Om bildbehandling – Kan du trolla med min porträttbild?

Kan du trolla med min porträttbild? Folk undrar  lite då och då och svaret blir alltid : Ja! jag kan göra bilden snyggare med lite bildbehandling.

Det händer att kunderna har specifika önskemål som att ta bort en rynka eller en finne, eller att de bara önskar att få bästa möjliga resultat men vet egentligen inte vad som måste göras. Därav ”trolleri 🙂

Kan du trolla med bilden?
Kan du trolla med bilden?

Alla tycker om att se snygga ut på bild därför finns det ett värde i att förbättra en porträttbild eftersom kunden blir nöjdare. 

Många säger också att ” jag blir aldrig bra på bild” eller
”Jag hatar att se mig själv på bild” 
Mitt svar brukar vara : men det är inte ditt fel, det är fotografens fel. Då brukar dem faktiskt slapna av och glömma de negativa tankarna. Vi kan börja fota utan att ”motivet” har en massa ångest eller negativa tankar och detta är alltid ett plus.

Lyckas jag dessutom distrahera dem lite och börja fråga om deras barn eller jobb eller annat som att berömma frisyren eller kommentera snygga skjortan eller glasögonen då blir faktiskt en positiv känsla över det hela. 

Mer om det får vi prata i ett annat inlägg dock! Nu är det bildbehandling på tapeten. Hur mycket man ska bildbehandla då? Så här brukar jag göra och alla bilder får inte samma behandling utan jag väljer lite beroende på bild och beroende på deras kommentarer (guldvärd när man ska som porträttfotograf få lite inblick om VAD tycker själva om deras bild:

Bildbehandlings trolleri som jag brukar ägna mig åt.

Visa saker är självklara tycker jag och jag brukar retuschera bort det ibland utan att ens fråga kunden. Det händer också att visa är glömska och vill ha retusch men glömmer att berätta det för mig . De blir positiv överaskade efteråt när de tittar på bilderna. Då blir de ganska glada att finnen eller raksåret inte finns med på slutresultatet.

Rivsår,raksår, acne, små leverfläckar

Bildbehandling-
Bort med acne och vitare tänder

Porträttfotografering är något man gör en gång var 3-5 år om man inte har anledning att göra det oftare.  Jag tycker inte att man ska behöva dras med en bild där raksåret är synligt. Inte heller acne behöver vara där. Det kan vara tillfälligt och bilden kommer att användas förhoppningsvis längre tid än så! Dessutom alla blir gladare att visa upp ett snyggare version av sig själva. Kommer bilderna att användas bara på hemsida/linkedin och INTE blåsas upp på fotopapper som förstoringar kommer jag att fråga kunden om det vill att jag tar bort leverfläckar speciellt om de är jättesmå och inte påverkar igenkänning av ansiktet. 

Är kunden med på det då ordnar jag det.  På små bilder där ansiktet är inte är större än några cm stor på skärmen kan dessa leverfläckar se ut som damm/skräpp på bilden. De är ganska störande faktiskt. Det är dock helt OK att lämna dem orörda när bilden blir stor och de kommer faktiskt att se ut som leverfläckar.

Ögon, ögonvitor och ögonbryn

Det ögonvita är ibland grå eller gulaktigt och ibland fyllt med små blodådror. Jag brukar ljusa upp det lite gran. Det känns klarare, friskare och fräschare.

Bildbehandling
Snyggare ögonvitor subtilt och försiktigt utan att överdriva.

Hudutjämning och hudlyster

Efter ögonen brukar jag slätta ut huden. Porträtt med slättare hud ser snyggare ut tycker jag. När jag gör det passar jag på att reducera  ringarna under ögonen, hudlinjer och rynkor i pannan och halsen och små ojämnheter.

Bildbehandling
Hudojämnheter jämnas ut och lyster i huden blir mycket finare.

