Ljussättning i porträtt ute eller inne i studio? Porträttfotografering i studion är lite speciellt, ljussättningen måste skötas/skapas av själva fotografen till skillnad mot porträttfotografering ute där fotografen ska anpassa det befintliga ljuset till porträtten.(i alla fall om man inte använder blixtar samtidigt) Som du märker det är två helt skilda situationer. Vid porträttfotografering ute i det fria fotografen kan göra små justeringar på ljuset genom att flytta på motivet till en annan plats (till exempel från direkt soljus till skuggan. Däremot är huvudljuset ganska givet och fotografen kan inte påverka det mer än så.
Ljussättning porträtt ute

Om du ska fota ute en monlig dag är det svårt att simulera soljus utan att använda ett extra ljus.
Detta gör att fotografer som är vana att fotograferar ute har bemästrat mycket bättre att hantera det befintliga ljuset till deras fordel medan portättfotografer som jobbar i studion är mest vana att skapa sitt eget ljus utan att ta hänsyn till befintliga ljuset. Det befintliga ljuset som finns i studion kommer inte att påverka alls porträtten eftersom som regel blixtarna är så pass mycket starkare och tar över.
I en studio miljö jobbar porträttfotografen med olika ljusformare. Ljusformare är verktygen som sitter mellan ljuskälla och modell.
Ljussättning i studio

Om du funderar på att fota en porträtt för Linkedin och hemsidan har jag information och priser på hemsidan: http://www.fotografjannis.se/portrattfotografering-for-linkedin-cv-och-hemsida-prislista/
Ljussättning porträtt ute eller inne i studio- ljusformare
Det är lätt att bli lite förvirrad som utomstående när man några blixtar och en massa ljusformare. Det är alldeles för många parametrar för den som inte är vann eftersom varje blixt kan anpassas i ljusstyrka och även ljusets karaktär kan anpassas på olika sätt med ljusformare. Om man räknar på att visa ljusformare har mer eller mindre spillljus och om man fotar i en större utrymme eller mindre (ju mindre utrymme desto mer påverkar spillljuset) då förstår man utrycket ”många strängar i lyran”

Ljusets karaktär, styrka, riktning
Karaktären bestäms av ljusformaren, det kan vara mjukare ljus eller hårdare ljus.
En grundregel är att ju större ljusformare ner det stå större spridning ljuset får genom ljusformaren. Det gör också att ljuset blir mycket mjukare eftersom det kommer ett från ett större område. Ju mindre ljusformaren är desto mer koncentrerat är ljuset och ljuset som kommer från en liten koncentrerat område oftast blir ganska hårt.
Riktning
Med visa ljusformare man kan rikta ljuset ganska mycket. Man kan använda olika kakor eller grid som det heter på engelska och då kan man rikta ljuset så att det bara går framåt och inte sprider sig höger och vänster.
Ju mindre ljuset sprider sig desto mindre spill blir det och desto mindre påverkar själva bakgrunden. En helt vit bakgrund som är bara någon meter eller två bakom motivet i princip kan bli helt svart eftersom det inte finns mycket spillljus ifrån ljus modifieraren som kommer att träffa bakgrunden.
En annan sak som påverkar själva porträttet, det är ju storleken på själva studion ju större avstånd till väggar och tak desto mindre spillljus som reflekterar tillbaka.
Vad är det för ljusformare som finns?
Paraplyer finns det i många olika utformningar. Det finns stora paraplyer och små paraplyer. Det finns paraplyer som är vita och paraplyer som är silvriga men även paraplyer som är semitransparenta. De semitransparenta paraplyerna släpper igenom ungefär hälften av ljuset och resten studsar tillbaka.
En bouncer eller softbox är i princip ett opack paraply från alla sidor utom en och det kan bara reflektera ljus framåt mot ena riktningen.
Vill du veta hur viktigt det är med en glad och avlappnad porträttbild ? Läs min artikel här:http://www.fotografjannis.se/din-profilbild-pa-linkedin/
Glöm inte människan
Är det svårt att fotografera en porträttbild? Det är inte bara ljussättning man ska tänka på. Oavsett om det är en familj eller ett företagsporträtt är det viktigt att interagera med personen i fråga och göra så att de blir avslappnade och posera på ett bra och naturlig sätt.
Och då behöver de någon som behärskar situationen behärskar tekniken och är någorlunda bra på att roa dem och att lugna ner dem så de blir avslappnade inför fotograferingen . En fotograf som inte ger helt hundra med tekniken och sina verktyg kommer lätt att överföra sin osäkerhet till motivet. Som porträttfotograf man bör ägna 100 procent av uppmärksamheten till motivet och ha allt det tekniska i bakhuvudet. Det ska gå på rutin med kamera och ljussättning.

Om du behöver anlita en porträttfotograf läs gärna mina tips i bloggen:http://www.fotografjannis.se/tips-att-valja-en-portrattfotograf/
Gillar du bildbehandling ? Läs hur jag gör i mina porträttbilder:http://www.fotografjannis.se/bildbehandling-av-en-portrattfoto/
Är du intresserad i porträttfoto missa inte Stefan Tells blogg:http://www.stefantell.se/Portrattfotografering.html