Porträttfotograf i Stockholm

Hur väljer jag den bästa porträttfotograf i Stockholm? Här är frågorna du ska ställa innan du bestämmer dig. Behovet av vilken typ av porträttbild vi behöver varierar beroende på vad vi ska använda bilden till.   Och samma gäller när man ska välja porträttfotograf, frågan man bör ställa sig är :”hur ska man välja vilken porträttfotograf man ska anlita?” 

Få svar på dessa frågor innan du väljer porträttfotograf

 • Hur sker kommunikationen? Kan du ställa dina frågor via telefon eller är det mejl/kontaktformulär som gäller?
 • Kan man få rådgivning gällande kläder och framtoning?
 • Kan man få förslag på olika bakgrunder?
 • Får du möjligheten att förmedla dina förväntningar?
 • Erbjuds sminkning eller enkelt mattsmink?
 • Är prisbilden klar?
 • Finns möjlighet till hjälp och coachning av porträttfotografen?
 • Kan du be fotografen att själv få se första bilden?
 • Erbjuds redigering och retuschering?
 • Kan man få bilderna i olika storlekar och upplösning?
 • Kan man få svartvita bilder?
 • Hur är det med användningsrättigheter?
 • Hur kan bilderna levereras?

Om du vill veta mer om priserna för porträttfotografering i studion du hittar prislistan här


Det finns olika porträttfotografer med olika stilar

porträttfotograf-stockholm Fotograf Jannis

Kanske är du VD/företagare och behöver en rad olika bilder för olika sammanhang. Kanske behöver bilderna varieras med olika klädstilar, beroende på vilket budskap man vill sända ut. De kanske vara beskurna på ett specifikt sätt eller så är du helt enkelt i behov av en rak och förtroendeingivande bild som ska användas som profilbild på till exempel LinkedIn. Det är inte helt enkelt att veta vilken porträttfotograf man ska välja så därför har jag tagit fram en lista med olika frågor som du kan ställa inför valet av porträttfotograf. 
Gå igenom listan och identifiera de punkter som är viktiga just för dig, sammantaget med det specifika syfte du har för din porträttbild/bilder. Ställ sedan frågor till fotografen för att kunna avgöra om han eller hon är rätt för dig. Tänk också på att ställa frågorna innan du bokar porträttfotograf.

Innan porträttfotograferingen och första kontakten

porträttfotograf-stockholm Fotograf Jannis

Kommunikation med din porträttfotograf

Det första man kan titta på är om det är lätt att komma i kontakt med porträttfotografen om man behöver ställa frågor. Många porträttfotografer använder sig bara av kontaktformulär och har ibland inte sitt telefonnummer utsatt på webbsidan. Detta kan ställa till det lite om du har en snabb fråga eller behöver komma i kontakt med porträttfotografen inom snar framtid. Ett kontaktformulär kan kännas lite opersonligt och det är svårt att veta om och när meddelandet nått mottagaren. 
Alla föredrar olika sätt att kommunicera på och utifrån det erbjuder man olika sätt att bli nådd. Kanske tycker du att kommunicera via telefon då du snabbt kan få svar eller så tycker du att det är lättare att skriva ned dina tankar och frågor och sen får tillbaka svar i skrift. Vilken porträttfotograf  du än väljer att anlita, är det viktigt att ni kan kommunicera på ett effektivt sätt som passar er båda. 

Kan man få rådgivning gällande kläder och framtoning?

Vissa fotografer utgår från att du vet hur du vill se ut och ägnar det mesta av sin tid till det tekniska och ljussättningen. Andra förstår att fotografering kanske inte är något du gör speciellt ofta och att du eventuellt känner dig blyg eller obekväm framför kameran. Hur ställer dem sig för att coacha dig och peppa upp dig under tiden de fotar?
En vann modell klarar sig väldigt bra eftersom de är erfarna men någon som inte fotograferas ofta behöver mycket hjälp.

