Tips på kamerautrustning för undervisning på distans

Så du sitter och googlar Vilken är bästa kamera för min onlinekurs, distansutbildning, streaming och digitala möten? Vill du filma en kurs eller utbildning eller hålla en kurs på distans och vill få tips på kamerautrustning ? Vill du att det ska se lite proffsigare ut när du deltar i zoom möten eller vill du dela din expertis på youtube? Då behöver du en bra kamera!
Det är sant att du kan göra allt detta med en billig webcam men hur proffsigt kommer det att se ut? Om du dessutom kommer att ta betalt för en utbildning eller kurs på distans eller om du kommer att använda materialet för din marknadsföring vill du inte att det ska se ut som ”hemgjort” , ”billigt” eller man ”tager vad man haver”.
Du vill att dina deltagare ska få en känsla att det var proffsigt ända ut i spetsarna och väl värd att rekommendera då ska du ge dem bra kvalitet på bild och ljud. Lika viktigt som bra kvalitet på ditt innehåll.

Din kamera bör klara av visa saker för att du ska ”leverera” och ha visa egenskaper så… här kommer mina bästa tips på kamerautrustning för undervisning på distans

 1. Vändbar skärm så kan du se vad du filmar
 2. Pålitlig och  snabb autofokus
 3. Bra bildstabilisering ifall du behöver nån gång att hålla kamera i handen
 4. Extern mikrofoningång – guld värd
 5. Hörlur utgång
 6. HDMI ut kontakt med ”ren HDMI”
 7. Bra bild även med mindre ljus (ifall du inte filmar med studio ljus)
 8. Hyfsat stor bländare och bra ISO performance
 9. Upplösning minst HD men gärna 4K

Hur väljer du den bästa videokamera ?

Det finns olika typer av kameror och kvaliteten är skiftandet. Med detta sagt finns det olika kameratyper med fördelar och nackdelar. Så ta en titt här för att se till att du går efter rätt kamera.

Kamerautrustning för undervisning på distans

Olika typer av kameror

DSLR

Fördelar:

 • Bra DSLR-kameror har funktioner som 4K, inbyggt externt mikrofonuttag och hörluraruttag
 • Ta en titt på batteriet, hur länge den klarar att spela in? Om du håller kursen online eller deltar i mötet är det viktigt att kameran kan vara på under hela tiden.
 • DSLR-kameror kan också enkelt monteras på ett stativ.
 • Du kan lätt byta objektiv
 • De har en solid och proffsig konstruktion.

Nackdelar:

 • DSLR är ganska dyra och ganska tunga, dessutom behöver du dyrare optik och rejäla stativ. Du använder en om du har en men att köpa en just för att använda den som kamera för online kommunikation är ingen bra investering

Spegellös kamera för din streaming?

Fördelar:

 • Spegelösa kameror har alla fördelar som DSLR kameror men är oftast mindre och lättare. Dyrare kameror kan vara utrustade med både mikrofon och hörlur uttag .

Nackdelar:

 • Visa kameror har småbatterier vilket gör att de inte orkar länge. Det går dock att använda dem med powerpack eller med batteri eliminator direkt från strömuttaget. Kameror som jag har använd med AC adapter har ibland problem med ljudet. Du kan använda din mikrofon då men utan att koppla den till din kamera utan till datorn.

Point and shoot kameror för digitala möten?

Fördelar:

 • Point and Shoot-kameror är mer kompakta jämfört med spegelfria kameror.och de är billigare i snitt

Nackdelar:

 • Liten kamera och liten batteri kan vara nackdel men det går att lösa med AC adapter eller powerpack exakt lika bra som på spegelösa kameror.
 • Uppvärmningsproblem.
 • Du kan inte byta objektiv. Den sitter fast och för det mesta är supervidvinkel.

Låt os återgå till egenskaperna och se vad som är viktigt för just dig:

kamerautrustning för undervisning på distans: Egenskaper

Kamera med vändbar skärm.

Du behöver en vändbar skärm för att du ska kunna se vad är som kameran ser när du står framför kamera och spelar in din material. eller håller din online kurs.
I visa fall spelar inte så stor roll om kameran har en vändbar skärm, som till exempel om du kan se bilden på datorn eller om du har en videomixer eller om du sitter alltid på samma ställe och vet exakt hur mycket syns sedan tidigare. Hur som helst det är en fantastisk bra egenskap att kunna se vad kameran filmar om du ska filma dig själv.

 Canon G7 X Mark II, SonyRX100V, Panasonic ZS70S, Canon EOS 70D, Nikon D5600, Panasonic FZ300, Panasonic G85, Sony A5100 Sony ZV-1 och flera till.

