Portättfotografering på kontoret

En porträttfotografering på kontoret behöver inte resultera i tråkiga vardagsbilder bara för att den är gjort i en kontorsmiljö.

När Anna ville ha några kontors/jobbbilder med lite powerkänsla tänkte jag ljussätta med en extern blixt, en speedlight som jag kopplat till kameran trådlöst.

Tanken bakom ljussättningen i portättfotografering på kontoret

Kameran och blixten är synkade med varandra genom en sändare som sitter på kameran och fjärrstyr blixten. Detta lite snabbt om tekniken, vi behöver inte gå in i detaljer utan titta på bilderna:)

portättfotografering på kontoret

Blixten hjälper till att ljussätta porträtten på ett bra sätt. I min fotografiska tänkande delar jag upp ljuset i två delar och jag försöker få en bra balans melan de två.

 Det ena är det befintliga ljuset som finns på plats där porträttfotograferingen sker och nummer två är det ljuset som jag tillför som ska accentuera porträtten. 

Med accentuera menar jag alla highlights eller ljusa delar ska få ljuset som jag tillför medan alla skuggor baseras endast från det befintliga ljuset. 

fotografering på på kontoret

Merpart av ljuset kommer från blixten medan det befintliga ljuset syns i skuggorna.

Jobbet med att ljussätta med två olika olika ljusstyrkor och karaktär är alltså lite som att skissa en touch teckning med bara ljusa och mörka ytor.

Se fördelningen av ljusstyrkan här:

Denna typ av ljussättningen känns naturlig och framförallt behagligt eftersom den påminner oss av solljus. 

Vid portättfotografering på kontoret är alltid bättre med ”fusk solljus”

Även om solljuset kommer in på arbetsplatsen är bättre att fotografera med ”simulerad solljus” eftersom det är lättare att kontrollera det och det är mycket mera flexibel att flytta på den till den platsen där man vill ha det, i den riktningen som man önskar samt med den styrkan som man vill balansera det mot resten av ljuset, det befintliga ljuset

fotografering på på kontoret

Här simulerar sidoljuset från blixten ett fönsterljus.  Simuleringen blir riktigt bra och känns trovärdig då det redan finns ett fönster i bild och vi upplever det som naturligt att ljuset kommer genom fönstret . Notera skuggorna från fötterna från blixtljuset.

Bilden är inte beskuren vid låren för att visa att det är ljuset från en blixt.

Portättfotografering på kontoret?- varför inte en skojig bild också?

portättfotografering på kontoret

Rolig bild på kontoret med skorna i fokus.

porträttfotografering på på kontoret

När man fotar en serie med porträtt bilder på kontoret måste man fota ett porträtt vid skrivbordet.  

Anna Jois hittar du på Linkedin och hennes hemsida

De fina lokalerna vi fotograferade i hör till Astrakan  Strategisk Utbildning.