att på något sätt förändra människor utan snarare förhöja deras redan bra och snygga drag. Fotografiet kan höjas många grader genom att man efterarbetar det på ett bra och respektfullt sätt. Det handlar inte på något sätt om att försköna någon bortom igenkännlighet, utan helt enkelt skapa en riktigt snygg bild. 

Exempel på saker man kan korrigera för att få en mer tilltalande bild utan att ändra det personliga utseendet kan vara till exempel hudfärg. Huden kan vara obalanserad eller flammig och genom att jämna ut det, blir huden mer balanserad. En annan sak som man ibland korrigerar något är ögon. Något man kan minska på, men aldrig ta bort helt är exempelvis mörka områden under ögat eller skarpa linjer som får blicken att bli hård. Genom att dra ned på intensiteten runt ögonen, skapar man en behagligare bild. Men att ta bort dem helt skulle producera en bild som ser fejkad ut. Har personen glasögon tror jag inte att det finns någon som blir förbannad för att man tar bort en liten ovälkommen reflektion i glaset. Att trolla bort hårstrån som gett sig ut på vift brukar inte heller väcka några starka känslor. Det kan vara att det regnat den dagen eller så har några hårstrån dansat över kinden orsakat av en lätt bris. Andra ojämnheter på huden som en finne eller ett utslag brukar också uppskattas om det tas bort, då det inte är en permanent del av ansiktet, utan tenderar att försvinna inom två månader. En annan sak kan vara att trolla bort skrynklor och ojämnheter i kläderna. Så justeringar i all ära, så länge de är verklighetstrogna och bibehåller personens unika utseende. 

Hör gärna av er till mig om ni vill prata företagsfotografering. Vill du ta en titt på prislistan för porträttfoto i studion? https://www.fotografjannis.se/portrattfotografering-for-linkedin-cv-och-hemsida-prislista/

Vill du se hur skojigt det är när du kommer till studion ? Kolla här

Det här är en NOTE TO SELF, ett litet brev till mig yngre själv när jag hade precis startat ett företag och behövde bra tips och erfarenhet om hur man gör det ena och det andra. Det här kan också hjälpa dig som vill börja som fotograf idag och behöver bra tips och råd om vad som funkar