Mina bästa tips för familjefotografering, barnfotografering och släktfotografering

Mina bästa tips inför din familjefotografering

Man går inte till fotografen så ofta och det är lätt att glömma bort vad ska man tänka på innan man kommer för att fotograferas. Här är mina bästa tips för din familjefotografering, barnfotografering och släktfotografering. Det som du behöver tänka på är följande:

  • Kläder, tidslöst är bäst. Modet ändras och bilderna lever länge.
  • Ansiktet, bort med blanka pannor, gör huden ren och matt
  • Klippning och frisyr
  • Tidpunkt och tidsåtgång, boka av stressande möten eller annat direkt efteråt.
  • Konstellationer, familjebilder , barnbilder, släktbilder kusinbilder … ha koll på alla konstellationer.

Bästa tips om kläderna för familjefotografering

Kläderna är ganska viktiga att planera. Ni kanske vill ha liknande kläder eller matchande färger. Tänk på att familjebilder ska leva väldigt många år framöver. Plaggen som idag känns moderna kanske inte känns lika självklara om 20-30 år. Därför rekommenderar jag att man använder klassiska och tidslösa plagg. Det viktigaste i en familjebild är ansiktena. Betraktarens blick ska hitta ansiktena utan att störas av andra element som starka mönster eller skrikiga färger. Ju enklare och dämpade kläder har ni desto lättare bli att se era ansikten på förstoringen sen.

Bästa tips om ansiktet för familjefotografering,


Ansiktet är viktigt och det första man ser på en porträtt. Tänk på om du har fetare hud är bra att applicera lite matt smink. Blänk är svårare att retuschera riktigt bra så det är viktigt att vi ska utgå från en bild som har så lite blänk som möjligt. Om det ändå blänker lite kan jag själv applicera lite innan vi börjar. Fet hy kan både killar och tjejer ha, män och kvinnor. Det är endast småbarn som inte har det.
Är mustachen/skägget tillfällig och kommer att försvinna snart? Fundera om du vill ha en bild som kommer att leva länge med det.

Klippning & frisyr


Klassisk klippning , undvik modeklippning som kan bli innaktuell om några årtionden (tänk på 80 tal frisyrer och hur vi ser på dem idag ).

Tidpunkt -tidsåtgång


Kom i god tid för fotografering, så slipper vi stressa. Om ni känner att barnen behöver att bekanta sig med miljön kom ännu tidigare. Många barn behöver lite tid innan de kan slappna av i en ny miljö, ibland 15-20 minuter eller mer. Räkna med att det kommer att ta någon timme! Ibland går inte dock att göra som man planerat speciellt när små barn inblandade. Visa barn är blyga och behöver lite tid därför ska man inte planera något strax efter fotograferingen. Om allt går snett det kan ta en och en halv timme och vi kan inte göra så mycket om det!

Val av bild och album


Svartvit är klassiskt och elegant. Less is more när det gäller färg! Känner du till att det är enklare att känna igen en person på en svartvit bild? Bristen av färgen gör att tonerna tolkas lättare i hjärnan antar jag utan att vara hjärnförskare 🙂
Album och förstoringar:
Alla album som du beställer görs på samma fotopapper som används vid förstoringar. De underbara albumen berättar en historia för varje familj och varje barn.

Hur går det till?

Familjefotografering

Under fotograferingen kommer jag att guida er hur ni ska stå och vart ska titta hela tiden. Ni behöver inte kunna något överhuvud taget. Har ni någon önskemål är det bara att säga till.
Ta gärna en titt på flera familjebilder och boka gärna här nere en underbar familjefotografering:
Men viktigast av allt: Välj kläder du är bekväm i.
Om du har kläder som du inte riktigt känner dig bekväm i (för tight, för urringat, för stort osv.) så kommer det att synas på bilderna.

Mina bästa poseringstips för familjefotografering:


Familjefotografering med små barnen på ett bord i studio.

Den här glada familjen med fyra barn fotades genom att placera mamma och pappa och den vuxna dottern bakom ett bord. Jag täkte bordet med en filt och lätt den yngta barnet sitta på ett barn stol placerat på bordet. På det sättet komm hans huvud lite närmare mammas och pappas huvuden. De andra barnen var lite större och de satt direkt på bordet.
Vi fotade lite vanliga bilder först och sen lät de som är bakom barnen att kittla de som är framför . På det sättet fick jag lite mera liv i bilden. Bakom familjen står e blixt som ljussätter bakgrunden som är c:a 2,5 meter bakom dem. Jag står c:a 4 meter ifrån och fotograferar med en 70-200 lins för att undvika se kanterna av bakgrunden

fotografjannis hysterisk kul familjefotografering
fotografjannis hysterisk kul familjefotografering


Familjen med barnen i famnen

Familjefotografering tips

Här håller mamma och pappa barnen i famnen. För att göra det lite mera bekvämt för mamma och pappa brukar jag ha ett bord framför dem och låter barnen stå på det. Det gör att kläderna ser snyggare ut.

Syskonfotografering- Barnfotografering som lek

barnfotografering familjefotografering

Det är kul att leka med barnen istället för att få rakt upp och ner stela bilder … Föräldrar har en tendens att gilla de mer traditionella bilderna först men efter ett tag kommer det förfrågningar om förstoringar även för lite roligare bilder 🙂 Ibland känner jag att det tar ett tag för dem att hitta till guldkornen 🙂
Hysterisk kul med barnfotografering, syskonfotografering, tvillingar eller trillingar blir det ofta. Vi blåser såpbubblor, byter kläder och fotar. För bästa resultat bör barnen vara utvilade och glada.

