Porträttfotografering med sminkning och styling.

En “gör om mig” för yrkesarbetande.

Porträttfotografering med sminkning och styling! Skillnaden mellan före och efter kan vara påtaglig. Något som ibland tar tid att vänja sig vid. Så det passar inte alla. Här kommer man in i en “Gör om mig”- stämning. Som porträttfotograf har jag använt sminkning och styling ibland även tidigare, men jag har aldrig varit direkt inblandad i något sammanhang. Förrän nu!

Styling

Nu samarbetar jag med stylisten Susanne Jönsson som sedan 2010 driver företaget Spirit of Fashion Stil och Design. Redan en tid innan fotograferingen får du mejla en ansiktsbild till henne och samtidigt tala om vilka färger du brukar använda. Utifrån din bild och dina svar ger hon rekommendationer om vilka färger på kläder du ska ta med dig till fotograferingen. Du får även råd om smycken i guld- alt. silverfärg. Allt för att du ska komma till din rätt på bästa sätt. 

Susanne finns även på plats under själva fotograferingen för att du ska vara i säkra händer när det gäller färgerna. 

Ett styling-uppdrag som det här, är gjort i samband med fotograferingen. Men det är något som du har nytta av resten av ditt liv. Ju tidigare man gör det i livet desto längre kan man njuta av kunskaperna. Till och med när bilderna som togs i samband med detta blir gamla och inaktuella, har man nytta av att veta ”sina” färger.

Susanne berättar lite om hur proceduren framskrider:

Det är alltid lika kul att träffas i verkligheten. Vi har ju haft kontakt med varandra tidigare, så det brukar vara som om vi redan är bekanta. Vi börjar med att titta igenom de plagg du tagit med dig. Jag ser oftast direkt vilket som blir bäst. Men det är viktigt att ta sig tid att verkligen känna in och begrunda alternativen. Har du tagit med dig smycken tittar vi även på dessa. Tillsammans kommer vi fram till vad du ska ha på dig. För att du ska känna dig extra trygg har jag alltid med mig tygprover i olika nyanser. Med hjälp av tygproverna kan du med egna ögon se hur ditt ansikte förvandlas när du har rätt färg under hakan. Med rätt färg blir din hud jämn och fin, dina ögon lyser och du blir ditt allra bästa jag på fotografiet! Du hittar Susanne ekostyling.se

Yasmin är i botten frisör och det märks direkt när hon börjar trolla med håret! Men hon är också en rutinerad make up-artist och resultatet märks direkt när hon har trollat med sina krämer, borstar och penslar

Yasmin berättar ..

När jag sminkar inför en fotografering lägger jag mycket fokus på basen, alltså foundation. Mitt mål är att redan i det här stadiet dölja mörka ringar under ögonen, dölja finnar, reducera rynkor och så vidare. På det sättet blir det enklare att senare minska näsan eller framhäva kindben med sminkningen. Slutresultatet blir alltid att skapa en look som är naturlig, enkel och fräsch. När det gäller håret så ska det vara en vardagsfrisyr som man känner sig bekväm med och som passar bra att gå till jobbet med, utan att det ska kännas “för mycket”. 

Yasmin Albayiti finns på Linkedin

En befrielse för en portättfotograf.

Det är inte bara kul och underhållande att vara inblandad i ett team av tre personer som ska jobba för att få en kanonfin porträttbild. Det är också en befrielse. I vanliga fall måste jag som porträttfotograf ha full koll på massor med ting som kan gå snett.  Det kan vara plagg som inte sitter rätt, det kan vara smycken som inte hänger rätt, det kan vara rester av läppstift på tänderna eller hårstrån som flyger upp, det kan vara mjäll eller en dubbelhaka som syns väldigt tydligt. 

Med Yasmin och Susanne på plats blir allt det här automatiskt fixat, det känns tryggt att ha ytterligare 4 ögon som tittar på motivet och rättar till allt som eventuellt måste fixas.

EnglishGreekSwedish