Mina bästa tips när du ska göra en video till din hemsida

Har du bestämt dig för att göra en video till din hemsida och vill att det ska bli perfekt?  Läs Saras tips och tricks om allt du undrar så får du en perfekt video. En stor samling med tips och råd om saker du bör ta ställning till inför din första video.

YES! Jag gjorde det! 

Hej! Jag heter Sara Nyström Lennqvist och jag har just producerat min allra första professionella video till min hemsida. Jag har samlat mina tips till dig som tänker göra detsamma. 

Förberedelser 

Jag började med att skriva ett manus för mitt budskap. Grundläggande här är förstås att tänka ut ett tydligt syfte och sedan – som alltid – anpassa budskapet efter de tilltänkta mottagarna. 

Öva öva och öva! 

När jag var nöjd med manuset övade jag och spelade in med mobiltelefonens röstinspelning – först med manus och sedan utan. Oj! Oj! Oj! Många inspelningar blev det! När jag var nöjd skrev jag upp stödorden med spritpenna och stora bokstäver så att jag skulle kunna se dem på några meters avstånd i samband med inspelningen. Jag kunde förvisso allt utantill, men vem vet vad som händer i en inspelningssituation?

FOTOGRAFENS KOMMENTAR:

Otroligt nyttigt att mangla innehållet i filmen. Man kan låta rakare och mer övertygad och proffsigare om man inte tvekar eller glömmer innehållet. Sara gjorde förberedelserna på ett fantastiskt bra sätt och det syns direkt i slutresultatet

Bilder & logga

Jag skickade min logga (den måste ju vara med för att maxa visibiliteten, eller hur?), bilder och ett videoklipp jag ville ha med till fotografen. 

FOTOGRAFENS KOMMENTAR:

Det blir mer tidseffektivt när allt som behövs kommer vid samma tillfälle och är rätt från början. Tveka inte att diskutera hur det kommer att se ut i slutklippen. Till exempel om du skickar en logga på vit bakgrund kommer loggan att vara med vit bakgrund (eller finns begreppet ”vitbakgrund”?) på videon. Om du behöver en transparent bakgrund måste du skicka en sådan för att minska missförstånd och ändringar. Om du vill ha ditt namn/titel/företagsnamn m.m. skriv gärna det tydligt. Det blir enklare för fotografen att klippa och klistra än att gissa om det ska stå “Företaget” eller “Företaget AB”

Vad ska du säga? Och i vilken ordning ska du berätta? 

Håll dig till manuset så att du håller tiden! Jag hade efter inspelningen ett samtal med min mentor som gav mig rådet att vid en pitch börja med problemet, därefter presentera din lösning och resultaten du erbjuder och sist berätta varför kunderna ska välja just dig. Jag tror att det är ett bra upplägg (även om jag nog inte gjorde exakt så i min film).

FOTOGRAFENS KOMMENTAR:

Det är otroligt viktigt att manuset följs till punkt och pricka! Du har under dina förberedelser  övervägt alla ord och meningar och du har tänkt på hur du ska formulera dig. Av respekt för all den tid du har lagt ner håller oss till det!

Framtoning – kläder, smink & hår

Eftersom jag främst riktar mig till säljföretag valde jag business-stilen med kavaj. På väg till fotografen gjorde jag ett stopp hos en make-up-artist som sminkade mig naturligt. Frisören hade jag faktiskt varit hos dagen innan, så jag bara fixade till frisyren lite själv med hjälp av en plattång. Ska du ha Greenscreen – tänk på att undvika gröna kläder!

FOTOGRAFENS KOMMENTAR:

Jag kunde bara konstatera att både frisören och MUA gjorde ett kanonjobb. Är detta ett videoklipp som du kommer att ha på hemsidan måste det se proffsigt ut. Tekniken och människan på filmen är lika viktiga för ett bra och proffsigt intryck! 