De kläder och färger du väljer, kommer att påverka intrycket andra sedan får av din bild. Det är bra att tänka efter noga innan du bokar en fotografering, vilket intryck du vill ge och vilket syfte ska din porträttbild fylla? Är det bilder på dig som företagsägare eller VD vill du kanske ha något mer formellt som skjorta och kavaj, tänk då på att välja en skjorta där kragen ligger snyggt innanför kavajen. 
Det är vanligt att man vill bära något som framhäver dig som person, i den roll du är. Till exempel kan det vara bra att välja kläder utan en massa mönster och ett sammelsurium av färger, då det kan bli distraherande för betraktaren, fokus lyfts från dig till kläder och färger. För bästa resultat, välj färger som harmonierar med din egen hudfärg.

Är ni ett helt företag som ska fota personalen kan det vara bra att hitta en enhetlig look, utan att det för den saken skulle blir tråkigt, låt personen i sig bli den som bilden handlar om. 
Om du känner att det här med kläder, stil och kläder är ett okänt område, vilket många kan tycka, be då fotografen ta kontakt med stylist. På så sätt kan ni tillsammans komma fram till hur du bäst klär dig för att få fram det budskap som du är ute efter. 

porträttfotograf i stockholm - vasastan

Kan man få förslag på olika bakgrunder för porträttfoto?

Vilken färg på bakgrunden blir bäst för dig? Vill du ha en slät eller tonad bakgrund? Eller kanske transparent eller tvåfärgad. Önskar du färgnyans? Är porträttfotografen villig att diskutera bakgrundsval? Du kanske själv har en preferens gällande bakgrund och färger eller så har du en helhetstanke som du vill jobba med. Hör med porträttfotografen om det går att diskutera dessa val. Vissa fotografer har själva tydliga övertygelser om hur de anser att bakgrunden ska vara och kanske är deras val just det rätta. Men om du vill, bör du ha några varianter att välja på. 

Det är också bra om den porträttfotograf du väljer att anlita, kan råda dig om du själv inte riktigt vet vad som skulle fungera bäst. Kanske bör ni ta en provbild så du kan se hur slutresultatet blir innan du bestämmer dig. Tänk också på att det är viktigt att de kläder du väljer, harmonierar med bakgrunden och att det inte blir för skarpa kontraster, som en en svart T-shirt mot en kritvit bakgrund. Men du kanske inte heller vill ha en svart bakgrund om du bär en svart tröja. Generellt är gult och rött färger som kan vara lite distraherande, men är det någon av de färgerna du ändå föredrar, kan du använda en mer nedtonad variant som inte är fullt så intensiv. 

Får du möjligheten att förmedla dina förväntningar till porträttfotografen?

Du har kanske sett en inspirerande porträttbild och vill ha en liknande själv, eller så har du tankar och funderingar om hur du vill att slutresultatet ska se ut och vad du vill förmedla. Ofta har vi en klar bild av vad vi vill ha och kanske vet du precis vilka ingredienser som krävs för att du ska få den bild som du kan se framför dig. Det är då viktigt att fastställa, innan du anlitar en porträttfotograf om denne är villig att diskutera till exempel ljussättning, kroppshållning och bakgrund.
Det kan hända att bilden som fungerat som inspirationskälla passar perfekt för ditt ändamål, men det kan också vara så att en annan variant skulle passa bättre. Det är viktigt att du kan rådfråga din porträttfotograf och att denna kan vara konsultativ. Det bör finnas en dialog er emellan för att komma fram till bästa resultat. En tumregel är att du inte ska använda dig av helkropps- eller halvkroppsbilder om bilden ska används till exempelvis LinkedIn. Här ska det vara fokus på ansiktet. Du bör visa upp en öppen och förtroendeingivande bild av dig själv. Mer om vad som är viktigt för bilder till LinkedIn kan du läsa här: https://www.fotografjannis.se/din-profilbild-pa-linkedin/

porträttfotograf-stockholm Fotograf Jannis

Erbjuds sminkning eller enkelt mattsmink?