Pålitlig och snabb AF

Autofokus har varit ganska självklart i vanliga videokameror länge men det har varit inte lika bra på DSLR och spegelösa kameror tidigare. Ju nyare kamera du har desto bättre är den i fokuseringen. Jag filmar själv med både en Sony A7RIII och med en Sony A6400 och skillnaden på AF är jättestor på den senare som är nyare generation, trots att A7RIII är så mycket dyrare. Jag rekommenderar alltså Sony A6400 om du tänkte investera i denna prisklass (10-12000 för kamerahuset) Så klart finns det flera spegelösa som klarar att ställa skärpan riktigt bra.

Bildstabilisering

Bildstabilisering är livsviktigt om du tänkte hålla kameran i handen när du filma. Kan vara aktuellt om du filmar i en verkstad, någonting som du gör med händerna eller något som rör sig. Det skadar inte om funktionen är där men om du tänkte använda kameran för att filma dig själv när du pratar & visa upp din skärm är lite onödigt att betala pengar för funktionen.

Extern mikrofon ingång

Oavsett hur bra mikrofon finns på kameran kommer du inte att få så bra ljud som om du använder en extern mikrofon. Och tro mig du vill gärna ha så bra ljud som möjligt för att dina deltagare i online kursen eller utbildningen inte tröttnar på det tråkiga upplevelsen med skräpljud.
Ha alltid för vana att plugga in en extern mikrofon och ha den riktigt nära din mun. Upplevelsen kommer att kännas mycket proffsigare och de kommer att uppskatta det mycket.
Här kommer lite olika snabba tips om de olika mikrofoner som du kan välja att plugga i kameran:

Mygga mikrofon

Ofta är reversmikrofoner (även kallade lavalier eller lavmikrofoner) det bästa valet. Du klämmer dem fast på en skjorta eller krage och sitter nära munnen. Eftersom de bara är några centimeter borta från munnen kan de isolera din röst från bakgrundsbrus bättre än andra mikrofontyper, och om du rör dig eller tar olika klipp ger de dig konsekvent ljud. Om du rör dig mycket välj en trådlös variant istället. Då slipper du tänka på sladden mellan dig och lameran.

Shotgun mikrofoner

En sådanmikrofon är en fristående mikrofon som är utformad för att bara fånga ljud direkt framför den. Du kan fästa en direkt på kameran eller så kan du fästa den på ett annat stativ om din kamera kommer att vara lite längre bort. Jag brukar faktisk ha en separat stativ som är lite närmare mig än stativet som har kameran.  Det funkar jättebra och den reducerar ljud som kommer från sidorna. Den är även jättebra om du rör på dig eller om du inte kan fästa en mygga på dina kläder.

Kondensormikrofoner

Kondensormikrofoner är vad du oftast ser när någon spelar in musik i en studio. De är utformade för att ge dig det renaste och tydligaste ljudet, men är inte så bra på att isolera ljud. Därför är bra om det är supertyst i miljön när du spelar in. Jättebra om du ska sitta vid ett skrivbord och prata. Tips: Låt inte mikrofonen stå vid bordet. Det svaga ljud som uppstår av dina händer eller nån penna mot bordet dämpas bättre om mikrofonen är upphängd och inte kommer i kontakt med bordet.

Utgång för hörlurar

Självklart är superbra att du kan testa och lyssna på dina videos direkt på datorn efter att du har filmat men det är så mycket smidigare attlyssna ljudet direkt när den kommer in i kameran. På det sättet tar du reda om det är rätt nivå direkt och behöver inte testfilma för att lyssna på ljudet.
Visa utvalda och lite dyrare kameror har en hörlurs utgång om du känner att du bara måste ha en istället för att lägga ner tid på att testa.

Ren HDMI

Du kanske har hört om HDMI kontakter men aldrig kom i kontakt med termen ren HDMI. Ren HDMI är viktigt om du streamar live, det spelar absolut ingen roll om du ska spela in en video som du ska redigera. Men vad är det ren HDMI?
När du tittar på din digitalkameras display där finns en massa information så att du vet vad du gör. Oftast finns information om din slutartid och din bländare, om komposition,om hur många rutor per sekund du filmar , om upplösningen, om du använder en vis färgprofil, om skärpeinställningen mm. Alla dessa siffror är just bara för dig. De som kommer att se din live sändning behöver inte ta reda på det och skulle alla dessa symboler och siffror vara på plats det skulle vara jättejobbigt att se på det du streamar.
En ren HDMI inställning gör att alla dessa detaljer försvinner och din bild sänds ren utan störade element. Bra va?

Panasonic G7, Panasonic G85, Canon G7X Mark III, MOKOSE 12MP (teaching camera en ny era?) Sony A6400

Bra bild även med mindre ljus

Bristen på ljus kan göra att bilden blir ganska grynig. Detta var vanligare i de tidigaste digitala kameror och blir bättre och bättre ju mer kameror utvecklas. Oftast är bättre på lite dyrare kameror som DSLR och spegellösa. Inte så konstigt eftersom bruset påverkas av storleken på sensorn som tar emot ljuset och dyrare kameror har större sensor.