På plats när det händer 

När jag kom till studion gick jag igenom mitt tänkta upplägg med fotografen och vi hjälptes åt att tejpa mina stödord alldeles under kameralinsen. Sedan var det bara att köra!

Röstläge och kroppsspråk

Tänk på att försöka variera röstläge och våga ibland pausa där det passar. Att gestikulera med händerna visar att du är engagerad i ämnet du pratar om. Stå rak i ryggen och med fötterna isär – du kommer att känna dig mer självsäker och även utstråla det! Och även om du – liksom jag – är fullt fokuserad på att komma ihåg det du ska säga, försök komma ihåg att le. Då skapar du bättre kontakt med dina tittare och det bidrar till att de får en positiv helhetsbild av dig.

FOTOGRAFENS KOMMENTAR

Utstrålning är rätt ord! Vi måste se till att du är dig själv, att du vet vad du pratar om och att du säger som det är med självsäkerhet och pondus. Fundera på en viss känd kriminolog på tv… Man tror på vad han säger och på hur han säger det. Och så pausar han lite då och då så att alla som lyssnar kan smälta det han säger.

Inspelning 

Jag kan säga som så att när jag övade hemma kunde jag – trots att min film var över fem minuter lång – allt utantill som ett rinnande vatten. När jag sedan stod framför kameran blev det liksom en helt annan grej. Plötsligt började jag snubbla på orden och glömma bort. Säga fel och mellan varven bli frustrerad – hur svårt kan det vara liksom…?

För att förenkla det hela delade vi i förväg in allt i nio korta klipp (faktum är att jag gjorde det redan på hemmaplan!) – det blev mer genomförbart. Sedan var det bara att försöka andas och ha tålamod med sig själv. Fastnar du rejält – ta en paus och prata om något kul så att du ändrar ditt mentala tillstånd. Eller varför inte shejka loss en stund till favvolåten?

Och vad du än gör – stå still på samma plats och se likadan ut (har du långt hår fippla inte med det – då ser det olika ut i de olika klippen!). Tanken är ju att de olika klippen ska bli till en sammanhängande film. För att jag skulle stå på samma plats satte fotografen upp tejpbitar på bordet framför mig.

FOTOGRAFENS KOMMENTAR

Det finns några små detaljer som skulle se tokiga ut på film. Fotografens uppgift är att kolla upp från klipparens perspektiv och se hur saker och ting kan försvåra klippningen för att undvika dem. Om man har erfarenhet av flera videoproduktioner kan man lätt eliminera dessa småfel.

Oavsett om man är jättetrött efter en lång inspelning måste man ta en selfie och publicera i social media.

Urval av klipp 

Efter inspelningen tittade vi igenom de olika tagningarna av respektive klipp och valde ut de bästa. Ett klipp fick vi göra om (även om det var bra). Jag slog nämligen med handen över myggan vilket fick en kraftig och oönskad ljudeffekt (OUPS!).

Var snäll mot dig själv – framförallt om det, liksom för mig, är första gången. Små imperfektioner är helt okej och visar bara att du är mänsklig. Vem vill se en ofelbar robot framför kameran? Ingen!

Klippning och efterarbete

Helt utschasad begav jag mig hem. Faktum är att det var mycket jobbigare än jag trott det skulle vara. Jag är en sån där som älskar att prata och göra framträdanden, men den där kameran…. Ja, det är bara att inse – känslan blir helt enkelt bättre med lite övning… 😊

Några dagar senare träffade jag fotografen och vi gick tillsammans igenom filmen och klippte och redigerade.  En hel del jobb, men väl värt det!

Övergångar mellan klipp 

Jag gillar att det är övergångar mellan klippen. På något sätt vaknar man till av den där rörelsen på skärmen. Det finns ju som du säkert känner till olika sorters övergångar. Om du inte vet vad som passar bäst gör fotografen garanterat det.

