Infraröd fotografi

From Wikipedia: Infrared photography became popular with a number of 1960s recording artists, because of the unusual results; Jimi Hendrix, Donovan, Frank Zappa and the Grateful Dead all issued albums with infrared cover photos. The unexpected colors and effects that infrared film can produce fit well with the psychedelic aesthetic that emerged in the late 1960s…

Infrared strålning fångas av en kamera som har en preparerad sensor som tar emot infrared ljus. Kameran kan aldrig konverteras tillbaka till ”vanlig kamera” för synlig ljus.
Infrared ljus är riklig i växtlighet därför alla gröna växter är ljusa. Blå himmel är ganska fattig i Infrared ljus , himlen blir ofta mörk.

När du har köpt en kamera kostar det c:a 5-6000 kronor + porto till USA för att konvertera det till infrared. företagegt heter https://www.lifepixel.com men det kan finas flera som gör den typen av konverteringen.

Om man har rätt kamera går att köpa en infraröd filter istället för att konvertera det. Det blir mycket billigare men det kommer att kräva att man använder stativ eftersom filtret är väldigt mörk och exponeringstider blir långa.

Även fokuseringen är lite svårare med IR foto. Visa gamla ojektiv har en röd prick som man kan manuelt ställa skärpan med. Det infraröda och det synliga ljuset har inte samma fokuserings avstånd alltså.  Därför är det bekvämast att använda vidvinkel objektiv och blända ner för att få bra skärpa.

Det infraröda bilderna blir roligare på våren och sommaren när det finns mycket grönt i naturen. Det är främst det gröna färgen som blir väldigt ljus i infraröd.

Bilderna när de kommer direkt från kamera är inte alls fina utan de är röda och kontrastlösa. Det kräver ganska mycket bildbehandling i Photoshop för att få fram de fina färgerna. Det går bra också att göra bilderna till svartvita, då är bildbehandlingen lite enklare.

Vill du se fler bilder? https://youtu.be/vizdbbdElBQ

Infraröd-infraredInfraröd-infraredInfraröd-infrared

EnglishGreekSwedish