Porträttfotografering i naturen. Anna Kinberg-Batra

Lite då och då lämnar jag studion för en porträttfotografering i naturen. Nacka har underbara ställen nära vattnet och när jag skulle fotografera Anna Kinberg-Batra med sin lilla hund Bodil det visade sig att Nacka erbjuder en jättefin miljö för portättfotografering i naturen.

porträttfotografering i naturen med höstfärger i motljus-Anna Kindberg-Batra
porträttfotografering i naturen med höstfärger i motljus

portättfotografering i naturen med stark sol? Vi går in i skuggan.

Anna Kindberg-Batra
porträttfotografering i naturen Anna & vovven Bodil

Stark soljus må vara trevlig men det funkar inte för porträttfotografering i naturen. En höstdag som denna den starka soljuset kan göra mer skada än nytta. Därför brukar jag hålla mig i skuggan och låter gärna solen vara med men bakom ryggen av min motiv : Anna och Bodil.
För att kompensera det starka soljuset använder jag mig av en extern blixt. Blixten har jag i vänster handen och kameran i höger. På det sättet kan jag ljussätta motivet med lite levande och kontrastrik ljus framifrån eller från sidan. 


Detta hjälper porträtten att dels få lite extra levande ljus och bli ganska kontrastrik och dels undviker jag det blåa ljuset från himlen som annars skulle ta över och belysa ansiktet om blixten inte fanns. Just detta skulle göra att ansikten får en lila färg som är svår att bli av med.

porträttfotografering i naturen Anna & Bodil i skuggan-Anna Kindberg-Batra
porträttfotografering i naturen , skuggan är att föredra.

Bodil är en liten och lätt vovve och Anna håller henne i famnen. Bodil vänder mot Anna och vill pussas.  

porträttfotografering i naturen Anna & Bodil
porträttfotografering i naturen Anna & Bodil


Vi håller oss i samma område alla bilder är tagna i en radie av 10-15 meter. Ändå blir så pass olika. Bakgrunden ändras och reflexerna i vattnet blir dominerande eller osynliga beroende på vinkel av kameran. Likadant med de gula löven. När man fotograferar porträttfotografering i naturen
en liten ändring av vinkel kan resultera i en helt annan bild. Väljer man att använda en externblixt också då blir det ännu roligare med variation eftersom man kan kompensera mer eller mindre för dagsljuset.

Anna Kindberg-Batra hunden Bodil

Vill du läsa mer om Anna Kinberg-Batra? Du kan göra det här:https://en.wikipedia.org/wiki/Anna_Kinberg_Batra

Vill du se på flera portättbilder av andra kända svenskar med sina hundar?http://www.fotografjannis.se/kandisar/

Anna Kindberg-Batra

EnglishGreekSwedish