Att skicka stora filer genom nätet-En guide med de bästa plattformer

Hur skickar jag stora filer över internet? Min epost klarar inte av för stora filer. Vi alla har drabbats av samma problem. Men det finns smidiga alternativ att använda ute på nätet och det som är bäst är att några av dessa tjänster har även en begränsad variant som varken kräver registrering eller gratis konto
Sen finns även andra alternativa sätt och plattformer, som inte kostar pengar, inte har begränsningar och är oppen source. Så låt oss ta en titt på både det ena och det andra.

Här är de kommersiella plattformerna som du kan använda för att skicka stora filer genom internet. Du kan ofta utnyttja en del av plattformen kostnadsfritt men så fort du ska öka dina krav ska du börja betala ( är det tänkt) De flesta av oss är kanske bekanta med dessa plattformer och vi har säkert använt flera av dem. Jag har samlar många länkar här. Det är mina personliga favoriter och klickar du på länkarna kommer dem att öppnas i ett nytt fönster. När du har läst klart om tjänsten stäng fönstret så kommer du tillbaka till denna blogg inlägg!

skicka stora filer

Att skicka stora filer genom nätet – upplägg av tjänsterna

Det finns en massa olika varianter på dessa tjänster som tillåter dig att dela stora filer, stora och många bilder eller videos genom internet. Det enklaste varianten är denna som tillåter dig att ladda upp en storfil till en server och mata in mailadressen av mottagaren.
Mottagaren får en mail att det finns en fil att hämta och att hen kan göra det under de närmaste dagarna.
Spartansk enkelt och rakt på filöverföring.
Den typen av överföringen är också den mest basala och den som de flesta av oss har oftast mest nytta.
Om man ska lyxa till det kan man hitta företag som erbjuder andra saker i anslutning till överföringen.

Skicka stora filer eller lägga till några sidotjänster också

Kryptering


Vad sägs till exempel om kryptering när du skickar stora filer genom nätet. Skickar du känslig material och information gnom internet eller misstänker du att konkurenterna vill ta del av din information kan det va en bra ide att kryptera dina filer. Bra för dig som skickar affärshemligheter eller vill vara säker på att ingen annan än mottagaren kommer åt din information.

Extra lång tillgänglighet

Tycker du att 5 dagar eller en vecka är på tok för lite? Vill du ge dina kunder några extra dagar tillgång till filerna. På visa leverantörer kommer extra lång tillgång till filerna som standard. På andra tjänster kan du inte få det alls.
Om den extra långa tillgängligheten är en viktig faktor för dig glöm inte att kolla upp hur länge du får.

Antal försändelser /dag

Hur många gånger varje dag kommer att skicka stora filer genom internet? Behöver du göra det flera gånger varje dag är det bra att dubbelkolla om du verkligen får det. Medan visa tjänster skryter upp med att du kan skicka stora filer genom dem och att de är de bästa leverantör för dig kan hända att de begränsar sina tjänster till dig så även om det är den tjänsten som du kan skicka den största möjliga filen genom dem det kan vara en relativ dåligt beslut om de begränsar hur många gånger per dag du kan utnyttja tjänsten.
Kolla på fakta och välj din tjänst efter just dina förutsättningar

Hur många mb eller gb per sändning

Hur många gigabyte kan vi skicka utan att köpa abonnemang och betala pengar ?
Det är den frågan som jag får oftast. Om du har filmat en video kan det lätt dra i väg även om du har filmat med mobilen. Många mobilerna kan filma i 4 K och en 10 minuter lång video kan hamna på mellan 3,5 och 4 GB.
Även om du filmar i HD kommer du att hamna lång över en Gigabyte. Det blir inte lätt att skicka över sådana filer till vänner och bekanta. Därför om du har filer som är extra stora och inte bryr dig om kryptering och inte bryr dig om hur många gånger kan du skicka per dag (du har ju en enda fil att skicka till alla berörda)

Finns det lagringsplats?