Greenscreen

Med Greenscreen kan du lägga in vilken bakgrund du vill i efterhand (eller ja, rättare sagt fotografen kan det!). Med andra ord kan du få det att se ut som om du står mitt i öknen eller i ett kontorslandskap eller var du nu tycker passar bäst för din film. 

Du kan, liksom jag, också välja en enfärgad, lite mer nedtonad bakgrund. Då får du absolut fokus på din person och kan även genom färgvalet försöka jobba lite med kredibiliteten (eller vad du nu önskar framhäva). Fotografen lotsar dig genom valmöjligheterna och tillsammans kommer ni fram till vad som passar bäst för just dig.

FOTOGRAFENS KOMMENTAR

Här gäller det att inte överdriva och Sara fastnade från början för en mörkblå bakgrund som matchade perfekt med kläderna och gjorde att hennes orangea logga kontrasterade fint. Supertacksam för att hon valde den. Det är så lätt att man vill för mycket och att det till slut blir alldeles fel. Less is more!

Placering av logga 

Se till att din logga är väl synlig under hela filmen (vilken entreprenör vill gå miste om visibilitet?). Jag placerade min i övre högra hörnet och strax därunder står även mitt namn och min hemsida. 

Placering av andra bilder eller video  
För att förklara och ibland förstärka budskapet använde jag mig vid ett par tillfällen av bilder och av även en video som spelas i en ruta. I en del fall skedde detta bredvid mig och i andra fall tog bilden över rutan helt under några sekunder samtidigt som jag förklarade det som visades. Jag skickade mina önskemål till fotografen som fixade detta. Riktigt snyggt om jag får säga det själv! 😉

Hur lång ska filmen vara? Ska jag klippa två olika långa filmer?
Min film blev väldigt lång (4,53 minuter). Jag valde ändå att behålla den som den var och använda den på min hemsida. Jag fick sedan hjälp att klippa ner en annan version till strax under 3 minuter för social media. Kan du göra kortare än så – gör det! För social media brukar det räcka med en minut eller till och med mindre. Vi vill ju att folk ska orka titta också, eller hur?

Undertexter

På det korta filmklippet valde jag också att lägga till undertext med jämna mellanrum (en gång per klipp) för att förstärka budskapet och underlätta för tittarna att hänga med. Då går budskapet fram på flera olika sätt via fler sinnen.

Namn och hemsideadress 

I slutet av filmen visas mina kontaktuppgifter, telefonnummer, e-post och givetvis även hemsida. Det ska vara lätt att nå dig!

Bakgrundsmusik 

Fotografen valde ut en lämplig musikslinga som ligger på lite kort i början och i slutet. Det gör att filmen känns mer professionell. Har du önskemål om specifik musik går det alldeles säker att ordna – ha bara koll på upphovsrätten!

FOTOGRAFENS KOMMENTAR

Respekt för copyright. Om du vill använda bilder som du inte äger, fråga gärna upphovsmannen. Detsamma gäller musik, videoklipp och logotyper. Det är tråkigt att hamna i en upphovsrättstvist!

Eventuella ändringar 

Vad förväntar jag mig av åskådarna?

Jag råkar inte bara vara en person som älskar ord (en sån som jämt skriver för långt och pratar på tok för mycket och för länge!)! Jag har också ett extremt sinne för detaljer och kan vara ganska petig. Jag hittade flera saker som fotografen med en ängels tålamod var vänlig nog att hjälpa mig med i efterhand, men till sist fick jag lägga band på mig själv. Kom ihåg att allt inte behöver vara helt perfekt. Våga släppa och ta istället med dig lärdomar till nästa gång! För varje gång vi gör något blir det lite enklare.


