Politikerportätt

 sten-nordin-politiker-portratt-av-fotograf-jannis-politidis

Det finns ett gammalt påstående som säger att en framgångsrik politiker måste kunna kontrollera sin omgivning. Oavsett om man håller med om det, eller inte, så är det helt klart viktigt att lyckas framställa sig på rätt sätt. Och där kan politikerporträtt spela en viktig roll. Men hur framställer man sig på rätt sätt? Ett sätt är att se till att använda sig utav fördelaktiga porträtt. Ett typiskt politikerporträtt måste av naturliga skäl vandra balansgång mellan professionalitet och personlighet. Ett porträttfoto för politiker bör vara av hög teknisk kvalitet, men även lyckas framhäva en viss särprägel.

Men, vad är ett politikerporträtt egentligen bra för? Det är en vanligt förekommande fråga. Och för att få ett tillfredsställande svar är det viktigt att man tittar bortom själva bilden. Den språkliga innebörden är att framhäva, eller dra fram, särdrag. Det är även där som styrkan i porträttet sitter. Genom att avbilda sig i en kontext som inte bara tilltalar den egna målgruppen, utan även på ett ärligt sätt representerar den egna personen, kan man på ett effektivt sätt vinna sympati och förståelse för den man faktiskt är och vad man förespråkar.

En given sanning som har varit återkommande genom historien är att en bild säger mer än tusen ord. Även om det låter som en klyscha så finns det sanning i påståendet. Det hela har att göra med hur vi som människor relaterar till vår omgivning. Och vi har med tiden blivit allt mer visuella. Vill man etablera sig som ny politiker, eller befästa sig som tillförlitlig förtroendeval, är det därför viktigt att släppa in människor i sin personliga sfär utan att för den delen vara allt för informell. Låt ett politikerporträtt visa dina intressen eller din mer känsliga sida. Genom att låta människor relatera till dig som både privatperson och beslutsfattare säkerställer du att förtroendet för dig ökar samtidigt som du förmedlar din bästa sida. Här ser vi Sten Nordin, finansborgarråd i Stockholm 2008-2014, och hunden Balder. Ett praktiskt exempel på personlig porträttfotografering av en politiker.

EnglishGreekSwedish