Tips för ditt CV-foto.

Här kommer mina bästa tips till dig när det gäller hur du bör tänka kring ditt CV-foto och vikten av att använda en professionellt tagen CV-foto/ profilbild. Ett CV-foto som ser proffsig ut ger så mycket som 14 gånger fler profilbesök på Linkedin och dessutom 36 gånger högre chans att du faktiskt blir kontaktad.

Tips för ett perfekt CV-foto:

 • En bra hållning-säcka inte ihop
 • Ett varmt och välkomnande leende
 • Ögonkontakt
 • Kläder som du brukar ha på jobbet
 • Lugn bakgrund
 • Proffsig ljussättning
Professionell CV-bild

PRISLISTAN FÖR CV-FOTO, LINKEDIN PROFILBILD ÄR HÄR :
PRISLISTAN

Syftet med din synlighet på i olika nätverkssammanhang är just att synas och att bli kontaktad av potentiella kunder, eventuella samarbetspartners men även rekryterare och chefer som söker ny personal via LinkedIn. Även fast det kanske inte är aktuellt att anställa eller anlita dig just nu är det många som ser värdet i att ändå skapa en kontakt med dig. De ser dig som en bra affärskontakt eftersom du verkar vara en intressant person.

På grund av dessa anledningar anser jag att det är oerhört viktigt att ditt CV-foto / profilbild ser proffsig och elegant ut.

Din profilbild bör vara tagen med bra ljussättning lika viktigt att den är färgkorrigerad.
På din profilbild ska du utstråla att du är en glad och positiv person.
Du är rak i ryggen och ditt leende signalerar ett varmt välkomnande.
Det är också viktigt att de kläder du väljer att bära på din profilbild är dina arbetskläder, liksom att du har samma frisyr som du i normala fall har en vanlig arbetsdag.
Du ska utstråla en god självsäkerhet, liksom vänlighet. På det sättet visar du att du är en tillmötesgående och positiv person som inbjuder dina besökare att ta kontakt.
De känner förtroende för dig redan vid första anblicken på din profilbild. Du kan se hur folk bedömer efter vad de se på en bild på min artikel https://www.fotografjannis.se/din-profilbild-pa-linkedin/

I det fall du är nybörjare inom nätverkande och vill, med hjälp av en bra profilbild, visa på dina färdigheter och även använda din profilbild i ditt CV så är jag förmodligen rätt fotograf för uppdraget! Nätverk såsom LinkedIn växer dagligen och vill du nyttja nätverkets kapacitet till max så börja med en professionell profilbild! 

Tips för CV-foto
Bilden som du använder på ditt CV måste se proffsig ut!

Varför kan jag berätta om mina egna tips om ditt bästa CV-foto?

Under mina 34 år som porträttfotograf i Stockholm har jag fotat tusentals porträttbilder och CV-bilder. Jag har fotograferat ute på plats hos företag och jag har fotograferat i studio. Jag har ibland riggat upp studio på plats och ibland har jag fotograferat ute.
Målet är alltid det samma: Du som står framför min kamera kommer att få en porträttbild där du framstår som en professionell, kunnig , kompetent och trevlig yrkesman eller kvinna. Jag vet att din bild kommer att användas i jobb sammanhang.

Porträttbilder som ska användas i jobb sammanhang måste visa din bästa sida


Du kommer att söka arbete med din CV bild eller ha den på hemsida eller Linkedin.
Och mitt mål är samma som ditt:
De som betraktar din bild kommer att få en känsla i magen att det är just du som de behöver. Detta gäller inte bara på hemsidor eller CV bilder . Det gäller i högsta grad även på Linkedin eller annat affärsnätverk också.
Själv har jag varit aktiv på LinkedIn i ungefär 6 år. Visserligen har jag inte mer än 4000 kontakter, men jag utökar mitt nätverk med nya kontakter i princip dagligen.
De personer som besöker min profil eller läser ett delat inlägg där de ser min profilbild skickar en kontaktförfrågan och bestämmer sig för att följa mig när de inser att jag förmodligen är en bra kontakt att ha i sitt nätverk. Därför är det så viktigt med en tilltalande profilbild – och så länge den följer mina rekommendationer är din profilbild bara en fördel för dig i ditt nätverkande. Med hjälp av din proffsiga profilbild är du steget närmare att ge ett första bra intryck för dina besökare. 

Ditt CV-foto ska skapa ett bra första intryck.

Tips för CV-foto

Din CV-bild ska signalera ditt yrke. 

Din profilbild ska signalera ditt yrke. Arbetar du på kontor bör du ha skjorta, blus, kavaj. Är du en hantverkare ska det synas på din profilbild vilken typ av hantverkare du faktiskt är. 