Det känns lite lyxigt att förlänga tillgängligheten till några månader eller år eller till och med obegränsat tid.
Just dessa alternativ ska vi kalla för lagring och lagringsplats är något som några av dessa tjänster erbjuder.
Vi ska nog inte blanda så många cloud tjänster dock när vi tittar på traditionella ”skicka stora filer” tjänster.
En cloud tjänst erbjuder så mycket mer och kan vara något komplexare som tjänst och oftast kostar lite mer.

Hur ska man hitta sin favorit och gärna fri tjänst att skicka stora filer genom nätet?

Det första man ska göra är att bläddra på respektive tjänstens hemsida och se vad som erbjuds! Länkarna till respektive sidan kommer att öppnas i ett nytt fönster så du kommer alltid att ha kvar fönstret med listan kvar även om du bara klickar på länkarna. Vad är det som är superviktigt för dig när du ska skicka stora filer?

 • Är det storleken på själva filen som är avgörande?
 • Är det kryptering och säkerhet som är viktigt?
 • Är viktigt att kunna skicka flera gånger om under samma dag?
 • Är det viktigt att filerna finns tillgängliga länge
 • Är det viktigt att filerna lagras så att du använder tjänsten som backup?

Alternativa sätt att skicka stora filer över internet

Ok, du har testat det flesta tjänster men du tycker att det är jobbigt att komma ihåg vilken tjänst har strörst fri gräns på stora filer och vilken tjänst tillåter dig att skicka flera gånger om dagen filer utan att det kostar pengar.
Dessutom är du lite misstänksam om tjänsten mellanlagrar din information och gillar inte iden att risken finns att siten hackas och din information blir tillgänglig för hackare och banditer.
Du önskar helt enkelt en tjänst som

 1. Inte kostar pengar
 2. Är säker och levereras till mottagaren utan att mellanlagras i någon annan server
 3. Inte har en gräns på storleken på filen som du vill skicka
 4. Inte har en gräns på hur många gånger varje dag kan du använda tjänsten
 5. Kryptering är standard
 6. Inte viktigt att filerna är tillgängliga länge, de kan lika gärna försvinna så fort mottagaren fått dem!

Om det är så att du vill skippa kontot skapandet, registreringar, trials, begränsningar, olika siter till olika ändamål är jätte bra att du har kommit fram till denna del av blogginlägget.
Sådana plattformar finns och jag har valt 3 st här för att du ska prova om du vill!

file.pizza
File Pizza är ett är en öppen källkods tjänst som hjälper dig att dela dina filer online genom WebTorrent. Du laddar upp din fil får en länk som du skickar vidare till mottagaren för att tanka ner filen och håller fönstret öppet. Detta är nödvändigt eftersom ingen annan server lagrar dina filer under tiden. Dina filer transporteras från din browser fönster till mottagarens dator utan att hamna någon annanstans.
Detta system ör suverän om du är ute efter säkerhet eftersom ingen annan får tillgång till dina filer. Firefox fungerar bättre än chrome på filer som är större än 500 gb säger utvecklaren.
Tjänsten är öppen source och den är helt kostnadsfri oavsett storlek på filerna eller hur ofta du använder den. Dessutom får länken ett roligt namn som tex

instant.io

Instant.io är en filöverföringsplattform som använder WebTorrent. Det är en online torrent klient, vilket innebär att du kan ladda ner torrents direkt istället för att använda ett annat program för att utföra nedladdningarna.
Det är 100% öppen källkod och fri programvara som fungerar bra med Firefox, Opera och Chrome. Du kan till och med hitta dess källkoder på GitHub. Det finns ingen gräns för filstorlek, och du kan övervaka uppladdnings- och nedladdningshastigheten för torrenten och ladda ner dem som ZIP-filer.

OnionShare

OnionShare är en av de bästa fildelningstjänsterna som gör att du kan dela dina filer anonymt och säkert genom Tor-nätverket. Det är också en öppen källkodsplattform där en adress skapas och dina mottagare kan besöka den här adressen via Tor Browser för att komma åt de filer du vill dela.
Till skillnad från andra tjänster som Google Drive eller e-post, när du använder OnionShare, ger du ingen åtkomst till dina filer till plattformen. Så länge du fortsätter att dela den anonyma webbadressen på ett säkert sätt kan du, kan endast du och dina motagare komma åt informationen.