Livestreaming, webinar eller digitala möten i professionell studio i Vasastan

Skrivet av ”spökskrivaren”

Skrivet av 👻”spökskrivaren” 👻 Jenny Dahlberg

Vi går mer in i en digital verklighet där möten genom till exempel Zoom eller Teams blir allt viktigare och vanligare. Vi blir även fler som ser fördelarna med att hålla föredrag, webinar och digital streaming. Visst går det att göras från det egna sovrummet, men många gånger krävs både bättre teknik och en miljö som är anpassad för det specifika syftet. Då är det bra att spela in i en professionell studio

Jag driver en liten fotostudio som är anpassad för Live streaming och filmning för små företags digitala möten eller webinar, på Odenplan i Stockholm. 

Studion är specialiserad för små filmproduktioner, streamingevent, intervjuer, diskussioner och live presentationer för små företag med liten budget.

Att kunna anpassa sina olika webinar eller digitala möten beroende på vem man pratar med eller vilka man vill nå, kan göra stor skillnad för företagets framtoning, därför är det en smart investering att använda sig av en professionell studio

Under åren har jag gjort mig många erfarenheter som jag samlat ihop och listar här nedan. Dessa kan du ta del av för att lyckas bättre med din live presentation, oavsett syfte.

Här kommer mina live streaming tips till dig som planerar att sända live:

1. När man ska ha ett event av något slag på Livestream, se till att ha en backup, någon typ av reserv på utrustningen om eventet är viktigt. 
Olyckor händer lätt det kan vara något så enkelt som att en sladd går sönder, en dator tappas i golvet eller att en kamera slutar fungera. Händer något sådant kan det bli lite kritiskt mitt i livesändningen.

Tänk också på internet,  har du backup/mobilinternet om det blir avbrott? Alla accepterar idag att det blir störningar, men det kan vara frustrerande när man är mitt uppe i en viktig poäng eller i ett utvecklande samtal. Men trots att det finns en acceptans, blir det viktigare att ha just en backup.

Avbrott kan vara besvärliga och man kan tappa lyssnare, så om det då finns en back up att byta till, kan man ändå relativt smidigt fortsätta, trots att tekniken sätter käppar i hjulet. Genom att ha en back up och reserver och kanske möjligheter att spela in webinaret, livestreamingen eller det digitala mötet, blir det också tryggare att hålla mötet eller föredraget. 

2. Allt som är uppladdningsbart måste vara fulladdat/gå på powerbank och alla sladdar måste kopplas och testas. När man ska hålla i ett digitalt möte eller ett webinar är det lätt att tyngdvikten ligger på innehållet. Så klart är det centralt, men har man inte tekniken med sig, kan det gå förlorat.
En sån sak som man kanske förbiser är den digital utrustning som av någon anledning inte är ansluten med med sladd, bör ha någon typ av back up. Då är en powerbank överlägsen. Det kan vara så att att man har ett visst verktyg som man har på det viset eller befinner sig på en plats där det helt enkelt inte finns tillgång till el. Det är självklart inte ett problem om man håller sitt digitala möte eller livestreaming i min studio i Vasastan, Stockholm. 

3. Kontrollera din internet /wifi hastighet. Om den är under 5-6 mbps, behöver du koppla med en sladd istället. Kolla med både bredbandsbolaget.se och speedtest.net Det är tråkigt att budskapet du vill föra fram, faller platt för att hastigheten är undermålig.
Att göra en ordentlig koll på detta ger också en trygghet inför mötet. Är det så att hastigheten är för låg, se om du kan välja en annan plats med andra förutsättningar.
Olika kommunikationslösningar har också olika krav på hastighet för att det ska bli en godtagbar kvalité. Det kan vara väldigt frustrerande när både ljud och bild hackar. 

4. Gör en kort test-live sändning för att försäkra dig att allt funkar, ljus, ljud, presentationer, gäster med mera. Gör det i god tid för att hinna justera och ändra. I dag är vi vana vid denna typ av digitala möten, webinar och livestreaming och kraven höjs automatiskt. Vi människor är experter på att jämföra och för att ditt budskap eller ert möte ska bli så framgångsrikt och effektivt som möjligt är det just alla dessa detaljer väldigt viktiga. Har man bara deltagit i möten eller lyssnat på webinar, har man kanske inte tänkt på allt som behövs göras för att det ska bli så bra som möjligt.
Det är först när det är dags att själv arrangera ett webinar, ett digtalt möte eller en livestream som man börjar fundera över dessa saker.
Och är det första gången du ska hålla ett möte eller webinar, kör minst en provomgång och spela in den för att försäkra dig om att du ger dig de bästa förutsättningarna. 