När det gäller just ”ett första intryck” är det aldrig negativt att göra just ett bra första intryck. Oftast får man bara en chans att skapa ett intryck. Med en proffsig profilbild blir du lättare uppmärksammad, ditt leende och din professionalitet signaleras och det skapar omedvetet en nyfikenhet. Dina besökare vill veta mer om dig. 
Nyfiken på hur man gör ett bra första intryck? Läs här https://www.fotografjannis.se/bra-forsta-intryck/
I det fall du har en slarvigt gjord profilbild är risken överhängande att resultatet du förväntar dig blir det motsatta. Du lämnar inte något avtryck och risken att du förblir osedd är hög. Din profilbild är bara ett klick bort till nästa – intressanta person. 

Precis som i fysiska möten liksom digitalt nätverkande är det viktigt med det första intrycket. Vi människor har en förmåga att dras till andra människor som utstrålar vänlighet, att vi tycker att de verkar vara trevliga och seriösa. Därför är det av största vikt att din profilbild kan leverera dessa signaler i sitt utförande. 
Vill du förbereda dig på rätt sättin för fotograferingen? Läs mina tips här : https://www.xn--portrttfotograf-stockholm-pec.se/forberedelser-fotografering/

Hur du bäst bör presentera dig på din profilbild och på ditt CV-foto?

Rak i ryggen visar på pondus. Ditt leende visar på seriositet. Det bästa är om du har ett starkt leende, detta oavsett din ålder, oavsett din bransch. Att le med öppen mun där du visar tänderna är mest fördelaktigt, men du ska också känna att det är naturligt för dig att le på det sättet, annars kommer din profilbild att avspegla att det känns påtvingat för dig.
I kombination med ett starkt leende kan du också kisa lite med ögonen. På det sättet känns din framtoning äkta. Men det finns de som anser att det blir för mycket, för överspelat. Jag håller inte med men återigen, det är viktigt att det känns naturligt och inte påtvingat. 

Proffsig CV-foto
Le med hela ansiktet på ditt CV-foto

Om du inte har ett äkta leende gör att du inte uppfattas som lika trovärdig. Naturligtvis ska man inte generalisera, alla människor är olika till sinne och utseende så det är en avvägning och rekommendation till varje person som anlitar mig som profilfotograf. 
Känner du dig obekväm med att visa tänderna så fungerar det nog bäst att le med stängd mun. Det gäller att prova sig fram.  

Beskärning av din profilbild och ditt CV-foto

På LinkedIn ska profilbild, men även bilder som gäller ditt CV, endast visa ansiktet. Det är tyvärr ingen som är intresserad av dig i badbyxor på din badsemester, inte heller vill dina besökare att din skjorta eller din kjol eller dina byxor ska ligga i fokus 🙂
Koncentrera dig på ansiktet!

Ljussättning av ditt porträtt för ditt CV-foto eller din profilbild på LinkedIn


Tro det eller ej, men det allra viktigaste av alla de punkter jag tar upp i detta inlägg när det gäller din profilbild eller ditt CV-bild är själva ljussättningen. Med hjälp av en professionell ljussättning kommer ditt tredimensionella ansikte framgå tydligt och tack vare det skapas en porträttbild som är full med harmoni och balans. 
HÄR kan du se en kort klipp om Hollywood eller Rembrandt ljussättning i ett av mina tidigare blogginlägg. 

Redigering av din profilbild och ditt CV-foto.


Naturligtvis är det en fördel att du ser ut som du gör i verkligheten i förhållande med din profilbild eller ditt CV-foto. Dock en gnutta bättre.
Det är där redigering av din profilbild på LinkedIn eller ditt CV-foto spelar en viktigt roll.
Redigeringen bör vara minimal. Den får absolut inte ändra ditt ansikte eller din karaktär, hur gärna du än vill retuschera bort din dubbelhaka … Det får inte råda några som helst tvivel på att det faktiskt är DU på din profilbild eller ditt CV-foto. Med det sagt kan du glömma filter och andra retuscheringstips som finns att tillgå i dag. 

Läs mer om redigering här:  https://www.fotografjannis.se/cv-portratt-och-bildbehandling/

Välj rätt tidpunkt för fotografering av din CV-bild och din profilbild.

Att gå till fotograf Jannis direkt du landat på Arlanda efter en två veckor lång solsemester som gjort dig solbränd är ett big NO-NO. Inte heller bör du boka in en tid till mig i min studio när du känner dig för trött och precis innan du ska gå till frisören och klippa av dig ditt långa hår eller ett besök hos barberaren där du rakar av dig allt ditt skägg.
Lika viktigt som det är att tänka på andra ändringar du gör med ditt utseende eller planerar att göra.
Du ser mest seriös ut om du ser ut som om du är på jobbet när du fotograferar för din profilbild eller ditt CV-foto. 

Hur ofta rekommenderar jag att du bör förnya ditt CV-foto eller din profilbild på LinkedIn? 

Allt detta hänger såklart på dig och hur mycket ditt utseende har förändrats. Normalt är att förnya sina porträtt med ett årsintervall på 3 till 5 år. På så sätt har du ett aktuell bild som speglar dig och ditt utseende. Denna rekommendation gäller så länge du inte nämnvärt ändrat ditt utseende gällande frisyr, hårfärg, glasögonmodell, skäggväxt och viktnedgång eller tvärtom. 