Jag förväntar mig att åskådarna ska: 1) lära sig något nytt 2) tycka det här nya är otroligt spännande och fascinerande 3) agera, det vill säga kontakta mig för att boka en tid eller för att ställa frågor. För att möta dessa förväntningar är det viktigt att jag bjuder på spännande information och framför budskapet på ett engagerat sätt. Det är också viktigt att i slutet uppmana till något, ett så kallat ”Call to Action”. Sist men inte minst – kom ihåg dina kontaktuppgifter – underlätta för tittaren att nå dig!

Ska jag ha den på första sidan? 

Beroende på själva klippet och på hur din hemsida ser ut kan du välja att ha den på din förstasida. Kanske du börjar klippet med ”Hej! Välkommen till….” – då passar det ju förstås ypperligt för första sidan. Ett alternativ är att lägga den under en flik där du förklarar mer om dina produkter eller tjänster om det nu är vad du gör i filmen.

Kunde jag göra jobbet själv?

Det hör till ovanligheterna att jag väljer att säga att jag inte kan. Jag väljer att tänka att det mesta är möjligt. I det här fallet kan jag dock helt ärligt säga att jag aldrig hade fixat det här på egen hand. Eller jo, det hade jag, men inte i närheten av den här klassen. Som nystartad företagare som säljer för Sverige relativt okända tjänster (konsten att läsa kroppsspråk och mikrouttryck – ofrivilliga muskelrörelser i ansiktet som avslöjar dolda känslor) är det oerhört viktigt att framstå som professionell och trovärdig. Det hade jag inte gjort i den här utsträckningen om jag hade gjort filmen på egen hand. Jag är därför övertygad om att varenda krona som den här investeringen kostade kommer att betala tillbaka sig. 

Jag valde att anlita fotografen Jannis Politidis och hade valt honom hundra gånger om. Proffsig rakt igenom, fantastiskt bemötande och rolig att jobba med! Dessutom till ett bra pris! It’s a no-brainer! 😊

FOTOGRAFENS KOMMENTAR

Tack för dina snälla ord, Sara! Det kanske inte är så självklart för alla, men yrkesmän (och kvinnor!) har oftast en betydligt bättre chans att göra ett proffsigt jobb. Det är därför vi anlitar professionella säljare, hantverkare, musiker, advokater och tandläkare.

Lessons Learned – Det här gör jag bättre nästa gång!

  • Låta någon annan hjälpa mig korta ner manuset så att jag fokuserar på det allra nödvändigaste och får kortare klipp.
  • Förbereda mig genom att testa att spela in mig själv med mobilens videokamera (inte bara röstinspelning).
  • Förbereda mig genom mental träning (visualisering, djupavspänning, meditation – gör det som funkar bäst för dig!). Se för ditt inre hur grym du är på att prata framför kameran!
  • Släpp taget om perfektionismen! Det kommer ändå alltid att finnas saker du vill förbättra i ditt klipp. Våga vara mänsklig!

Tack för att du läste om mina tips! Om du är nyfiken på min video och vill veta mer om kroppsspråk och mikrouttryck kan du ta en titt på www.impactpro.se. Jag kommer gärna till ditt företag och berättar om hur jag kan hjälpa till att öka försäljningen genom att höja säljarnas emotionella intelligens. I november-december kommer jag också att erbjuda öppna utbildningstillfällen i Stockholm, Oslo, Malmö och Köpenhamn för dig som vill lära dig mer. Varmt välkommen att höra av dig! 😊

Vill du hämta lite inspiration om vad för sorts video du kan göra för din hemsida? Här finns det en lista med alla möjliga ideer : https://www.fotografjannis.se/video-for-ditt-foretags-sociala-media/

Ännu flera ideer och exempel finns här:https://www.fotografjannis.se/videomarknadsforing-for-foretag/

Behöver du tips för att filma din egen video alldeles själv? lyssna gärna på hillman podden där Greger och Jenny förklarar mycket mer pedagogiskt än jag kan någonsin göra : https://hillmanacademy.se/videoproduktion-for-webbkurser

EnglishGreekSwedish