En professionell sminkning kan vara en god investering när man ska ta en porträttbild. Om porträttbilden ska användas som profilbild gör det stor skillnad. En bild påverkar alltid betraktaren, både positivt och negativt och stämmer inte bilden ihop med texten, till exempel om en person  driver ett företag som arbetar med förstklassig service och så visar bilden en trött och irriterad människa, kommer bilden att bli det segrande budskapet. Så funkar vi undermedvetet. 
Om man bara vill ha matt-smink så kan vi ordna det i studion. En professionell sminkning rekommenderas innan fotograferingen, det är en väl värd investering, speciellt som det inte är så ofta man gör en porträttfotografering och har höga krav på utseendet.. 

Är prisbilden klar? Vad kostar porträttfotografen och vad ingår i priset

Det finns olika modeller på prissättning och vissa fotografer kan ge ett spannpris. Hör med den fotograf du väljer, hur denne prissätter porträttfotograferingen. En liten guide om prissättning som olika fotografer använder finns här:https://www.fotografjannis.se/billig-fotograf-dyr-fotograf-priser-och-prismodeller/
Tänk på att priset inte ger en fullständig bild av vad fotografen erbjuder i form av rådgivning, samarbetsförmåga, teknisk utrustning, förståelse för dina behov önskemål. Oavsett vad ni kommer överens om är det bra att göra upp denna bit innan du bokar fotografen. 

Under din porträttfotografering

Många fotografer kan få något lyriskt i blicken när man börjar prata om ljussättning och den teatraliska delen i studion under en porträttfotografering. De glömmer bort att peppa ”motivet” och komma med förslag om hur hen ska stå eller sitta.

Finns möjlighet till hjälp och coachning av porträttfotografen?

Den uteblivna coachningen kan leda till att många bilder blir väldigt lika varandra och att man inte ser ut som man förväntade sig, om man till exempel som fotograf inte märker att motivet har säckat ihop och inte har en bra hållning. Även bilden med det finaste leendet kan se lite mediokert ut om hållningen är fel. 

Kan du be porträttfotografen att få se första bilden innan man sätter igång och fotar en hel session?

Jag har som regel att första bilden är till för att dubbelkolla ljuset, bakgrunden och framtoningen men jag visar gärna bilden för den som fotas. För mig är det ett ypperligt tillfälle att den som fotats tar en sista titt på ”hur det ser ut” innan vi börjar jobba. Oftast är de nöjda, men ibland blir det lite ändringar. Det är superkul när man hör kommentarer som ”ehmm håret ser inte så bra ut så här, jag provar med att sätta upp det” eller ”hmm näsduken i fickan ser för stor ut och blir lite dominerande, jag ska trycka in den lite bara”. Dessa kommentarer vill man ha innan man börjar jobba med att fota porträttbilden. 

porträttfotograf i stockholm - vasastan

Hjälp med bildurvalet från porträttfotografeingen

Någon som ska fotograferas en gång per år eller kanske till och med vart tredje år, har inte alltid så stor insikt i hur bilderna fungerar i arbetslivet. Det uppstår lätt tvivel och svårigheter när det kommer till att välja bild eller bilder som passar bäst och vilka som bör elimineras. Porträttfotografen sitter ju på expertis inom området och kan därför vara till stor hjälp vid urvalet. De kan kommentera bilderna och berätta om sina egna preferenser och motivera varför. Jag kan ge vägledning och bekräftelse gällande vilka bilder jag tror kommer bli bäst för dig, utifrån det syfte du har med bilden. Jag har märkt att kommentarer som ”här har du glimten i ögat” eller ”vilket välkomnande leende” hjälper till i urvalet. Du som fotograferats kan känna dig mer säker på de bilder du väljer.  

Efter din portättfotografering

Redigering är bland det bästa komplementet till ett fint porträttfoto. För att den som fotograferas ska få bästa möjliga service erbjuder jag tre olika paket med redigering och liknande. Jag jobbar bland annat med att retuschera bort tillfälliga ojämnheter i ansiktet som acne, småsår och andra tillfälliga hudförändringar.

