en professionell tagen porträttbild

Published by jannis on

Vi professionella portättfotografer är duktiga på porträtt eftersom vi har otroligt mycket erfarenhet och handskas med att ljussätta ansikten dagligen. Så en professionell tagen portättbild är som du förstår en garanti på att bilden är bra!

Rätt?

FEL!

En professionellfotograf kan leverera en professionell tagen porträttbild först när han eller hon får lite tid att dels ljussätta ett ansiktet på rätt sätt och sedan tid att bildbehandla resultatet.

Tänk på en kock som man beställer ett tiotal maträtter utan att ge hen tid att laga dem. Eller en målare som ska måla ett rum på en tredje del av tiden som hen behöver. Hur bra blir det?

Man tänker inte så när fotografen är på plats och allt går som på löpande band och väldigt fort och mekaniskt. Egentligen fotografen har tillfört inte så mycket, jobbet kan göras av vem som helst när receptet /ljussättningen är på plats och allt funkar som det ska. Är inte detta tänkade väldigt likt fastfood branchen? Alla anställda ska kunna steka en hamburgare och få det hyfsat ok.

En hyfsat bra ljussättning som garanteras av en proffessionell fotograf betyder inte alltid att bilden blir bra. Portättfotografen måste få tid att jobba med “modellen” på 4 olika område innan en professionell tagen porträttbild blir riktigt bra:

  1. Ljussättning, ljuset måste anpassas till ansiktet och karaktären.
  2. Närvaro,  Modellen måste peppas up att vara glad och se positiv och energisk ut. Glada vibbar. Trevlig, kompetent och pålitlig.
  3. Bildvisning för att säkerställa att modellen är nöjd med bilden. 
  4. Bildbehandling, för att anpassa det tekniska detaljer av bilen 

När porträtten fotograferas på löpande band utan att ta hänsyn till alla dessa faktorer minimeras tiden för fotograferingen avsevärt och det blir billigare och snabbare vilket glädjer många företagsägare och VD som beställt en sådan fotografering för att få en professionell tagen porträttbild på hela personalstyrkan

Men allt har en baksida…Vilka signaler sänder en sådan bild till de som kommer i kontakt med den?

professionell bild vs professionell bild

professionell bild vs professionell bild

Är  verkligen Janne som är på bild här värd dessa omdömen?

Kompetent 12%,?Trevlig 2%?  Pålitlig 13%

Kan Janne´s framtida yrkesliv blir lite roligare framöver om omdömen var:

Kompetent 93%,? Trevlig 96%?  Pålitlig 92%  ?

professionell bild vs professionell bild

Vi alla dras till människor som är trevliga, kompetenta och pålitliga.

När sökte du kontakt senast med någon som är otrevlig, inkompetent och opålitlig?

Tänk på det när du beställer en professionell tagen porträttbild och inte ger porträttfotografen den tiden som behövs.

Vill du läsa hela artikeln om profilbilden på Linkedin och hemsidor? Du finner den här