Vad kostar en porträttfotografering?

Published by jannis on

Vad kostar en porträttfotografering? Som porträttfotograf stöter jag nästan dagligen på frågan.  Det är svårt att säga att en porträttfotografering kostar si och så mycket eftersom jag vet inte vad är det för krav som ställs från beställaren. Ja,  det går att ställa krav på porträttbilderna och de smarta kunder ställer kraven först och förhandla priset efteråt när de vet att alla kraven kommer att uppfyllas.

Vad kostar en bil?

Det är ungefär som med allt annat. Jag kan inte gå till en bilförsäljare och ställa en rak fråga: Vad kostar en bil? Jag kommer nog inte heller att få en lika rak svar…

Det bästa sättet att kunna svara på det är att ställa några följdfrågor. Det finns många frågor som kan påverka priset av porträttfotograferingen och många krav som beställaren kan ställa i förväg för att försäkra sig att man får en bra deal och användbara bilder.

Begreppet “porträttfotografi” eller porträttbild är för generell.

Oavsett om jag som porträttfotograf kommer att spendera lång tid eller bara några minuter på en poträttfoto kommer att kallas för “porträttbild” på samma sätt som en målning är en målning oavsett om den är målad av Picasso eller från mig. Jag önskar att man kunde skilja lite mer på det när man pratar om porträttfoto (och om målningar). Tänk dig följande exempel: 

Du ska investera i en ny kökskniv och vill titta på olika alternativ innan du bestämmer dig. Du fastnar i en handgjord japansk kniv som har en prislapp med många nollor men inser snart att du borde istället satsa på något billigare med tanke på alla andra utgifter du har den här månaden. Det ska finnas en balans och du måste prioritera och köpa kniven som hjälper dig att skiva tomaterna till en rimlig kostnad. Därför har jag skapat det som jag kallar för “skolan för bildbeställare” Det är ett verktyg som alla porträttfoto beställare kan använda för att försäkra sig att de får ett bra pris av deras porträttfotografi till en rimlig kostnad.

 
När jag som porträttfotograf har lyckats att utbilda mina kunder så pass bra att de själva ställer den kraven som är viktiga för dem då har jag gjort allt som jag kunnat för att få en supernöjd kund. Och det är mitt mål.

Skola för bildbeställare av porträttfoto.

fotografjannis-vad-kostar-en-porträttbild

Kommunikation är A & O när man vill beställa något som inte redan finns. Det är så mycket enklare att köpa en produkt eller tjänst som är “färdig paketerat” eftersom man kan ta på den eller liknande och känna efter. Som att köpa en kökskniv eller en bil. Om produkten eller tjänsten inte är paketerat utan upp till beställaren att modifiera den då blir alltid mycket svårare att prissätta utan att veta vilka krav som ställs.

Tänk på att du ska gifta dig och vill köpa en bröllopstårta. Du går till konditoriet och frågar vad kostar en bröllopstårta? Konditor tittar på dig och undrar om du vill ha 3 våningar eller fyra. Men du vill inte ha så stort eller så vill du ha ännu större. Hmmm du har ställt fel fråga:-(

Många av mina porträttfoto kunder är faktiskt “färdigt utbildade” och det gillar jag eftersom det gör mitt liv som portättfotograf så mycket lättare.

Det bästa du kan göra är att kunna förbereda dig på att svara på portättfotografens frågor. Ju mer förbered du är desto roligare och bättre blir samarbetet.

Praktexempel av en offertförfråga om porträttfotografering

Här om dagen fick jag detta i min mail korg och jag blev så glad.

Detta är en praktexempel av en förfråga om porträttfoto

Hej Jannis,
Vi är ett litet företag med 11 anställda och vi vill uppdatera våra porträttbilder på hemsidan i samband som sidan kommer att byggas om.
Vi önskar våra bilder i svartvit och vill vill ha lite ledigare halvkropps bilder. Vi tänker mer avslappnade bilder istället för klassiska byst porträtt. 
Samtidigt skulle vi vilja ha en beskuren variant av samma bild för användning på Linkedin. Vi har ett konferens rum som är 3,5x 6 meter och du kan fotografera oss där.  Vi önskar en neutral bakgrund och vi skulle vilja att våra nyanställda i framtiden ska kunna få likadana bilder. Vi planerar att anställa 2 stycken till efter årsskiftet.