5. Ha alltid koll på mute-knappen ifall du måste muta dig för att prata med nån om något annat. Det finns otaliga dråpliga exempel på hur det kan bli när man missar att muta. Är det så att du ska hålla ett webinar eller livestream av något slag se till att alla andra är mutade så att det inte blir en massa konversationer när kommunikation till exempel ska ske genom en chatt eller liknande. Är det så att du håller ett digitalt möte är det också viktigt att kunna muta vid konversationer som inte ska vara offentliga. 

6. Luftkonditionering, tickande klockor, fläktar och andra ljud kan bli väldigt störande moment under det digitala mötet eller webinaret. Ta en extra koll för att hitta ljud som kanske normalt känns som bakgrundsljud man inte tänker på. Om de inte går att stänga av dem och eliminera ljudet på det sättet, är det bra att lära sig använda en high pass eller lowcut för att filtrera bort dem.

7. Välj din plattform i tid, skapa evenemang och marknadsför det samt bjud in folk. Planeringen inför det digitala mötet, webinaret eller livestreaming är lika viktig som själva innehållet. Ska man hålla ett webinar till exempel, fundera över marknadsföringen för att nå precis de som du tror tycker det du pratar om är intressant. Ska ni ha ett digitalt möte, se till att alla är inbjudna och har svarat för att kunna anpassa innehållet i mötet. 

8. Låt dina tittare veta vad som komma skall och håll dig till schemat. Det kommer att kännas proffsigt och du förmedlar en känsla av att du vet vad du gör och därmed vad du pratar om. Om man är ny på detta, är detta också väldigt bra att träna innan. När det kommer till materialet är man ganska säker på vad kärnan av budskapet, men just hur man paketerar det, hur man tar lyssnaren på en spännande resa som gör att de vill stanna hela webinaret, är lite av en konst. Här är ett ypperligt tillfälle att testa både ljus, ljud, filter och innehåll samtidigt. Ta gärna hjälp av någon du litar på och respekterar för att få konstruktiv kritik. Nu när du ändå lägger ned ganska mycket tid och energi på att skapa ett digitalt möte eller en livestreaming, är det viktigt att det blir så bra det kan bli. Det är lätt att tänka att det bara är sätta på kameran och köra, och visst kan man göra det, men det finns så mycket mer att vinna. Här kan det också vara bra att tillfället i akt att genomföra det digitala mötet eller webinaret på en professionell studio. 

9. Interagera så mycket du kan med publiken utan att gå över schemat. Du ska planera in interaktionen när du gör schemat. Just när vi träffas digitalt, genom en skärm, är det extra viktigt att vi knyter kontakt med varandra. När vi sitter tillsammans i ett rum, uppfattar vi subtila budskap, kroppsspråk och liknande som går lite om intet när vi inte har den här naturliga närheten. Oavsett om man träffas på riktigt eller digitalt är det viktigt att interagera för att hålla publiken intresserade och uppmärksamma, det handlar om delaktighet. Så planera in frågor och hur du vill att publiken ska svara, till exempel via chatt och sen lyfta frågor eller tankar. 

10. Var beredd på att det ibland kan bli fel, det händer. Låt inte det förstöra din glädje, ha kul! Det kan vara så att man tappar bort sig i presentationen, eller i mötet eller så kan det hända något med det tekniska. Men det gör ingenting. Efter lite träning kan du till och med använda det till din fördel. När man har har hållit fler digitala möten, webinar eller livestreams, känns det inte alls lika jobbigt när det går fel, det är heller inte lika nervöst, vilket gör att man lättare tar sådana farthinder med en klackspark. Ingen tycker att det är konstigt att saker inte går helt enligt plan och har lätt för att acceptera dem och lägga dem bakom sig om arrangören själv inte lägger så stor vikt vid det. Eller gör en rolig sak av det hela. 

livestreaming-stockholm

Därför är det bra att börja med live streaming

Livestreams ger dig bra möjligheter att bredda träffytan och knyta din kunder närmare dig. Att köra livestreams är ett effektivt sätt att behålla dina åhörare, kunder eller få blivande kunder intresserade av det du har att förmedla eller sälja.

Att erbjuda livestrams förhöjer dina åhörares upplevelse av dig eller ditt erbjudande, det skapar en närmare känsla av dig, den service du erbjuder eller ditt varumärke. 

Nyfiken på vad det kostar? Det finns en prislista här:https://www.fotografjannis.se/prislista-hyrstudio-for-streaming-i-stockholm/

Ta socialt ansvar.


