Infraröda bilder

Är du sugen på att skapa infraröda bilder? Du kanske undrar hur man gör? Det finns tre olika sätt att skapa sådana bilder. Välj det sättet som passar bäst för dig och kör igång eftersom det är riktig kul:

Infraröd som man gjorde förr i tiden

Du kan göra som man gjorde förr och köpa en infraröd film. Det kan du fortfarande göra på exempelvis http://www.brunosbildverkstad.se/p/fotografisk-film/rollei-film/rollei-ir-400-13536-infrarod.html. Det är bara att sätta in filmen i den analoga kameran, fota och resultatet ser du när du framkallat filmen.

Billigt med Infraröd filter och digitalkamera men det funkar inte alltid.

Du kan göra som så att du köper ett infrarött filter och skruvar fast det framför objektivet. Ett filter kan du köpa på https://www.kamda.se/ir-filter  Filtret stänger ute det synliga ljuset och släpper in infrarött ljus. Exponeringstiderna blir då väldigt långa då filtret stänger ute det synliga ljuset. Exponeringstiden blir ca 5-10 sekunder om det är soligt ute. Dock finns det kameror som redan har ett filter som stänger ute infrarött ljus som ibland kan störa AF. Kolla så att din kamera inte är en sådan.

Konvertera kameran. Dyrast och bekvämast med mest möjligheter

Du kan göra som så att du lämnar in din digitalkamera för att den ska konverteras till infraröd kamera. Detta kan du göra på lifepixel, se länken här https://www.lifepixel.com/.  Det kostar ungefär 300 US dollar. Tänk på att du kommer inte att kunna använda din kamera för att fota ”vanliga” bilder igen. Det blir en dedikerad Infrared kamera.

När man använder en konverterad kamera, är slutartiderna normala, alltså behöver man inte använda stativ.

När du fotograferar infraröd  bilderna blir extremt röda. Dessa bilder måste man bildbehandla, för att rätta till det röda färgsticket och få fram de önskade resultatet

Infraröd fotografering möjliggör fotografi utanför det synliga spektrumet. Infrarött ljus har en frekvens som ligger mellan 6 tzH- 100 tzH och ligger på en våglängd mellan 0, 05 mm- 3 um.

Så här ser ut en bild som kommer direkt från kameran:

När vitbalansen är justerat ser bilden ut så här:

När du ha skiftat Blå och Röd Kanal i photoshop och bildbehandlat bilden ser den ut så här:

Med andra ord:

Infraröd fotografering är lätt men det behöver lite kunskap och tillgång till verktyg

Det blir enklast för dig som är van med din bildbehandlingsprogram och har goda kunskaper inom foto bearbetning. Du kan alltid ta hem den ilröda bilden ovan och testa eller fråga mig om flera bilder.

När det gäller svartvit infrared är proceduren lite enklare än färg.

Lycka till!

EnglishGreekSwedish