Sju praktiska tips för att filma en föreläsning-event

Jag har varit och filmat några föreläsningar-event den senaste tiden och från mina erfarenheter har samlat några praktiska tips för att filma en föreläsning eller event. Här kommer dem:

1.Ljus-ljus-ljus

Det första av mina  praktiska tips för att filma en föreläsning är ljus. Snarare att vara bered på att ljuset inte är bra! De flesta lokaler har inte ljus som hjälper filmningen av föreläsningen. Tvärtom ljuset är anpassat (om ens det) för det som händer på scenen utan en tanke på att eventuellt kommer att filmas. När man kommer fram och ska börja jobba är det alltid en överaskning. Strålkastarna som lyser på föreläsaren är alldeles för starka eller svaga och deras spilljus påverkar bilden som projiseras bakom dem. Som vanligt är det alldeles försent att göra något åt det och det är bara att filma och hoppas på det bästa. Justera din känslighet och börja filma. Du kan inte göra något åt detta ljussättning

2.Alltid dubbla kameror och mikrofoner

Samla in så mycket material som möjligt. Det bästa är att använda sig av dubbla kameror med sina mikrofoner. De bör vara likvärdiga och leverera bilder med samma inställningar för att kunna blanda in rörliga bilder från begge.
Jag brukar ha en kamera på stativ oftast med en teleobjektiv för att samla lite närbilder men även mellanscener. typ halvkroppsbilder av föreläsaren.

Sedan använder jag min andra kamera med vidvinkeln för scener som visar hela lokalen med publiken och atmosfären. När man ska filma en föreläsning är oftast publiken inte ljussatt utan de får bara spilljuspå sig från scenen. Detta är bra ur GDPR synpukt (Ja jag brukar alltid hitta det positiva i allt) men det gör att man måste höja iso ytterligare om man ska ana publiken i filmen.

3. Teleobjektiv-kom närmare

I en scen händer alltid olika saker men det viktigaste är ansiktsutryket av föreläsaren och kroppsspråket. Dessa närbilder håller intresse uppe scen efter scen och sekund efter sekund därför är livsviktiga för din film. Vidvinlkelbilder ska vara som en krydda som kommer då och då. Närbilderna ska vara basen och pelaren som håller intresset uppe under hela filmen

4. Stå inte still under föreläsningen

De gäller att röra på sig för att få så många unika vinklar som möjligt. Låt kameran registrera från så många olika ställen in i lokalen. Vid föreläsningenoftast händer inte så mycket på scenen. Det är någon som berättar något. Vi vill gärna variera och visa bilder som är omväxlande.
Närbilder  på föreläsaren, vidvinkelbilder på hela lokalen med publiken och allt däremelan, framifrån från sidan, från 3/4 vinkeln från höger och från vänster.

5. Du ska verka men inte synas

Jag är ganska bra på det, efter mina fotograferingar av c:a 250 bröllop har jag lärt mig hur jag ska röra på mig utan att dra uppmärksamhet. En gång sa en präst till mig: Var har du varit under tiden? Han märkte alldrig att jag hade fotat 300 bilder under bröllopet 🙂
Det viktigaste av mina praktiska tips för att filma en föreläsning – event : 
Försök att vara osynlig och inte störa föreläsaren och publiken. Om du ska byta från höger till vänster gå bakom publiken, osv.

6. Stativ och stabilisering

Det finns ingenting som kan ersätta ett stativ. Därför har jag inkluderat stativ och stabilisering av bilden i mina praktiska tips för att filma en föreläsning .
Jag använder både stativ och en gimbal för stabilisering och så klart kan man stabilisera lite i mjukvaran när man klipper filmen.

7. Klipp ihop filmen med tanke på betraktaren

Det finns en statistik som säger att var och en av oss lyfter fram sin mobil 100-150 gånger av dagen. Det flesta av oss blänker lite på sociala media, mail eller googlar efter något. Det är då betraktaren kommer i kontakt med vår film. Som du förstår filmen måste vara kort och spännande för att vi ska lyckas behålla betraktarens intresse under några sekunder.
Jag brukar växla med olika scener, vidvinkel för hela lokalen och publikhavet och närbilder av föreläsaren i korta sekvenser som går om varandra. Jag varierar även med musik i snabb tempo och genom att växla från färg till svartvit och tillbaka. Det ska inte finnas en sekund som inte händer något utan filmen ska vara omväxlande och snabb i tempot från början till slut.

Nu när du har koll på alla dessa sju praktiska tips för att filma en föreläsning – event kan du gå ut och filma! Träna-träna-träna. Det är sällan allt klaffar det första gången. Ju mer erfarenhet du har desto roligare blir att filma och desto bättre blir resultatet.

Och tänk på att många av dessa teater ljus eller lysrör är känsliga till flicker. Har du antiflicker på din kamera sätt på den och känn dig flicker-säker :))