Om du bedriver ett företag där ni normalt träffar kund ansikte mot ansikte, kan det vara bra att tänka över alternativ för kundkontakt. Saker kan inträffa som gör att fysiska möten inte längre är möjliga, som en pandemi till exempel. Att ge dina kunder en möjlighet att uppleva din tjänst eller produkt virtuellt, visar på din vilja att erbjuda dina kunder ett tryggt alternativ vid  oförutsedda händelser. 

Utöka din publik.

Genom att utöka kommunikation via olika digitala plattformar, behöver traditionella företag inte längre enkom förlita sig på fysiska möten. Det är också begränsat till vem som kliver över tröskeln till din butik. Åh andra sidan, de företag som redan agerar mesta dels online, kan skapa riktade och kryddade erbjudanden för att locka fler potentiella kunder. 

Varför är det bekvämt för dig att sända från min studio i Vasastan?

Jag erbjuder en färdig studio i Vasastan, Stockholm där allt du behöver för ditt digitala möte, webbinar eller livestream, fungerar effektivt och felfritt.

Genom min långa erfarenhet av fotografering och filmning vet jag vikten av professionell utrustning som jag själv investerat i.

Jag erbjuder bland annat

1. Backdrop. I studion erbjuder jag backdrop i många olika färger. Önskar du något som inte finns, kan det ordnas fram relativt snabbt. Vilket gör det lätt och bekvämt för dig att höja kvalitén på ditt filmande. Troligtvis är det många av dina konkurrenter som använder sig av en vanlig vägg.  

2. Green screen. Om du vill ha en helt annan bakgrund, en stadssiluett, en skog eller kanske en logga, finns greenscreenen redan på plats, det enda du behöver fundera på är innehållet och presentationen.
Då greenscreenen står till ditt förfogande kan du också välja att visa den tjänst du erbjuder eller glada kunder som tar del av din produkt. Möjligheterna är oändliga och bara din fantasi sätter gränserna. 

3. Ljussättning. Ljussättning är superviktigt och ofta en detalj man bortser ifrån men i studion har vi ett stort antal dagsljuslampor. Med dessa kan man skapa ett ljus som är anpassat för bästa kvalité digitalt medan det vanliga inomhusljuset annars kan skapa ett gulaktigt ljus som inte är så behagligt för ögat. Vi kan också anpassa sättet vi jobbar med ljussättning för att undvika att glasögon reflekterar ljuset. Det blir alltså en kvalité på din bild som kan vara svår att uppnå annars. 

4. Ljudupptagning. Eftersom det är ditt budskap det handlar om, vad du säger, bör man lägga extra krut på ljudet. I studion jobbar vi självklart på en proffsnivå när det kommer till ljudupptagning. Vi jobbar med fyra olika mikrofoner som används utifrån vad det är som filmas. Då mikrofonerna fyller olika syften, väljer vi modell med omsorg utifrån ändamålet med ditt digitala möte, webinar eller livestream.

 5. Ljudet backas upp samtidigt som den sänds. Det år betydelsefullt att jobba med ljudbackup. Olika situationer kommer orsaka ljudet att skifta i kvalité, det ändras till exempel under en konversation så som en intervju. 

6. Kamera och objektiv. Att använda rätt typ av objektiv för att möta kravet och syftet med det du ska filma, är av yttersta vikt. Studion erbjuder tre kameror och flera olika objektiv. Vi väljer utifrån ditt ändamål med ditt digitala möte, webinar eller livestream. Ska det bara vara ett ansikte eller en närbild med på filmen används teleobjektiv med fördel. Har man däremot tänkt att filma halvkropp kan man använda sig av ett 50 mm objektiv. Beroende på hur du vill filma, hur du vill att dina åhörare eller mötesdeltagare ska se dig, hittar vi bästa lösningen. 

7. Upplösning och bilder per sekund. Jag filmar generellt i 25 bps och 4K, men anpassar detta utifrån dina önskemål. Om vi ska skapa en video med många rörliga bilder, som kampsport eller liknande, passar det bättre med 120 bilder per sekund eller mer.

Så oavsett hur du vill att ditt digitala möte, webinar eller livestream ska se ut, skapar vi det. Vi har förutsättningarna för dig att få ditt föredrag eller möte, precis så genomslagskraftigt och effektivt som du vill. Jag ser fram emot att prata film, ljud och bild med dig. Välkommen till studion. 

Nyfiken för att sända regelbundet Live ? Kolla teknisk analys onlike kurs på Youtube som sänder varje vecka. https://www.youtube.com/channel/UC417FOxiJQDbtfVhcfVjUCA