Vid visa tillfälle kan vi vara på kontoret hela styrkan och vi siktar på att du kunde komma en av dessa dagar. Alternativ om vi kommer i din studio. I så fall blir det enklare om vi kommer 3-4 i taget vid olika tillfällen. 

Vi önskar se glada och positiva ut på bild och undrar om du kunde retuschera bilderna eftersom en av oss har  svår acne. 
Vi har en “wall of fame” på jobbet där vi ramar in bilder av oss. Vi vill därför ha tillräckligt med upplösning för att printa ut bilderna.


Kommer vi att kunna välja ut själva den bästa bilden av var och en?
Vi såg att du samarbetar med en makeup artist och de 5 damerna som jobbar har undrar om du kan piffa upp dem lite innan fotograferingen.
I så fall kan du skriva priset på detta separat i offerten. 
Sist men inte minst, vi har en filial i Göteborg. Känner du någon där som kan fota de två killarna i Göteborg på samma sätt

 Om detta information är tillräcklig vi skulle vilja ha en offert från dig.

Så bra & nyttig information om en porträttfotografering

Detta är en dröm-förfråga. Jag har fått så mycket information om deras porträttfotografering att det blir så enkel att lämna en offert och dessutom om jobbet blir gjort den här kunden kommer att bli supernöjd eftersom de kommer att få allt de önskar och lite till.

På några få rader fick jag följande nyttig information:

  • 11 personer som ska fotas porträtt
  • halvkropsbilder 
  • variant med tightare beskärning för linkedin
  • svartvita bilder
  • nyanställda ska ha samma bilder i framtiden
  • Fotas hos dem en och samma dag eller i studion några få i taget.
  • Eventuellt sminkning för damerna kan bli aktuellt
  • Högupplösta bilder för utskrift
  • Hjälp med foto i Göteborg av någon kollega

Praktexempel av en offert förfråga! Eller hur?

Porträttfotografering av Fotograf Jannis
Porträttfotografering av Fotograf Jannis

Porträttfoto-mall : Gör livet enklare för din porträttfotograf.

Därför bestämde jag att skapa en mall-dokument som kommer att utbilda alla framtida bildbeställare att lämna rätt information om deras önskemål till deras porträttfotograf. Om man följer mallen kommer man att få garanterat en bra offert om porträttfotografering som innehåller allt kunden önskar. Vilket guld lägge för att göra affärer:)

Hur många personer?

Antalet personer är avgörande när vi pratar prissättning av porträttfotografering. Antalet ger också en fingervisning om det handlar om en massfotografering av hela personalen eller en mer kvalificerat porträtt av färre antal personer

Kan alla fotograferas vid samma tillfälle?

En fotografering som görs i ett enda tillfälle blir effektivare och billigare än om personerna kommer var för sig

Bildvisning

En bildvisning garanterar att man får nöjda kunder. Fotografen sitter tillsammans med kunden och diskuterar och väljer bilder. Kunden får veta hur andra ser på bilderna och samtidigt om något blev fel har vi chansen att fota om direkt.

Smink & styling

Att göra huden mattare och att få bort hud som blänker klarar de flesta fotografer och även jag. Däremot om du som kund önskar Styling & sminkning vi kan alltid ordna det

Storlek på bilderna

Behöver ni flera olika storlekar på bilder? Det är bra att säga det till fotografen från början.

Användningsrättighetter

Kan bilderna användas utan begränsning? Många vill använda samma bild på Linkedin, Facebook, egna hemsidor mm

Fotograferingar av nyanställda i framtiden

Vad kommer att kosta i framtiden när enstaka nya porträtt kommer att fotograferas av nya anställda? Kan bilderna se ut på samma sätt?

Bildbehandling & retusch

Kostar det extra att retuschera bort finnar, raksår, rynkor, munsår mm? Kan man få bilden i svartvit också?

Leverans

Hur får vi bilderna levererade och hur lång tid kommer att ta?

Rikstäckande

De flesta fotografer täcker sin närområde men inte andra delar av landet. Kan du tipsa oss om en fotograf i andra delar av landet där vi har också en kontor?

Porträttbilder i studio av Fotograf Jannis
Porträttbilder i studio av Fotograf Jannis

Det är klart! Alla steg i mallen är säkert inte super intressanta för alla. Det kan vara till exempel ett företag som inte har filialer i en annan stad eller ett företag som inte behöver sminkning.  Men alla punkter kan intressera fotografen eftersom fotograferingen kan bli enklare eller mer komplicerat.