Om detta är viktigt för dig, om du ska filma i en dålig belyst miljö utgå alltid på att bästa bilden kan fås med en större sensor och få megapixel på sensor. Då blir motagarna på själva sensorn stora och ”suger in” mera ljus av det lilla som finns.
Exempel: Om du ska jämföra 2 kameror med samma teknologi / Samma årtal /samma storlek på sensorn och den ena har 43 miljoner pixel och den andra har 12 miljoner pixel den senare kommer att ha mycket bättre bild när ljuset är knappt. Jättebra att veta om du absolut inte kan använda extra ljus för att filma med. Det är bra att ha koll på sensorn men som vi ska se längre ner är inte det enda som hjälper.


Stor bländare och hyfsat hög ISO

Många skulle ha dessa två grejer separata eftersom det har inget att göra med varandra. Jag gillar att ha dem ihop eftersom bege två har samma mål: Nämligen att leverera en kanonbra bild även när ljuset är bra. ISO är själva känsligheten på sensorn. När ljuset är knappt är vanligt att vi vill öka känsligheten för att få en användbar bild. Hur mycket kameran tillverkaren har lyckas med att leverera är superlätt att testa eller få färdiga tester på nätet. Folk som har testat innan oss. Bländaren är själva hållet i objektivet som släpper in ljuset. Ju större bländare desto bättre. Objektiv som har zoom blir superdyra när de klarar av att öppna upp bländare. Desto billigare blir om vi kan enas att använda objektiv där vi inte kan zooma med. Då kan vi komma undan med mycket mindre pengar.

kamerautrustning för undervisning på distans. Sist men inte minst:

Webcam

En webcam är den självklaraste verktyg, den är enkel att använda den är billig och det går fort att sätta igång med det. Om jag var en kock jag skulle kunna säga att det är en omelett som är också billig, enkel att steka och det går fort att steka en och bli mät på det.
Frågan är om det är lämplig att servera det till dina finaste gäster. Jag tycker att med facit i hand man ska INTE plåga sina kunder genom att sitta på ett jobbmöte med en webcam utan extra ljus eller mikrofon. För kvaliteten av bilden på webcam blir tillfredställande när du använder mycket ljus men de flesta av oss gör inte det tyvärr. Och kombinationen av bilden från webcam och ljudet från en separat mikrofon är utmärkt men inte många som jag har sett utnyttjar en extern mikrofon heller.

Kvaliteten på helheten blir så pass bra med extra ljus och mikrofon att många youtubers använder det. Det är dock inte för att en webcam är billig, det är för att de får mer av sin studio på bild. Den sammalagda kostnaden på ljus och mikrofoner som en youtubare använder är mångdubbel av vad en webcam kostar.

 • Pris: En webbkamera med fantastisk videokvalitet behöver inte kosta mycket. Runt tusenlappen eller på sin höjd runt 3-4000 kr
 • Upplösning och bildhastighet: Bra med full HD-video (1920 × 1080 ) vid 30 fps men stirra dig inte blint på siffrorna utan titta på bildkvaliteten.
 • Autofokus: Inte så viktigt på ett affärsmöte men ska du visa något litet och ställa den framför kameran det är bra om AF är där och fungerar. Men med en så liten sensor och så vidvinkel vy är svårt att få något oskarp.

Kamerautrustning för undervisning på distans. Glöm inte ljuset för din video

Jag använder mycket LED lampor men jag har å andra sidan gott om plats för alla ljusstativ i studion. Det lätt att det blir för mycket när man har c:a 5 stativ och var och lampor motsvarande 5000 W. Å andra sidan nästan hälften används för att ljussätta bakgrunden hos mig och det är min green screeen. Om du inte filmar med green screen du klarar dig med mindre ljus och färre stativ.
Ett ljus som jag verkligen kan rekommendera är Godox SL60 för c:a 1500 kr. Har du råd med en SL 150 istället kan de bli hel tyst från fläkten och vill du investera c:a 5-6000 kr får du både mer ljus och mer bekväm placering. Den behöver alltså inte vara så nära dig. Om du behöver ljussätta bakgrunden börja med en enkel stark ledlampa.
När du filmar dina lampor ska behöva leverera ljus varenda 1/60 sekund genom din bländare. Som ett litet exempel mina motsvarande 5000 w räcker för att jag ska filma med 1/60 (30 frames/sek) med bländare F/6,3 och jag kan göra det på 1250 ISO.
Med andra ord finns ingen chans att använda lägre ISO för att få brusfri bild. Men eftersom min sensor är ganska stor det känns OK. Om jag hade en mindre sensor jag skulle föredra att ha en större bländare för att släpa in mer ljus och skulle sänka ISO istället.