Modellfotografering

Modellfotografering är för dig som vill ha bilder lämpliga att använda som modell, statist, skådespelare mm

Har du undrat hur du kommer att se ut om ett proffs fotar dina bilder?
I min studio i Vasastan i Stockholm finns både inspiration och kunnande för att vi ska ta fram ditt bästa och snyggaste jag!

modellfotografering
modellfotografering i studio
modelfotografering-fotografjannis

Bilderna kan du använda för att visa upp dig och bli modell, eller statist eller ha dem på din hemsida och sociala media som profilbilder.

Modellfotografering fotografjannis

Kläder för din modellfotografering

Ta gärna med fina kläder/klänningar/kostym så fotograferar vi med olika plagg för att få bra med variation. Det är bra om du kan ha både vardagskläder och lite finare kläder. Titta gärna på andra modeller/statisters portfolios för att få en ide vad de använder för kläder. 
Var inte rädd att visa upp ovanliga plagg, det är ett kännetecken på mod och nytänkande samtidigt som det är roligt att ha en bred variation.

Modellfotografering i studio

Vilket slags bilder bör ingå i din portfolio?

Modellfotografering i studio

Drömmer du om att bli modell? En kreativ och professionell modellfotografering i studio är en bra början. Vi kommer att fotografera helkroppsbilder, halvkroppsbilder, närbilder och, om du vill, även händer eller fötter. På det sättet kommer du att ha en komplett portfolio med bilder av dig själv.

modellfotografering i studio


Det är just portfolion som du kommer att använda för att visa upp för modellagenturer för att kunna vara med och få chans till modelluppdrag. Du kan också använda bilderna för att visa upp dem på statistsidor till om du vill jobba som statist. det är jättebra för dig som är inte bara modell utan också skådespelare eller skådespelerska. Du kanske redan vet hur man står och poserar och vet du inte det så kan jag hjälpa till.

https://www.thebalancecareers.com/modeling-portfolios-7-essential-photos-every-model-needs-2379480

Smink och hår vid modellfotografering

Modellfotografering i studio
Modellfotografering i studio

Du kan välja om du vill sminka dig själv eller så kan jag ordna en makeupartist som kommer att sminka dig innan fotograferingen.
Makeupartisten ska bokas i förväg och betalas separat. Du pratar själv med henne och berättar om dina önskemål. Yasmin som kommer att sminka dig är i botten frisör och kan fixa så att ditt hår ser fantastiskt ut inför fotograferingen. Yasmin och jag jobbar ofta ihop när jag fotograferar för företag, porträtt till hemsidor och linkedin. Ta gärna en titt för att få en uppfattning på:  http://www.fotografjannis.se/portrattfotografering-med-sminkning-och-styling/

Ljussättning för modellfotografering

modelfotografering-fotografjannis

Det finns mycket man kan göra när man fotar en modellfotografering. Till exempel kan man satsa väldigt mycket på ljussättning – man kan ha dramatisk ljussättning eller mjukare ljussättning. Det beror på vad du du vill ha och hur din egen framtoning är. Vi kommer att prata lite innan och du kan berätta för mig om du har några önskemål med ljuset eller om jag ska ljussätta för att det ska bli så bra som möjligt enligt mina kriterier.
Det går också bra att jobba lite grann med personligheten och att visa attityd. Det gäller att vara glad speciellt om du är skådespelare eller om du vill jobba som statist. 

Det är ovärderligt att kunna visa känslor på bild. Oftast är det mycket som hänger på blicken eller posering som visar en attityd, och kanske humor eller drama. Ju bredare du kan bli i ditt känsloregister desto mer chans får du att vara med i en reklamproduktion, en film eller en modelltävling.

Modellfotografering för alla åldrar

Alla åldrar är välkomna för modellfotografering

För modellfotografering är alla åldrar bra åldrar.
Det spelar ingen roll om du är ung eller om du är äldre. Det finns alltid ett sug för samtliga åldrar. Det trodde jag inte i början men jag har fått reda på att det finns jättemånga personer som är väldigt unga eller äldre som används väldigt mycket som karaktärer på statistsajter, får uppdrag i långfilmer, TV-inspelningar eller reklamfilmer.
Det finns också väldigt många unga i sena tonåren eller strax över 20 års ålder som satsar i modelljobbet.

Modellmått OBS! det gäller inte statister, skådespelare och peoplemodels utan endast kläder/fashion modeller

Viktigt med modellmått endast för fashionmodeller

För tjejer: – Ålder: 14-21 år
– Längd: 168-182 cm
– Byst: 90 cm
– Midja: 60 cm
– Höft: 90 cm
För killar:
– Ålder: 18-30 år
– Längd: 180-190 cm
– Proportionerlig kropp

Är DU under 18 år behöver du dina föräldrars/målsmans tillstånd.

