Planeringstips för företagets personalporträtt

Vad kostar det att fotografera hela personalstyrkan? Vi är c:a 120 stycken som jobbar här. Vi ska ha bilder till passerkort, ID kort och gärna till CV och Linkedin om det går bra…. Sådana frågor får jag oftare och oftare numera. Från min egen erfarenhet har jag samlat det allra Bästa planeringstips för att fotografera ett helt gäng personalporträtt / företagsporträtt på så kortast tid som möjligt .

Planera … planera… planera porträttfotograferingen

Planeringen är A och O om man ska lyckas med många fina porträttbilder på så kort tid som möjligt. När man gör en porträttfotografering på löpandeband har man mycket att vinna med rätt planering. Kom ihåg … den typen av fotograferingen är inte lämplig för styrelseporträtt eller årsredovisningar som ska vara supersnygga och stiliga för att pryda en trycksak… Det är inget heller för ett företag som ska presentera sina anställda på hemsidan utan det här är ett sätt att låta väldigt många personer att fota sig för att skapa porträttbilder mest för intern komsumtion. Helt ok att använda bilderna på intranät / passerkort /enkla cv och ja… Linkedin om de så vill. Förmodligen blir bilderna mycket bättre än om man skulle fotografera porträtten själv utan riktig ljussättnning, backdropp eller efterbehandling.

Instruktioner inför fotograferingen (dagarna innan)

Var klädd som på jobbet men undvik gärna extrema och skrikiga färger (även helt vit)

Planering går ut på att fotografera mot samma bakgrund och det ska bli jättebra om alla anpassar klädseln efter bakgrunden. Här finns ingen tid för individuell justering utan allt måste klaffa direkt. Om det är en knallvit bakgrund vi ska fotografera emot brukar jag be dem att inte ha vita kläder. Det skulle bli alldeles för låg kontrast mellan personen och bakgrund. Det går att ordna i bildbehandling eller redan vid fototillfället men oftast blir så att man spiller man onödigt mycket tid och riskerar att inte hinna med alla porträtt.

För en porträttbild som ska användas i jobbsammanhang är det bäst att man har kläder som man brukar ha på jobbet. Inte överklädd och inte underklädd. Samma sak gäller frisyren. Försök att undvika plagg som ni inte kan använda på jobbet. De skickar fel signaler.

Ta en titt i spegeln minuten innan fotograferingen

Om man vill vara på den säkra sidan (och jag vill det) brukar jag nämna att alla som ska fotas går till badrumet och torkar av pannan och kinderna med ljumet vatten. Oljig hud blänker mycket och jag vill gärna undvika det. Det blir snyggare bilder efter bara någon minut på toan. Dessutom kan man dubbelkolla om frisyren ser bra ut, om slippsen ser snygg ut och andra detaljer. Det gäller att vara så snygg som man kan redan vid första försöket.

Undvik alkohol dagen innan

Det säger sig själv att man inte vill vara bakis just när man ska fotograferas och dras med denna bild lång till framöver.
Man ser trött ut och ögonvitorna ser inte så vita längre …

Fotograferingsdagen

Poträttstudion riggas på plats

Jag packar ner allt jag behöver och lite till… Kanske en extra blixt eller stativ, dator, sminkpåse, blåsbälg, tejp, skarvsladdar mm. Att rigga på plats går ganska fort. För att testa ljuset be jag att få låna någon som modell. Jag testar och håller marginaller på inställningar för alla kroppar och ansikten. (Ni skulle inte tro mig om jag sa att det finns så många olika kroppsstorlekar…. Alla måste se också lika stora ut på bild

Fotografera i löpande band men anpassa storleken efter kropp och coacha.

När det är dags att fotografera bör man vara ganska tydlig och snabb. Jag brukar ha en stjärna på golvet där personerna ska stå. Sen är det upp till mig att justera inzomningen och höjden på kameran för att få någorlunda lika bilder. Man kan ju inte fota från samma vinkeln en person som är 160 cm och en som är 198 cm.

Jag coachar snabbt så att alla ska bli bra på bild. Alla är inte vana att fotas, många tittar inte in i cameran utan ner på golvet. Många bjuder på en stel leende som inte passar alls… Jag tar alltid lite extra tid med dem som inte klarar av det direkt. Det måste bli bra!

Planeringstips för företagets personalporträtt

Få in bilderna i datorn

När allt är klart alla bilder matas in i datorn . För första gången kan man se hur bilderna blev på riktigt. (Ja … om du trodde att du kunde se det i detalj på kamerans displayen du har fel:-( )

Jag gallrar och försöker välja de snyggaste bilderna av var och en. Alla reagerar inte likadant framför kameran. Visa har många bra bilder, visa är svåra att fota, visa är så stela att det syns och visa står direkt som divor i Hollywood. Så olika vi är … och så lika och snygga vill uppdragsgivaren att vi ska vara på bild

Beskär, godkänn och leverera de snygga porträttbilderna…

Gallringen är avslutat efter 2-3 gånger /pass. Nu återstår att beskära bilderna så att alla små huvuden och kroppar kommer att bli ungefär som de stora huvuden och kroppar. Män med rakade skalar ska se naturlig stora bredvid bilder av tjejer med yviga frisyrer. Vi kommer alla att se bra ut på våra CV bilder och intranet. Visa av oss ska tycka så mycket om bilden att de kommer att ladda den på Linkedin och FB som profilbild. Det är då jag tycker att jag har lyckats med snygga porträttfoto trots att allt gick så fort.

Än är inte slut

Folk blir sjuka eller vabbar, visa sitter i ett viktigt möte, andra är bortresta eller är på semester, en och annan kan vara föräldrarledig. Det finns många anledningar att inte kunna vara med på personalfotografering. Det bästa sättet att tackla med det är att försöka fotografera dem i studion senare. I alla fall om det är några få. Är det flera stycken och kan närvara allihoppa den dagen blir det nästan bäst om jag riggar studion på plats igen.

Om de ska komma till studion de kan komma i små grupper eller kan boka individuella tider som det passar dem bäst. På det sättet blir personalfotograferingen komplett!

Planeringstips för företagets personalporträtt

Alla har inte samma krav på bilderna och alla harinte samma förutsättningar för att få en riktigt fin bild. Det kan vara ett rivsår, finne eller acne. Ledningen kan bestämma om det är OK att retuschera visa bilder och även förskönna dem. Det kan vara så att ledningen vill använda bilderna till något annat också och kan tänkas vilja ha retusch för att få en roligare porträttbild

Läs gärna min guide om bildbehandling och retusch av en porträttbild

Planeringstips för företagets personalporträtt

Kommer du att använda din bild på Linkedin?

Missa inte min artikel om din profilbild på Linkedin: http://www.fotografjannis.se/din-profilbild-pa-linkedin/