Skapa en webshop på 30-60 minuter.

Har du några produkter eller utbildningar eller tjänster som du vill sälja och vill göra det direkt på din hemsida? Känns det svårt och bökigt att skapa en webshop? Det är inte alls. Läs hur jag gjorde och och gör likadant.

  • Fotografera dina produkter (eller skapa ikoner för tjänsterna)
  • Skriv beskrivande texter
  • Skapa betalningsrutiner, stripe är bra.
  • Installera wooCommerce och konfigurera den
  • Skapa dina produkter och prissätt dem

Du kan göra det i samma ordning som jag har gjort eller skapa ditt eget sätt, det som fungerar för dig är bäst. Här är det som jag har gjort.Din webshop kommer att bli klar och du kan börja sälja nästan direkt. Ja om du har skapat dina produkter med texter och bilder har du tagit den största steget för att börja sälja i din webshop

1. Skriv texter och fota dina produkter för din webshop.

Om du har produkter som du ska sälja behöver du bra bilder av produkterna. Bilder som är säljande och gör rättvisa till produkten. Jag säljer inga produkter initialt utan tjänster. Mina tjänster är olika typer av fotograferingar och videofilm. Därför jag skapade istället ett antal presentkort som ska illustrera tjänsterna. Det som jag tyckte att det var lite roligt är att jag som fotograf borde använda några av mina finaste bilder för att illustrera presentkortet. Jag valde dock att satsa på illustration istället för riktigt foto för att jag kände att det blev ett roligare resultat. Här är ett av mina presentkort som ska användas för gravidfotograferingar.

Skapa en webshop -- Gravidfotografering presentkort

2. Skapa betalningsrutiner för din webshop.


Betalningsrutiner är superviktiga om du ska ta betalt på nätet.
Det finns olika sätt att göra det men jag har skapat ett konto på stripe .com och kopplat det till min bank. Tänk på att om du använder Danske Bank eller Marginalen du kommer inte att få det att funka med stripe. Dessa banker kräver att man skriver sitt kontonummer i ett separat fält på Stripe och stipe har inte denna fältalternativ. Jag valde att koppla mitt SEB konto och det var inga problem.
En sak till om du ska låta någon genomföra ett köp och testa Stripe. Gränsen är 3 kronor. Sätt ett pris på 5 kronor för dina test. Jag provade som alternativ med 1 krona men det funkade inte så kliade mig i huvudet under några dagar tills jag bestämde att prata med supporten 🙂
Med stripen kan du ta betalt med Bankkort, Klarna, Apple pay mm

3. Installera WooComerce i din wordpress sida.


Om du inte har WordPress har du tyvärr inte nytta av denna punkt och jag hoppas att din plattform har egna webshop lösningar som är smidiga. Jag har min sida i WordPress och den självklara alternativet är WooCommerce. Gå till dina tilläg/plugin och sök efter WooCommerse och installera det.

skapa en webshop

När WooCommerce plugin är installerad kan du aktivera det och gå till inställningarna. Här kommer du att konfigurera din webshop och se till att allt är klart. Du kan även integrera din webshop med Facebook och Google ads, bestämma om priserna ska visas med moms eller inte

4. Skapa dina produkter.

Här börjar det riktiga jobbet. Nu är det dags att skapa dina produkter. WooCommerce erbjuder även lite variabler på produkter för att till exempel välja färg på en produkt eller storlek. Jag tyckte att variationen lätt bra eftersom jag ville göra det enklare för kunder att anpassa sina fotograferingar men märkte snart att variationerna inte kunde knyttas till ett annat pris. Därför satsade jag på att göra enkla produkter och utgå från det!

En produkt måste ha en bra beskrivning, ett pris och eventuellt en rabattpris också samt lagerhållning. Det senaste är väl inte nödvändigt för digitala produkter men det kan vara kul att ha en siffra som statistik.
Detta med att skapa produkterna är det som tar mest tid också! Här ska man vara nogrann och berätta för kunderna vad som ingår, hur går det till och vad ska dem förvänta sig speciellt om man ska sälja en tjänst. I mitt fall när det gäller fotografering försökte jag att ge alla svar som kunden kan tänkas ha och det var inte så lätt.