Barnfotografering
Barnfotografering med såpbubblorIhopsatta familjebilder (profiler)

Familjefotografering

Den här typ av bilden fick jag inspiration av en bank. I början av 2000 talet fanns en bank som hette HQ bank och deras två ägare var avbildade så (jag tror mest på skoj) Men jag snappade upp det och så fort fick chansen började prova på med olika familjer 🙂 Det är en ganska kul sätt och det kräver mycket bildbehandling också 🙂

Det är mycket som ska klaffa om det ska bli en lyckad familjebild! Vissa av parametrarna kan vi inte kontrollera alls (som till exempel små barns humör – fråga mig inte hur jag vet! Men andra parametrar kan vi planera hur bra som helst!

Andra coola poserings tips för ett lyckat barnfoto är att ha händerna i fickan och posera snyggt:)
Alla barn är väl inte mogna för det men jag testar gärna och om det inte funkar går jag snabbt över till nästa rolig bild som är att pussas eller att kramas

syskonfotografering i studion i Vasastan-Stockholm
syskonfotografering i studion i Vasastan-Stockholm
Syskon som gillar att kramas

Bebisfotografering kan göras bäst med rolig rekvisita

barnfotografering


Den gula strandstolen är jättehäftigt när man kombinerar med blå bakgrund och coola glasögon

Sockersöt tjej med fin rosett och änglarvingar


Musik till bebisfotografering

Musik för bebisen är viktigt! Många föräldrar får hjälp av musik för att leka och fixa så att barnen gör som de vill!
Ladda ner favoritlåtarna i din mobil eller fråga om wifi i studion så kan ni koppla er mot internet och spela musiken
Spela upp favoriterna medan vi fotar…Barnen kommer att att tacka er för det !

Släktfotografering :Superviktig tips för släktfotografering: Konstellationer

Det är enkelt när en familj ska fotas. Jag brukar föreslå att man fotar barnen också både tillsammans men också var för sig. Det är ju kul för småttingarna om de ska få en egen bild.
När stora släkt ska fotas brukar jag rekommendera att de tänker själva på vilka grupper kan bli aktuella.
Det är ganska vanligt att de vill fotas familjevis men också släktsidorna och även alla syskon eller alla barnbarn tillsammans.
Om en lista finns är enkelt att beta av fotograferingarna i tur och ordning utan att vi glömmer bort något.
Jag brukar rekommendera dels en lista och dels att någon från släkten har koll på grupperna och personerna eftersom jag som fotograf varken känner alla eller vet vad de har för relation med varandra.

släktfotografering


Släktfotografering – Hur fotograferar jag stora släkt i min studio i Stockholm

Jag får ofta förfrågningar om att göra så kallade generationsfotograferingar. En generationsfotografering är precis vad det låter som, tre eller fler generationer av en familj i samma bild. Som här nedan med mormor, mamma och barnen i ett familjeporträtt. En generationsbild är en perfekt present som dessutom är vackert minne för alla i familjen. Så om ni har bokat en familjefotografering eller intresserade av att göra det, ta gärna med er mormor, farmor, morfar eller farfar! Ju fler generationer desto bättre!

Tre generationer fotografering i studio
Familjen samlad med dem äldre sittandes på stol
Alla stående med en gemensam gest

Hund och katt, kaniner och hamstrar hänger med på familjefotografering


Det är klart att hundarna och katternaska hänga med när hela familjen eller släkten ska fotas! I min hund vänliga fotostudio i Vasastan i Stockholm är hundar och katter alltid välkomna. Ibland kommer folk med hamstrar, kaniner och en gång kom en liten grabb med sina ormar.
I min fotostudio i Stockholm känner sig alla lite busiga och mycket glada efter en familjefotografering och släktfotografering. Och det syns på familjebilderna. En lyckad familjefotografering ger bilder där alla i familjen ser bra ut och är glada. Ni kanske redan vet hur era bilder ska se ut när ni kommer eller så kan vi resonera lite om hur vi ska göra. Det viktigaste är att ni ser bra ut på familjebilden och att ni själva är nöjda med hur ni ser ut. Därför är det viktigt att ni är utvilade och pigga när ni kommer.

Tänk på omgivningen när du väljer kläder

Avslutningsvis ytterligare några klädtips tips för bästa resultatet på din foto session. En grön blommig klänning/skjorta i en grå industriell miljö kan göra att du strålar medans samma klänning/skjorta kan göra att du smälter ihop med omgivningen om du ska fotograferas i naturen.
Textur och lager livar upp. Bälten, sjalar (inte alltför färgstarka bara) och andra accessoarer bidrar till liv och djup i bilderna. Men även jackor, västar, slipsar, mössor/hattar gör sig bra på bild.

Familjefotografering och kläder-Tänk tidlöst för fotografering i studio


Självklart ska du ha kläder som du trivs i och som du känner dig som dig i men försök att undvika de senaste “modeflugorna” och tänk mer tidlöst.
Med väldigt tidsenligt hårmode och kläder så kan bilderna snabbt kännas gamla och omoderna och man undrar “Hur kunde jag ha på mig det där?” och bilderna åker ner från bokhyllan ner i lådan.
Allt är såklart en smakfråga men jag föredrar enkla, enfärgade kläder på barn då det är barnen som ska stå i fokus och inte kläderna. Min absoluta favoritklädsel när det kommer till barn är jeans och en vit t-shirt – tidlöst, enkelt och snyggt. Men har barnet t.ex. en t-shirt med något just nu populärt figurtryck på sig så blir bilden mycket mer tidsbunden och kan kännas lite tråkig om några år.

Ännu flera familjebilder med små bussiga barn https://fotografjannis.smugmug.com/Familjefotografering

.