Linkedin profilbild – del2

    • Tips för att välja rätt bild.

    •  En lista med dina 14 frågor om din Linkedin profilbild till fotografen!

  • Nu kan ingenting gå fel.

(om du vill läsa del 1 finns det här: http://www.fotografjannis.se/linkedin-profilbild/)

Kan du välja själv din egen profilbild på Linkedin?  Du kanske tror att svaret är självklart men ack vad svårt det blir. Det är faktiskt det som jag får höra nästan varje dag, det är svårt att välja.  Vill du veta varför? Vi använder olika delar av vår hjärna när vi tittar på bilder av oss själva och olika delar när vi tittar på bilder av andra människor.

Det betyder, när vi tittar på ett foto av oss själva, vi bokstavligen inte ser samma sak som andra människor ser. Faktum är att vi har för mycket information om oss för att se oss själva objektivt.  Därför ska du be en god vän att hjälpa till när du ska välja en profilbild till Linkedin. Eller be fotografen om vad hen tycker. Oftast har vi som jobbar med bilder dagligen mycket lättare att plocka en bra bild.  

Vad är en bra bild? 

Folk tror att på profilbilden ska man se seriös och neutral ut. Detta är helt fel. En person som inte känner dig kan omedelbart blir avskräckt av ett neutral uttryck som ser ”uttråkad”, ”arg” eller ”illavarslande” till dem.  Jag brukar säga till dem jag fotar:
”Lite av din glädje och härliga personlighet försvinner in i kameran. Var 100% glad om vi ska få en 50% glad bild. Neutral ansikte ser ut som en arg ansikte oftast. ”  

De är riskabelt att vara neutral i bilder eftersom de kan tolkas på tusen olika sätt beroende på ditt kroppsspråk och ljussättningen.  Vi tycker helt enkelt att vänligt inställda människor är roligare att ha att göra med och vi dras till dem som ser mer vänliga och mindre neutrala/hotfulla.   

En bra bild av dig är en bild som framkallar känslor hos andra. Känslorna kan vara:

    • Jag kan lita på dig
    • Du har koll på lägget och vet vad du gör
  • Du verkar vara skoj att jobba med

Ytterligare ett bevis som propagerar för glada bilder kommer från Tidningen Wall Street Journal som nämnde en studie av 133 chefer av forskare vid University of Massachusetts som funnit att om en revisor är sympatisk och ger en väl organiserad argument, chefer tenderar att följa hans förslag, även om de är oense och revisorn saknar bevisning.

Att välja en fotograf för din Linkedin porträtt! Hur svårt kan det vara?

Du har väl valt en bilmekaniker, en revisor, naprapat, advokat, mm

studio

Vad kostar det? Kom ihåg: Skickliga och rutinerade fotografer kostar pengar. Frisörer och tandläkare kostar också pengar och flera av oss anlitar dem ändå….

Du behöver bilder kanske en gång var 3:e-5:e år så så farligt behöver inte vara för att du ska få en boost i din karriär.

Kostnaden kan bero på hur många bilder vill du ha och hur mycket av resten av listan här nere är intressant för dig? Många tänker bara att de vill ha en bild men det finns en massa andra grejer som man kan ta ställning till och påverkar priset.

Ingår någon form av sminkning? Det finns fotografer (som min goda vän och kollega Jini Sofia Lee http://www.jinisofia.se/) som är specialiserad på att först sminka och sedan fotografera vilket till hör inte en vanlig business porträtt utan är lite mera ”gör om mig ” för en ”superfin” porträttbild.

De flesta fotografer sminkar dock inte själva. Däremot fotograferna kan matta ner blank hud med matt smink eller sminka på datorn i samband med retuschering.

Kommer mina bilder att retuscheras?

Visa fotografer gör det och det ingår i priset, andra har det som separat tjänst. oftast brukar det ingå en bas retusch men inte plastik kirurgi …

Kommer du att välja bild själv genom att titta på alla bilder på datorn? När man fotograferar en eller få personer är detta självklart men om ett helt företag ska fotas och alla 50 eller 100 personer ska själva välja sin bild måste det gå ganska fort.

Är det möjligt att variera med bakgrunden? Du kanske vill ha två olika bilder och du vill ha dem med olika bakgrunder , en med mörk och en med ljus, går det och kostar det extra i så fall? Åter igen det kan vara lite tidskrävande om det är flera som ska fotas samtidigt…

Många vill passa på och ta en lite annorlunda bild samtidigt, Kanske  en porträtt som mamma har efterfrågat eller en snygg profilbild till facebook eller till en dating sida.

Kan man kombinera flera bilder så att man har varianter med och utan glasögon? med och utan kavaj ? etc. etc.. För många har ett viss värde om det går att kombinera…

Hur stora är bilderna som levereras? Oftast är det ganska irrelevant eftersom det är inte så vanligt att vi gör jätteförstoringar från våra porträtt. Detta gäller dock inte politiker …När jag fotar politiker kommer  alltid frågan upp … hur stora affischer kan vi göra? :))

Användningsrättighetter? Hur ställer sig fotografen i den frågan ? Oftast ingår alla rättighetter men det är bra att fråga!  Har fotografen några synpunkter om du vill beskära / ändra bilden?

Så kommer nu EN EXTREM VIKTIGT FRÅGA: Kompletterande fotograferingar.

Antar att ni är 10 eller  20 personer som ska fotas nu men om ett halv år eller så kommer kanske att anställas nya personer. Kommer fotografen att kunna hjälpa er då med samma typ av bilder? Ni vill gärna att bilderna ska bli exakt lika. Vad kostar det då när en i taget ska fotas?

Leverans

En online galleri är ganska bekväm att ha för ett företag. Det blir som en komplett bildbank för alla anställdas porträttbilder och det kan vara alltid online, gärna lösenordsskyddat och alltid aktuellt. Erbjuds det en sådan ? Ingår i priset eller kostar extra?

Rikstäckande?

Nu kommer vi till en knivig fråga som är aktuellt för företag som har kontor på flera olika orter i Sverige eller utomlands. Har du so fotograf möjlighet att erbjuda rikstäckande fotograferingar? Jag har jobbat tidigare med kollegor i Göteborg och Malmö  och vi har kunnat leverera exakt samma typ of bild till vår kund oavsett var bilden fotades i Sverige! En sådan lösning gör att även större /multinationella företag kan bevara samma stil på deras bilder … Det blir enhetligt och det ser proffsigt ut.

Svartvit? Du kanske vill ha både färg och svartvita bilder, kanske två varianter från en och samma bild eller olika bilder.

Kan fotografen komma till oss?

Absolut, de flesta fotografer kan komma och rigga upp på plats hos er. I vanliga fall blir lite dyrare då det tar längre tid att packa ner halva studio i bilen , rigga upp det på plats och packa ner det tillbaka efter fotograferingen… plus transporttiden så klart …

Vad är det senaste inom foto? Finns det trender? Kan man experimentera med ljus? 

Det är roligt att experimentera och många av oss vill höra mer om vad du har på hjärtat. Det är roligt när kunden vet vad de vill. Jag brukar bli glad när det är dags att prova nya saker och faktiskt inte bara jag. Min goda vän och kollega Stefan Tell (http://www.stefantell.se/)  gör ett mycket uppskattat jobb med att experimentera  och prova olika ljusättningar inte minst med sina fina författarportätt. Dessutom skriver han om sina erfarenheter på sin blog.

Alla punkter kan kanske inte vara så intressanta för just dig! Välj det som intresserar dig och fråga.

Var inte rädd , mina kollegor och jag är vana att hantera sådana frågor!