Lyckas med ditt CV-foto
Lyckas med ditt CV-foto. Hur kompetent, trevlig och pålitlig verkar du vara? Vilka signaler skickar din bild till andra?

Undvik dessa misstag på din CV-bild eller profilbild

 • Du får inte använda en bild där du har klippt ut dig själv från ett gruppfoto.
 • Absolut inte en selfie-bild 
 • Ingen bild med rörig bakgrund
 • Ingen titta bort bild
 • Solglasögon är inte accepterat.
 • Bilden måste visa på din verkliga ålder. 

Misstag som du bör undvika i CV-foton eller profilbilder när hela företaget ska fotas

Linkedin profilbild
En porträttbild som görs i löpande band är ingen bra ide! Ovanstående bilder fotades av yrkesfotografer bege två. I den första var fotografen pressa att prestera & fota så många som möjligt på kortast tid. I bild nr 2 längst ner till höger fotografen hade mera tid att jobba med modellen så att denna kunde slappna av.

Det fungerar inte med en löpande-band-fotografering oavsett om det är en yrkesfotograf eller inte. 
De flesta chefer anser att en yrkesfotograf som anlitas för företagets personal kan fotografera samtliga anställda på en och samma gång. Men nej. Det är inte någon bra metod. Det finns inga fördelar med en sådan metod. 

Som yrkesfotograf har man självklart rätt kunskap, den tekniska kompetens som krävs och tillräckligt med rutin för att fotografera porträtt på kortast möjliga tid.

Det som företaget då inte tänker på är att den personal som ska fotograferas är långt ifrån rutinerade modeller. De flesta vet inte alls hur de ska positionera sig, hur de ska le och hur de ska göra för att slappna av – allt som krävs för att skapa den harmoni i profilbilden eller CV-fotot som jag tidigare nämnde. De som ska fotograferas behöver ha tid för att inte behöva känna stress – för då blir det aldrig ett bra slutresultat. En van modell som kan detta med att agera framför en kamera kan bli färdig på ett par minuter. Men de modeller som inte har någon kameraerfarenhet behöver en hel del hjälp innan resultatet blir tillräckligt bra för att uppfylla företagets syfte. De behöver få rätt instruktioner i hur de ska sitta, i vilken vinkel de ska hålla huvudet, eller snarare att inte vinkla på huvudet. Hur de ska le samtidigt som de tittar in i kameran och sitter bekvämt med bra hållning. Allt detta signaleras i den färdiga bilden. Därför är detta så viktigt! 

CV-bild med rätt framtoning

Chansa inte med din CV-bild

Om dessa råd förbises finns det en stor risk att de som fotograferas för sin profilbild eller CV-foto inte blir nöjda med sina bilder. Så gott som dagligen får jag höra mina kunder berätta skräckhistorier om denna typ av löpande-band-fotografering som alltid slutade med missnöje. 

Jämför en riktigt duktig kock med en skicklig fotograf som vet vad som krävs. Den superduktiga kocken som alltid behöver minst sju minuter på sig att göra en potatis- och purjolöksomelett enligt konstens alla smakregler kommer inte att ha en chans att få till smakerna i samma omelett om den superduktiga kocken endast på en minut på sig! Det är precis det här vi alla som är involverade behöver förstå. 

Skapa en företags ”image” genom att presentera alla anställda på samma sätt på sina CV-bilder


Det är bra om alla är fotade på samma sätt.
Svartvit eller färg?
Närbilder eller halvkroppsbilder?
Mörk eller ljusbakgrund?
Transparent bakgrund, actionbilder eller till och med helkroppsbilder?

När en ny anställd ska fotas är det viktigt att hen fotograferas på exakt samma sätt som sina medarbetare allt för att den nyanställde ska smälta in bland de övriga fotograferade och även matcha företagets profil. 

Värdet av att ha enhetliga bilder är stor … På företagets hemsida ser det då riktigt proffsigt ut. 

Lyckas med ditt CV-foto

Rikstäckande fotograferingar av CV-porträtt


Personal i Umeå, Kristianstad, Göteborg och Malmö?
Anlita en fotograf med stor nätverk så blir du än mer nöjd med slutresultatet. 
Jag hjälper gärna företag rikstäckande genom att skicka instruktioner om ljussättning och val av bakgrund och posering av de som ska fotograferas till mina kollegor runt om i Sverige.

De sänder sedan råmaterialet tillbaka till mig och jag redigerar de nya bilderna på samma sätt som de tidigare bilderna jag arbetade med. På det sättet kan det inte bli annat än riktigt bra! 

Användningsrätt av profilbilder och CV-foton

Du har rätt att fritt använda dig av de profilbilder och CV-foton som jag har levererat till dig, bara du nämner ”Fotograf Jannis” när de visas på sociala media.