Så lyckas du med greenscreen / Chroma key

Den här en liten guide som jag har gjort om hur lyckas du med greenscreen / Chroma key i ett litet rum. Du kommer att få tips om allt du behöver tänka på och även tips om kamerainställningar och ljussättning. Många vill filma själva med greenscreen men tyvärr känns det svårt och oöverkomligt att få det bra den första gången. Man blir besviken och man ger upp.

I den här guiden har jag samlat mina tips och tricks från alla mina år som jag filmat med greenscreen. När du har gått igenom alla mina tips, kommer du lättare igång och får ett bättre resultat direkt.
Det här green screen guden är anpassad för företagspresentationer, presentation av nya tjänster eller produkter kursmaterial eller hur man gör videos. Dessa videos ofta består av någon som pratar och något som syns på skärmen. Det handlar inte om green screen där vi kan se körande bilar eller cyklar som på James Bond filmerna utan bara ”Talking head” video, alltså någon som sitter och pratar eller kanske två eller tre personer som sitter och pratar och vill visa någonting i bakgrunden vilket är ganska vanligt på företagsvideos. Det här är alltså någonting som alla företag kan göra och kan passa på att utnyttja ett utrymme som de redan här och filma själva.

Rum/utrymme du behöver för att lyckas med greenscreen / Chroma key

Så vi ska titta på hur jag har gjort hur jag har läst det här,. Jag antar att du har ett litet konferens rum på 4×5 meter och vi ska hålla oss till det. Har du mindre utrymme kan det funka ändå men kan vara lite besvärligt att fixa ljuset eller att filma halvkropps bild. Något av dessa två måste offras i mindre rum.

Bakgrunden


Det finns lite olika material att välja ifrån. Jag har köpt papper. Pappers rullen är 270 cm bred och 11 meter lång . Man kan använda även tyg om man vill. Det finns olika storlekar på tyg stora och små. Man kan använda även målarfärg. Det är bara att ta köpa lite grön färg i den rätta nyansen och målar man väggen grönt. Det är nästan det bästa tycker jag eftersom det skrynklar sig aldrig och det blir permanent.
Du sparar också både pengar och utrymme eftersom du inte behöver stativ för att hänga tyget.
Om du skulle välja tyg ett bra tips är att köpa ett ångstrykjärn så kan du stryka innan filmningen. Man förvarar tyget ihopvikt och då blir det lätt skrynkligt. Ett annat sätt är att hänga träpinnar på kanterna eller fåls tyget och trä igenom pinnarna, då blir spänt och slättare. Det måste vara slätt! Allt som är ojämt blr svår att behandla efteråt.

Ljus för jämn bakgrund

När du har gjort bakgrunder klar då är det dags att tänka på ljuset och när man tänker ljuset tänker man också på avståndet avstånd mellan motivet och bakgrunden. Du vill gärna ha lite avstånd så att det inte blir skuggor. Det är samma typ av problem som med ojämnheter i bakgrunden! Skuggan är några olika nyanser av grönt i olika valörer. Ju fler vi har desto svårare blir att klippa filmen. För att kunna få ett jämnt ljus du behöver fyra lampor som som är lika starka och som ska belysa bakgrunden med jämt ljus
För att få det superjämt ska lamporna vara lång ifrån bakgrunden för att undvika hot spots. Arangera dem i 45 graders vinkel mot bakgrunden och använd 2 st på höger sida och 2 st på vänster sida i olika höjd.

Ljus för flexibel ljussättning av motivet

Ljuset so lyset på själva bakgrunden påverkar inte ljuset som belyser motivet. Det är jätteviktigt att poängtera om du ska lyckas med det. Avståndet som du har från bakgrunden är inte bara för att inte skugga din greenscreen utan för att du ska slippa få på dig samma ljus. Du kommer att ljusättas separat och eftersom de flesta gillar mjukt ljus och mjukt ljus är vanligast för både dokument och innomhus /kontorsljussättning det krävs minst två ljuskällor . Som vanligt 45 grader från motivet och högre uppifrån riktade neråt är start ljussättning.

Kombinera ljus på motivet med ljus i bakgrunden

Innan du bestämmer hur ska du ljussätta motivet med de 2 lamporna är det bra att bestämma hur bakgrunden ska se ut. Om bakgrunden är en landskap eller en miljö som är ljussatt på ett vist sätt är det bra att ta hänsyn till det!

Om det inte har någon speciell ljussättning i bakgrunden att ta hänsyn till eller om det handlar om en presentation i power point är du fri fram ett ljussätta ditt ansiktet som du vill och passar dig bäst. Tänk bara på att du dubbelkollar eventuell blänk från glasögon eller nåt annat som en dator /lapptop som speglar din greenscreen.

inställningar på kameran

Dina inställningar på kameran är viktiga. När man filmar med greenscreen är oftast bättre att köra med 60 fps och riktig 1080 p (ej 1080 i) Detta eftersom kan bli lite suddig på bilden med 30/25/24 fps och då kan bakgrunden se konstig ut.
Undvik att zooma in och ut i bild. Om du inte anpassar bakgrunden samtidigt kommer att se jättekonstigt ut.
Planera din komposition och behåll den så länge du använder din greenscreen bakgrund.
Tänker du lite innan du filmar kommer du att komma långt.Hoppas att du lyckas med din greenscreen/chromakey.

Nyfiken om hur du ska använda video i din marknadsföring ? läs här https://www.fotografjannis.se/anvand-video-i-din-marknadsforing-se-hur/