Vem behöver en digitalkamera-3

Mobilkamera eller riktig digitalkamera?

Vem behöver en digitalkamera? Behöver du köpa en digitalkamera 2020? Det är inte alls säkert. Våra mobiler har utvecklats ganska mycket när det gäller kamera. Men är en mobilkamera lika bra som en fristående digital kamera? Det beror på vem du är och hur mycket du kan. Dina fotografiska ambitioner. Ditt behov av kontroll och så klart din energi, intresse och vad har du som mål!

Dessa dagar verkar det som om alla är fotografer tack vare de smarta kamerorna i våra mobiler, De är faktiskt så pass bra på det mesta när det gäller en ”vanlig” fotografering att för många räcker bra!Med detta sagt, det finns fortfarande en plats för fristående digitala kameror, DSLR. Är det dock rätt för dig? Låt oss ta en titt på några faktorer om en fristående digital kamera fortfarande är värt ett köpa idag.

Mobilkamera eller riktig digitalkamera
Visa bilder är svåra att fotografera med mobilkamera. Här avänder jag en DSLR

Vad tänker du använda din kamera för?


är det för att fota vänner och bekanta på semester eller fest, dina barn när de leker med sina favorit leksaker eller en fin landskapsbild/solnedgång mm? Då räcker det ganska bra med din telefon!

Mobilkameror är praktiska

Den största fördelen med att använda en mobil för att fotografera är för att det är bekvämt. Du har redan med dig din mobil, inget behov av att bära något separat. Att ha din telefon med dig innebär att du alltid är redo att ta ett foto.

Kommer du ihåg det gamla talesättet, ”finns det en app för det?” Med fotoredigeringsappar finns tusentals alternativ tillgängliga för dig att ladda ner direkt på din mobil. Det här betyder att du kan knäppa ditt foto och sedan hoppa in i en app och göra några justeringar för den perfekta bilden. 

I denna Instagram- och TikTok-ålder som vi lever i kommer de foton som vi tar förmodligen bara att hamna på sociala medier eftersom vi alla gillar att direkt dela stunder med vänner och familj. Med mobilen kan vi fota bilden, göra redigering vid behov och sedan gå direkt till våra sociala media utan att behöva ansluta till en dator först. Allt kan göras på språng.

Digitalkameran levererar högre kvalitet och mer flexibilitet med tillberhör

Mobilkamera eller riktig digitalkamera
Infraröda bilder är också speciella. Om du har denna intresse kan kameran i mobilen inte hjälpa dig.

Vanliga kameror är överlägsna mobiler. Om fotografering är viktig för dig och du vill ha ett bra verktyg som är värd din kunskap och erfarenhet då köper du en digitalkamera. Samma sak för den som är cykelintresserad … man skaffar en gediget cykel …En som har musik som intresse skaffar inte en instrument som är mer leksak… Du förstår vad jag menar.
Men om du inte har intresset är onödigt att lägga pengar i något som du inte kan hantera. Jag skulle inte drömma att kan vina en tävling även om jag kunde köpa en cykel för 50000. Jag blir inte bättre musiker om min guitar kostar 50000 heller. Och jag definitivt inte behöver en skruvdragare för 5000 kr eftersom jag vet att jag kommer inte att kunna utnyttja den. Men om jag skaffar en dyr kamera kan jag ådstakomma mycket bättre resultat än med mobilen.

Du behöver ha intresse & kunskap om foto om du ska se resultat med digitalkameran

En DSLR kamera har en större sensor som fångar mer ljus. Den har utbytbara objektiv, du kan använda den på automatik på flera olika sätt men även på manuellt lägge där du har full kontol öven bländare , slutare, ISO, skärpedjup, perspektiv, tid och möjlighet att spara på raw fil. Du kan dessutom stypa ljuset med olika filter, använda dig av fjärrslutare, montera på kameran olika objektiv, olika blixtar och skräddarsy HDR tagningar. Det finns möjligheter och dessa möjligheter kan utnyttjas endast om intresset finns. Om inte har du bara spenderat pengarna.

Vem kan använda mobilkameran?

Alla! Alla har nytta av mobilkameran. Kamerorna fungerar helt automatiskt. Du behöver inte tänka slutare och bländare… du vet inte vad ISO är heller. Du trycker på knappen och kameran levererar. Du tankar ner en app och kan beskära ljusa upp eller mörka ner din bild och sedan kan du direkt publicerar den på social media. Om du känner att du vill ha en förstoring hemma du kan också skriva ut bilden. Dagens mobiler har blivit mycket bra när det gäller storlek i pixlar trots den lilla sensorn.
I visa fall kommer man inte ens att misstänka att detta var en bild från en mobilkamera.

Vem använder en dedikerad digitalkamera?

Åter igen! Du har intresset, du behöver full kontroll och du vill ha något speciellt. Du kanske vill fota fåglar eller ditt barn som rider och vill sätta på en lång teleobjektiv på kameran. Du är intresserad av landskap med långa tider eller du vill fota macro. Du kanske vill fota racing bilar eller skidåkare. Du vill göra en fotoutställning eller skicka bilden till en fototävling.

Om du funderar på att köpa en digitalkamera kommer du att behöva köpa ett stativ!
Jag har skrivit en guide om stativ här: https://www.fotografjannis.se/att-kopa-ett-stativ-en-liten-guide/