Tänder tänder tänder

Oavsett hur vita tänder man har från början önskar man alltid att ha lite vitare.  Detta upplevs bäst när jag ibland sitter jag och bildbehandlar samtidigt som kunden sitter bredvid.  Jag brukar ljusa upp dem lite och ta bort det gulaktiga färgen som emaljen oftast har. Ojojoj vad de gillar vad de ser :))  

Bildbehandling
Vitare tänder = roligare bild. (bara att man inte går till överdrift 😉

Hudtoner 

Alla har olika hudtoner visa är skära och bleka och andra är mörkare eller har mer ”gul” i huden. Om personerna i frågan kommer att vara i en gruppbild brukar jag anpassa deras ansiktsfärg om det skulle vara stor skillnad.
När jag färgjusterar ansiktsfärgen passar jag på att balansera tonaliteten också. Det mörka kan ljusas upp lite och de ljusa dämpas när lite. Balans och harmoni. 

Hudtoner Hudtoner Hudtoner…

Kläder, mjäll och hår 

Det händer att folk packar ner kläder eller kommer med inköpta kläder just för fotograferingstillfälle. Eller så är kläderna bara skrynkliga. Det finns ingeting som syns så mycket och tydlig på en bild som en skrynklig skjorta. Därför brukar jag lägga lite tid för att slätta ut och stryka den. Alltid med tanke på hur stor bilden blir och hur lång tid det kommer att ta. Sen är det dags att ta bort mjällen från kavajen . 

Det ligger någon förbanelse över mig av någon anledning och alla som har mjäll kommer till min studio för att fotograferas  med mörka kläder 🙁

Boven i focus : Mjäll i 250 gångers förstoring  från Wikipedia 

Att retuschera håret är ganska svårt och pilligt för att få det bra gjort. Som regel är smågrejer  som behöver trollas med, så som någon hårtuss som flygger eller tunnt hårbotten som inte ”täcker” och huden syns igenom..

Sugen för nya fräscha portättbilder? Här kan du se vad det kostar för en eller flera porträtt & profilbilder.

Priskalkylator för studioporträtt. Här kan du räkna ut vad dina porträttbilder  för hemsida och linkedin kommer att kosta.

Flera bilder med variation?
Välj mellan 1-5 bilder eller fler.
Variera med olika ansiktsutryck eller med kavaj/utan kavaj, närbild och halvkropsbild,  olika håruppsättningar, med eller utan glasögon.

Välj vad du vill ha för bakgrund, vit, grå eller svart ingår i priset. Du kan få vilken färg du vill ha med ett litet tilläg. Du kan också få helt transparent bakgrund eller en annan bild som bakgrund som ett kontorslandskap eller natur.

Välj om du vill komma själv eller tillsammans med dina kollegor. Du kan lätt räkna ut priset själv.

Priskalkylator. Titta på vad din porträttfotografering för hemsida & Linkedin kostar när du kommer till min studio Frejgatan 103B i Stockholm-Vasastan.  Priserna är inkl moms.

Porträttfotografering för Linkedin CV & hemsida- Prislista
Porträttfotografering för Linkedin CV & hemsida- Prislista

Din profilbild blir bedömd av dina framtida uppdragsgivare. Visa upp din bästa sida!

Läs gärna hur en bra porträttbild bör se ut för att väcka intresse på http://www.fotografjannis.se/din-profilbild-pa-linkedin/

Din profilbild på Linkedin!

Intresserad av ljussättning? Här kan du se hur jag ljussätter porträtt.


Trolleri på Barnfotograferingar

Dregel & snor? Allt ska bort 🙂

För det mesta är vuxna befriade av dessa när de ska fotas men vid familjefotograferingar eller bebisporträtt är ganska vanligt att små bebisar är ”som de är”.  Jag brukar inte ens fråga föräldrarna utan jag tar bort allt som inte behöver vara där som dregel och snor.

skärmtoll med borttollat dregel & snor