Efter din modellfotografering… vad händer sedan?

modelfotografering-fotografjannis

Efter din modellfotografering kommer vi att titta  på hur ska vi forma din portfolio. Du kan ju ha ett portfolio som är både analog och digital. Den analoga portfolion är en samling  pappersbilder som du sätter in i en bok eller ett album. Den digitala portfolion kan vara ett bildgalleri eller en webbsida om du redan har en sådan. Om du har redan en hemsida kan du ansluta det till din befintliga sida.

Dina bilder kan levereras färdigt retuscherade eller råa som de kom från kameran.  Det kostar lite mer att få bilderna färdigt retuscherade men resultatet kan vara värt det. En oretuscherad bild kan misstolkas att du inte ser seriöst på det hela eller att du inte är tillräckligt proffsig. Detta är negativa signaler som man skickar som kan göra att uppdragsgivare letar vidare istället för att kontakta just dig. 

Förbereda din modellfotografering rätt

Förbereda din modellfotografering rätt

Innan du ska fotograferas är det bra om om du bestämmer vilka bilder du vill ha och om du vill ha detaljbilder till exempel på händer, fötter eller närbild på ansiktet. Det är också bra om du tränar och posserar hemma så att du vet vad är det som passar dig bäst och vilken posering som du känner bekvämast med. Prova en massa olika sätt så vet du lite mer vad du vill ha. Testa även sminkningar som du skulle vilja ha, det är bra om du har gjort det redan en gång så går det lättare att bli bättre när du ska göra det inför fotograferingen.
Se till att du får minst sju-åtta timmars sömn innan du kommer så att du är pigg.
När är gäller kläderna är det viktigt att du inte har starka mönster eller skrikiga färger. viktigaste är att du själv ska synas. Starka mönster och skrikiga färger konkurrerar ut dig lätt. Tänk också på att tajta kläder kan lämna spår på huden. Med detta sagt ska jag också påminna om att det är viktigt med variation! Om du känner att du gillar en tröja eller klänning med starkt mönster och du har två till som är lite annorlunda/lugnare det är helt OK att fota med den fina bråkiga plagget också. 
Variation, variation, variation!!!

Nu… angående vilka bilder du ska ha… Du vet inte och kan säkert inte gissa heller innan du ser dem. Men…. Om du vet att du vill jobba med händerna som en handmodell vill jag veta det. Om du tänker att bli en frisyrmodell vill jag också veta det i förväg. Det är viktigt att jag vet om jag ska koncentrera mig på helkroppsbilder, halvkropp eller ansiktet OM du har sådana önskemål.
Om du inte vet eller om du vill ha lite av varje du kan också kommunicera fram det! 

Modellfotografering och din posering och attityd

Modellfotografering posering och attityd

Under fotograferingen är det viktigt att överdriva mycket. Lite av din glädje och personlighet stannar kvar i kameran så det är viktigt att överdriva för att visa upp personligheten. Jag brukar berätta att det bästa sättet är att vara jätte jätte arg och jätte jätte glad och allt däremellan. Bilderna blir roligare när du visar upp till din personlighet. Vi pratar om hela registret … rubbet! Jag vill se dig skrattande och ledsen och jättearg! Ju mer desto bättre! När vi ska titta på bilderna efteråt vill jag att du ska känna själv att du ”var med” och inte ser ut som en oengagerad person framför kameran.

Min starka sida är att peppa upp folk som behöver hjälp med det svåra uppdraget att stå framför en kamera och prestera. Du kommer att bli peppad och förhoppningsvis blir resultatet toppen! Vi får se!

Portfolio för dina modellbilder

En modellportfolio eller modellbok är som en vanlig CV. Förutom en meritlista på tidigare modelluppdrag och grundläggande information om dig så har du foton på dig och gärna några urklipp från tidigare jobb, men framförallt dina porträttbilder som visar upp hela din register… 
Att ha en bra portfolio är superviktigt. Agenturer och producenter bedömer dig efter det som du visar i din portfolio!  Därför ska du samla dina jobb & bilder som står ut och inte annat som bara är utfyllnad. Att visa för mycket kan bli en nackdel. Välj endast det allra bästa! 

En portfolio kan vara analog eller digital. Många har endast en digital portfolio som de kan visa upp snabbt och lätt till alla.

att beskära en porträttbild

Här kommer en lista med några fina digitala portfolios: https://www.pixpa.com/blog/fashion-photography-portfolios

Men … en analog portfolio/bok/album kan göra skillnad i visa fall. Det är inte många som har analoga portfolios kvar! Därför kan en sådan göra stor skillnad när den står på bordet redo för att bläddra igenom under några dagar eller en vecka. Det är en chans som många digitala portfolios aldrig får, då beslutsfattaren formar sitt beslut under den korta tiden den digitala portfolion syns i mobilen eller i bästa fall i datorn.

Vill du Läsa mer om modell agenturer och söka som modell? Jag har en lista på min andra hemsida : https://www.xn--portrttfotograf-stockholm-pec.se/modellfotografering-i-studio/