Hur väljer du en porträttfotograf

 

Välkommen till min sida med tips för att välja en porträttfotograf.

Är det dags att välja en porträttfotograf för att fotografera hela personalstyrkan? Eller är det bara styrelsen som ska fotograferas till årsredovisningen? Eller vill du fräscha upp hemsidan med lite nya bilder på medarbetarna. Hur ska det gå till och vad ska man tänka på för att välja en porträttfotograf?

Porträttfotograf Jannis Politidis

1. Fotografens personliga stil.

Alla professionella fotografer har en egen stil när de fotograferar. Titta gärna på fotografens tidigare porträttfotograferingar. Liknar stilen något som du vill ha?

2. Prissättningen

Professionella, skickliga och rutinerade fotografer kostar pengar. Men du får också resultat därefter. Slutpriset beror också på upplägget. En porträttsittning som varar 5–10 minuter är förstås billigare än en porträttsittning som varar 30 minuter. Du pratar med fotografen om dina önskemål och sedan sätter ni tillsammans ribban.

Porträttbilder i studio av Fotograf Jannis

3. Närheten till dig

Hur nära dig har porträttfotografen sin studio? Det händer att man vill komplettera och då kommer det väl till pass om fotografen finns i närheten.

4. Personlighet och Professionalism

En porträttfotograf måste också vara lite av en underhållare. Man måste kunna skoja och lätta på stämningen och få kunden att slappna av och utrycka sin personlighet.  Om inte, riskerar bilderna att bli stela. Självklart ska man välja en porträttfotograf som har dokumenterat bra arbetsprover och yrkesskicklighet.

5. Sminkning

Kan fotografen sminka matt om huden är blank? Här pratar vi inte om någon avancerad sminkning utan bara att ordna lite mattare hud om de som ska fotograferas är lite blanka i pannan.

6. Individuell bildvisning

Personligen är detta det bästa jag vet och hos mig finns det alltid tid för att hålla en bildvisning. Men finns det hos andra porträttfotografer? Fråga! Bildvisning är tiden då den som har fotograferats ska välja sin bild. Detta görs på studions stora dataskärm direkt efter fotograferingen. Fördelarna är självklara; vi kan ta nya bilder direkt om det är något som inte blev som förväntat. Ett blänk i glasögonen, håret som skulle vara bättre uppsatt, en bild utan kavaj … vad som helst. Det är oerhört praktiskt och snabbt att fota om  medan kunden är på plats och klädd på rätt sätt.

7. Variation av bakgrunden

Ljus eller mörk bakgrund? Kanske blå eller vit eller både och? Att variera bakgrunden är vanligt om man både vill ha jobbporträtt och samtidigt ta porträttbilder för sociala media.

Lifestyle porträtt av Fotograf Jannis

8. Storlek på bilder som ska levereras

Oftast är detta ganska irrelevant eftersom det inte är så vanligt att vi gör jätteförstoringar från våra porträtt. Detta gäller dock inte politiker. När jag fotar politiker kommer alltid frågan ”hur stora affischer kan vi göra” upp! :))

9. Användningsrättigheter

Hur ställer sig fotografen i den frågan? Oftast ingår alla rättigheter till bilderna men det är ändå bra att fråga! Har fotografen några synpunkter om du till exempel vill beskära eller ändra bilden?

10. Kompletterande fotograferingar.

Folk slutar och ny personal kommer till. När du ska välja en porträttfotograf är det bra att undersöka möjligheterna att fortsätta att fotografera de nyanställda på samma sätt som tidigare.

11. Bildretouch och bildbearbetning

Ingår bildretouch och bildbehandling i porträttfotograferingen?

Lifestyle porträtt av Fotograf Jannis

12. Leverans

Ett online-galleri är ett bekvämt sätt att leverera. Galleriet blir som en komplett bildbank för alla anställdas porträttbilder och det kan alltid ligga online, gärna vara lösenordskyddat och alltid hållas aktuellt när nyanställda fotograferas och läggs till i bildbanken.

13. Rikstäckande

Är fotografen rikstäckande genom sitt nätverk? Jag jobbar med kollegor i Göteborg och Malmö och vi har kunnat leverera exakt samma typ av bild till vår kund oavsett var bilden fotades i Sverige. Det är skönt för företag som har filialer i andra städer än Stockholm.

14. Svartvit bild

Är det OK att leverera både svartvit och färg av samma bild? Kostar det något extra?

Porträttfotograf Jannis Politidis

15. Kan fotografen komma till oss?

Är det OK att fotograferingen sker hos oss? Ibland kan det vara smidigare att porträttfotograferingen sker hos er på företaget, även om det blir lite dyrare.

Tänk noga igenom vilka punkter som är viktiga för just dig och ditt företag när du ska välja porträttfotograf och ställ frågor så att det inte blir några ovälkomna överraskningar i slutänden.

Mer läsning om tips för att välja en porträttfotograf

Vill du tanka ner min e-bok om hur dina porträttbilder blir bäst? Du hittar den i min artikel som finns på Linkedin https://www.linkedin.com/pulse/din-profilbild-p%C3%A5-linkedin-jannis-politidis-/

Vill du se bildexempel från porträttfotograferingar för företag? Det finns här:  http://www.fotografjannis.se/portrattfotografering-i-stockholm/

Personalfotografering? Missa inte http://www.fotografjannis.se/personalfotografering/