Erbjuds redigering och retuschering?

Huden kan behövas jämnas ut något, det handlar inte om att göra ett helt ansiktslyft utan att släta ut linjer som i vanligt dagsljus inte skulle vara så framträdande. Tänder och ögonvitor kan behöva få en lite skarpare vit ton istället för en något grå- eller brunaktig ton. Det gör att bilden ser mer levande och dynamisk ut. Det blir stor skillnad på slutresultatet om man jobbar igenom bilden efteråt. Bilden ska göra dig rättvisa och skulle det vara så att du just den dagen vaknar med en stor finne på näsan, ska ju inte fotosessionen stå och falla på det!
ett par ord om redigering och exempelbilder finns på min andra hemsida https://www.xn--portrttfotograf-stockholm-pec.se/

Kan man få porträttbilderna i olika storlekar och upplösning?

Det är viktigt att fastställa om det går att få dina bilder i olika storlekar och upplösningar så att du kan använda dem för olika ändamål. Hos mig kan man tanka ned alla sina bilder i önskad storlek och upplösning. För att det ska vara så smidigt som möjligt har jag bilderna i olika leveransgallerier som smugsmug till exempel. Det är då enkelt att ladda ned dem därifrån. 

Beroende på vad du tänkt använda din bild till, behöver du olika hög upplösning. Ska din bild till exempel användas både digitalt och i tryck, kan de behöva laddas ned i högre upplösning för den som ska gå i tryck för att den inte ska tappa i kvalité.

Kan man få svartvita bilder?

Jag erbjuder mina kunder svartvita bilder där man konverterar alla tre färger separat till svartvita toner. Många föredrar att presentera sina porträttbilder i svartvitt då det ger en lite mer klassisk känsla. Ett företag kan till exempel välja att presentera sin personal i sobra svartvita bilder för att skapa en känsla av lite exklusivitet. Eller så vill man helt enkelt hålla presentationen så neutral som möjligt. Svartvita bilder kan också ge en ganska dramatisk effekt och mönster och former blir mer framträdande.

Portättfotografens policy om användningsrättigheter

En användningsrätt av en bild kan ibland vara befäst med en tidsbegränsning och kan även vara geografiskt begränsad. Det är viktigt att ta reda på vad som gäller för din bild och det är viktigt att du och fotografen kommer överens om vad som gäller. Fotografen är upphovsman till bilden och har därmed enligt lag, rätt till bilden. Du får självklart tillstånd att använda din bild när du köpt den av fotografen, men hör med denne om några restriktioner råder kring bilden. Till exempel måste man sätta ut fotografens namn om man använder bilder i ett officiellt sammanhang. 

När det kommer till porträttbilder använder jag mig personligen av fri användningsrätt för mina kunder. Men som sagt, se till att du vet vad som gäller innan du börjar använda bilden på olika ställen. 

Hur kan porträttgotografen leverera dina porträttbilder?

Det är smidigt att skicka bilderna via mejl eller till exempel Dropbox, men det allra bästa är att du har ett lösenordsskyddad galleri. Där är det lätt att samla alla personliga bilder och enkelt att fylla på när nyanställda ska fotas. Dessutom kan de levereras dit i olika storlekar och man tappar inte bort några bilder, utan det är lätt att hålla en viktig översikt. 
En annan fördel med ett galleri är att du kan bjuda in andra, utvalda som kan titta på bilderna du valt att dela. 
Funderar du på om du ska fota själv med mobilen?
Se denna video….

När du vill fota porträtt måste du välja rätt objektiv som ger rätt perspektiv av ansiktet. Om du fotograferar porträtt med mobilen blir ansiktet förvrängt och den delen som är närmast kameran blir uppförstorat. Därför bör du vara försiktig att inte komma väldigt nära ansiktet när du fotograferar porträtt med vidvinkelobjektiv så som det finns i alla mobiler!