porträttfotografering på plats

porträttfotografering på plats vid konferens eller event

Porträttfotografering på plats vid konferens eller event är vanligt förekommande eftersom det är ett fantastiskt tillfälle att få många fina porträttbilder på människor som har klätt sig fint för att besöka eventet eller konferensen. De är ändå där och kommer att delta så varför inte ta tillfället i akt och fotografera porträttbilder

man måste se glad och positiv vid porträttfotografering 🙂

Här kan du läsa min artikel om varför är det superviktigt att ha bra porträttbilder för din hemsida/Linkedin profil eller CV: http://www.fotografjannis.se/din-profilbild-pa-linkedin/

förberedelser inför porträttfotografering på plats

Den här gången ska jag fotografera i Sheraton. En trappa up i Sheraton -Stockholm finns massor med konferens och mötes rum. Sheraton är strategisk placerad vid Tegelbacken nära centralstationen och passar perfekt att användas som mötesplats även för folk som ska besöka till Stockholm med tåg.

Oftast är det mycket folk i sådana event. Den här gången är inget undantag. Arangören Anna Jois räknar med att över 100 personer ska vara på plats och av dem c:a 25 kommer att fotografera sina porträttbilder.

För en porträttfotograf som jobbar i sin studio är ingen konst att få ett bra resultat med ljuset för porträttfotografering. Det är vad vi gör och vi har gjort det i många år och vi har förfinnat och förbättrat små och stora detaljer för att få det perfekt. Nu gäller det att göra samma jobb med minimal utrustning, under tidspress och med massor av människor i lokalen.

Att ha många människor i en lokal där man fotograferar porträtt är lite av att göra det hela svårare… Det är inte bara att de som fotograferas blir lite stelare när alla andra tittar på dem. Det är också att människor går fram och tillbaka mellan stativ, blixtar och över sladdar och ibland snubblar över sladdarna eller stativbenen. Därför är bra om man kan få hjälp av någon annan på plats som ”vakt” som man kan slussa människorna förbi området utan att störa fotograferingen. En sådan vakt är oumbärlig också för att hålla koll på vilka är som har fotats. Man vill ju inte glömma någon.

Att rigga upp en provisorisk studio i hotelkorridoren

När man vet att det kommer att bli mycket folk som cirkullerar runt utrustningen vill man hålla det minimalt. Därför har jag med mig två blixtar två paraplyer, skarvsladdar, kamerastativ och kamera plus blixtsync maniken och en extra blixt. Allt får plats i en rullväska och en ryggsäck och är inte jobbigt att ha med sig om det finns hissar ditt man ska. Och hissar finns gott om i Sheraton!

Nu gäller det att strategisk välja en plats som är inte så trafikerat av folk som går ut och in i konferensrummet. Tänk på att en sådan plats finns faktiskt. Det känns fantastisk. Jag börjar rigga upp och när jag är nästan klar kommer en kvinna med en jättevagn och säger att jag inte få stå här eftersom de går in och ut i köket hela tiden …. Ajdå … Då kan jag inte stå kvar på den här platsen:-( 5-6 meter längre bort hamnar jag mitt i strömmen men tyvärr finns inte så mycket annat att göra än att rigga upp just där och hoppas på det bästa.

Studio med två blixtar för porträttfotografering på plats

Det gäller att hålla det enkelt och snyggt. Planen är att slå en blixt mot bakgrunden för att frätta ut den och göra den ganska ljus. Det andra blixten med paraplyet kommer att ljussätta porträtten. Det är alltså en minimal ”ett ljus porträtt ” som jag siktar emot. Ljuset ska testas och finjusteras. det tar ytterligare några få minuter och allt är klart för att fota porträttbilderna.

Alla är så olika i kroppbygnad

Av en slump de första 3-4 personer som kommer är väldigt olika. En är kort , en är jättestor en är smal och en är jättelång… Jag vill ju att bilderna ska vara bra och anpassa kaamera avståndet och inzoomningen till situationen och storleken. Det tar tid men det är inte det enda som tar tid. Ljuset måste anpassas också mellan långa och korta personer. Det gör ju skillnaden i skuggorna i ansiktet om en är nästan 2 meter lång och nästa personen är 155 cm… Upp och ner med ljuset fram och tillbaka med inzoomningen och avståndet så att beskärningen blir ungefär det samma. Finliret får jag göra senare på datorn.

Porträttfotografering på plats på löpande band

Man blir ganska varm i kläderna av att ha koll dels på ljuset och anpassa det efter kroppsbyggnad av dessa som fotograferas men även bakgrunden där man vill ha en någorlunda ljus, ren yta, helst utan förbipasserande konferensdeltagare. Sen måste man ha koll på att folk som går förbi inte snubblar på blixtsladdarna och välter ljusstativ och även kamerastativ. Det går inte att tejpa sladdarna på golvet eftersom det finns en heltäckningsmatta.

Det är inte stressigt, alla verkar ha kul och njuter av det som händer under dagen men man måste alltid ha extra koll på säkerheten, ljussättningen och bakgrunden, vilket är lite av att multitaska 🙂

Det tar knappt 2 timmar innan den sista i listan står framför min kamera. Lite mindre av hälften av tiden anvädes till annat än fotografering. Jag har riggat upp, flyttat, flyttat om, bytte sladdkontakt, strömuttag, flyttat en massa ståbord runt för att styra om trafiken genom ett annat ställe och testat ljus…. Men äntligen den sista personen står framför kameran och ska fotograferas. Allt har gått bra. Inga överaskningar, inga olyckor och allas porträttbilder är fint ljussätta även om det är bara med ett ljus.

Jag passar på att smita in i lokalen och ta en titt runt. Jag fotar lite bilder av eventet också och vi pausen tar vi en fin och livlig gruppbild. Nu är klar och är supernöjd med materialet.

När man ändå är där är det lika bra att ta lite biilder av eventet också
En härlig gruppbild efter porträttfotograferingen på plats i Sheraton

Jag packar all ner och åker tillbaka till studion. Dags att välja porträttbilder och göra allt klart för leverans. Bakgrunden ska göras ljus och ansikten ska retuscheras fint. Vill du se hur jag retuschera/bildbehandla en porträttbild? Jag har skrivit en artikel om bildbehandling av porträttfoto och har det på min hemsida: http://www.fotografjannis.se/bildbehandling-av-en-portrattfoto/

Vill du själv anlita en porträttfotograf för ditt event eller konferens? Här kan du läsa mina tips om HUR du ska välja: http://www.fotografjannis.se/tips-att-valja-en-portrattfotograf/

Vill du lära dig om hur ska man ljussätta med minimal ljus? En bra guide finns på AIFO: https://aifo.se/inspiration/guider/elinchrom-lightning-guide/

EnglishGreekSwedish